14 °C Budapest
Budapest, Hungary - January 04, 2015: Exterior of the CIB bank on Freedom Square in Budapest, Hungary.

Ekkora lehet az infláció az őszre: leesik az állad, ha meglátod a számokat

2022. június 1. 10:54

Akár öt százalékos gazdasági növekedés is lehet Magyarországon a CIB Bank elemzői szerint. A pénzintézet szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy bár az inflációs nyomás erős marad, a GDP-növekedés akár 4% körüli is lehet. Kijelölték a fő feladatot is: szerintük a gazdaságpolitikának a makrogazdasági egyensúly helyreállítására kell koncentrálnia. Trippon Mariann vezető elemző a bankokat is sújtó különadókról is beszélt.

Mind az orosz-ukrán háború, mind a veszélyhelyzetben bevezetett rendkívüli intézkedések átírták az idei növekedési pályát, így nagy a bizonytalanság a gazdaságban. Ez nem csak hazánkban, de szerte a világon is problémát okoz, de így is vannak olyan menekülőutak, amelyeket a magyar gazdaságpolitikának ki kell használnia - hangzott el szerda reggel, a bank által szervezett sajtóbeszélgetésen. A háború szerte a világon, így Magyarországon is a vártnál sokkal magasabb inflációt eredményes, és ez  az inflációs nyomás minden bizonnyal meg is marad majd. Folyamatosan romlottak a gazdaság globális kilátásai, és bár a koronavírus már a legtöbb gazdaságban háttérbe szorult, de Kína folytatja zérótolerancia-politikáját, amely a saját gazdaságának az érdemi lassulását, mind a beszállítók feszültségét eredményezte. A bank szerint ugyanakkor így is valószínűtlen, hogy a világgazdaság egészét érintő recsesszióval kell szembenézni.

COVID után háború

Alapjaiban rázta meg a globális gazdaságot a koronavírus még 2020-ban, ennek gazdasági hatásai, ha csökkenő mértékben is, de most is jelen vannak a nemzetközi fiskális politikában. Amikor már sokan enyhülésre számítottak, akkor újabb sokként települt rá a gazdaságra az orosz-ukrán háború, az emiatt bevezetett szankciók, amelyek a fogyasztói árak emelkedését, illetve az infláció meredek száguldását hozta. Ez eredményezi azt is, hogy a világ jegybankjainak éles politikai fordulatot kellett venniük, a mérlegfőösszegek leépítése és a meredek kamatemelések most is láthatóak.

Alapforgatókönyvünkben elhúzódó, de nem eszkalálódó háborúval, tartósan magas (de intenzíven tovább már nem emelkedő) energiahordozó- és nyersanyag-árakkal kalkulálunk. A jogállamisági eljárásnál arra számítunk, hogy az EU és a kormány kompromisszumra jut, és az uniós források akár már az idén, de nagyobb arányban 2023-ban újra rendelkezésre állnak. A bejelentett költségvetési kiigazító lépések direkt módon a csökkenő állami beruházásokon keresztül fékezik a növekedést. Azonban az első negyedéves, a vártnál magasabb GDP-adat után az év egészében 4% körüli gazdasági növekedés reálisnak tűnik.

– vélekedett Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

Nemsokára tetőzhet az infláció

Ezek a negatív, kívülről jövő sokkok szerte a világon elszálló inflációt eredményeztek, de már nincs messze a tetőzés - rossz hír azonban, hogy nem követi majd gyors esés.

Ha nagy balesetek nem történnek, akkor nyáron vagy ősszel tetőzhet az infláció, de az a rossz hír, hogy nagy esés ezt nem fogja követni. Az EU átlaga másfél százalék körül alakul majd jövőre, most hat százalék körül van. A rossz hír viszont az, hogy drasztikus esés nem fogja követni a tetőzést, sokáig azon szint körül marad, ahol tetőzni fog, mert sok a felfelé mutató kockázat

- tette hozzá Trippon Mariann.

