Lviv, Ukraine - 26 May 2019: Elderly woman in downtown. Old woman sitting on street, selling flowers and reading newspaper near house

Küszöbön az összeomlás: 364 ezer magyar nyugdíjas kerülhet a tönk szélére

2022. október 21. 16:02

Magyarországon 1,86 millió lakost, a magyarok 19,4 százalékát fenyegeti az elszegényedés és társadalmi kirekesztődés kockázata. Az Európai Unión belül 95,38 millió lakost érint ez a probléma, arányuk egy hajszállal emelkedett, visszatértünk a 2018-as szintre. Míg Európa-szerte a fiatal, 30 év alatti korosztály nagyobb arányban veszélyeztetett, Magyarországon a 65 év felettiek vannak arányaiban többen kitéve a problémának. Amíg az összlakosságot nézve elmarad a súlyos kockázatoknak kitettek aránya az uniós átlagtól, addig az idősödő korosztály elszegényedését tekintve Magyarországon rosszabbul állunk.

Az Eurostat friss statisztikái szerint a magyarok 19,4 százalékát fenyegette a társadalmi kirekesztődés, valamint szegénység kockázata 2021-ben. Ez az arány nem változott 2020-hoz képest, a 2019-es arányhoz (20,0%) képest pedig még javulást is mutat. Az EU-ban ennél magasabb volt az arány tavaly: 21,7 százalék, amely 0,1 százalékponttal több, mint 2020-ban, és 0,6 százalékpontot romlott 2019-hez képest. Magyarország tehát nincs a legrosszabb arányt felmutató országok között: Romániában, Bulgáriában, Görögországban a lakosság közel 30 százalékát fenyegeti az elszegényedés, kirekesztődés. Az arány a finneknél, szlovákoknál, cseheknél a legjobb, a 15 százalékot sem éri el.

Az, hogy egy országban magas az elszegényedés, társadalmi kirekesztődésnek kitettek aránya, nem jelenti, hogy ez feltétlenül az idősödő korosztályban jelenik meg. Aközül a tíz ország közül, ahol a legnagyobb a veszélyeztetettek aránya, csak a román, bolgár, lett, litván és észt idősek vannak jobban kitéve az elszegényedésnek, társadalmi kirekesztődésnek arányaiban, mint a teljes lakosság rátája. A spanyoloknál, görögöknél, olaszoknál jóval kevesebb a kitett 65 év felettiek aránya. Az EU 27 országára általában az jellemző, hogy a fiatalabb korosztály, jellemzően a 30 év alattiak fenyegetettsége nagyobb, míg az idősebbeké már kisebb. Magyarországon ez éppen fordítva van a világjárvány kezdete óta.

A friss, 2021-es adatok szerint Magyarországon a lakosság 19,4, mintegy 1,864 millió lakost fenyeget az elszegényedés réme, az idősödő korosztályban pedig a magyarok ötödét. Ezzel a középmezőnyben vagyunk Európában, Németországnál jobb, Ausztriánál rosszabb helyen.

Joggal feltételezhető, hogy a pandémia megtépázhatta az országok, lakosság anyagi helyzetét. Összevetve tehát a 2019-es értékekkel, azt várnánk, hogy 2020-ra nőtt a kitettség, míg 2021-re konszolidálódott, ez azonban nem minden országban van így. Romániában, Bulgáriában, Görögországban és a Baltikumban is csökkent 2019-ről 2021-re az elszegénydés kockázata, azonban például amíg a görögöknél és letteknél 2020-ról 2021-re nőtt az arány, az említett helyeken a csökkenés folyamatos ütemű volt.

Ki kell emelni Németországot, ahol 2019-ről 2021-re 3,4 százalékponttal nőtt a kitettség, jórészt a járvány évében vált sok lakos anyagi és társadalmi helyzete bizonytalanná. Portugáliában 2019-ről 2020-ra még javulás is mutatkozott, 2021-re azonban még 2019-hez képest is sokat romlott az arány. A finneknél, szlovéneknél, cseheknél, ahol a legkevesebben veszélyeztetettek, csökkenő tendencia mutatkozik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 65 éves és afeletti korosztály helyzetét tekintve pedig a legrosszabb helyzetű országokban nagyon magas arányok figyelhetők meg a teljes lakossági képhez képest is, szélesebb skálán mozognak az országok mutatói. Magyarországon az idősek helyzete valamivel rosszabb, mint a teljes lakosságé együttesen, az EU-ban az idősödő korosztály helyzete valamivel jobb.

Megviselte a járvány a magyar időseket anyagilag

A pandémia előtt hazánkban is az volt a jellemző, ahogy Európa-szerte általában, hogy a 65 éves és afeletti korosztályban nagyobb azok aránya, akik anyagi biztonságban élnek, és jellemzően a fiatalok, 30 év alattiak azok, akik között nagyobb arányú a kitettség az elszegényedés veszélyének. A koronavírus világjárvány alatt azonban ez a helyzet hazánkban felborult, és az idősödő korosztály lett a kittetebb. A szépkorú, 75 év és afeletti korosztályban pedig 2018 óta nő a fenyegetettség.

Az EU-ban pedig 2019-ről 2020-ra nőtt, azonban 2021-re ismét csökkenni tudott a veszélyeztetett idősek aránya. A 65 éven aluliak körében azonban folyamatosan emelkedik a kitettek aránya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 4. 16:37
A széria magyar szinkronos változatát a SkyShowtime már működő szolgáltatási területén lévő valamely...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?