Magyarországon brutális mértékben emelkedik az infláció, itt is ezzel van a legnagyobb probláéma. A növekedési és háborús sokkok miatt az idei évben 4,9% volt a növekési várakozás, ez már májusra 4%-ra csökkent, de az elemzők szerint ez megmaradhat ezen a szinten.  A Consensus Economics jóslata szerint hazánkban 10,8 százalékon tetőzik majd az infláció 2022 szeptemberében és októberben, és ezután lassú eséssel 6,7%-ra csökkenhet jövő tavaszra. Az elemzők azt mondják: arra nem számíthatunk, hogy ez magától megoldódik majd, mindenképpen kiigazítás kell a monteráris politikában.

Súlyos a hiány

Fenntarthatalan az egyensúlyi mutatók állása, azonnal kezdeni kell ezzel is valamit - mondták még az elemzők a sajtótájékoztatón. A tavalyi évben az államháztartási hiány a GDP 7 százalékát tette ki, a folyó fizetési mérleg egyenlege pedig -6% volt szintén a GDP-hez viszonyítva. Ennek felszámolása a kiigazítási csomaggal, a különadókkal már elkezdődött, az igény 1500 milliárdos igazításról szólt, ennél azonban a mostani csomag sokkal nagyobb mértékű lett. Ezek a lépések azonban rombolják az üzleti környezet megbízhatóságát, ha megint az kerül fókuszba, hogy hazánkban megbízhatatlan az üzleti környezet, akkor a külföldi anyacégek lehet, hogy nem hoznak ide annyi pénzt mint eddig, ez pedig hosszú távon biztosan nem hasznos.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem áll le a kamatemelés

A monetáris politika szigorítása ugyan jó irány, de a V4-es összehasonlításban nálunk a legalacsonyabb most a fogyasztói árindex, az alapkamat pedig azonos szinten van Csehországéval és LEngyelországéval. Az az inflációs pálya, ami most kirajzolódik, vagyis hogy hónapról hónapra magasabb, nem teszi lehetővé, hogy leálljon a folyamatos alapkamat-emelés. Ez azt eredményezi, hogy akár még októberben is emelhet majd alapkamatot a jegybank, az elemzők szerint 7,5-8,5 százalékon tetőzhet az alapkamat. Ha az inflció jövőre visszamegy, jövő ilyenkor már lehet arról beszélni, mikor lesz az első kamatcsökkentés - az elemzők úgy vélik, hogy a kamat el fogja érni a nyolc százalékot, ott marad körülbelül fél évig, majd lejjebb fog kerülni.

Mi lesz a forinttal?

A forint gyengülése továbbra is elképesztő.

A választások óta a pénzünk masszíven alulteljesít, a régióban a cseh korona és a lengyel zloty is jobban teljesít nála. Ez az árfolyam azonban nem a gazdaság egéséznek teljesítményét, hanem a pillanatnyi hangulatot tükrözi a nemzetközi gazdaság felé. Az elmúlt öt évben a hitel-boommal, az alacsony kamattal a jegybank maga gyengítette a forintot. A jelenlegi kiigazító csomagban benne van a potenciál, a forintnak erősödnie is kellene, mégsem teszi.

- mondta Trippon Mariann.

A belső tényezők közül most a jogállamsági eljárással kapcsolatos bizonytalanságok, a háborús vészhelyzet kapcsán bevezetett rendkívüli intézkedések, a monetáris politikai kilátások körüli kérdőjelek és az ország egyensúlyi helyzetét érintő dilemmák állnak a befektetői figyelem középpontjában. Az év további részében 370-390 között ingadozó euró/forint keresztárfolyamot várnak a CIB szakértői: ha viszont – külső vagy belső okok miatt – a hazai fizetőeszköz intenzív leértékelődési nyomás alá kerülne, a jegybank az egyhetes betéti kamat alakításával képes stabilizálni az árfolyamot.

"Ha a MOL-t és az OTP-t nagyon megadóztatják, akkor nemzetközileg ez rövid távú tőkekivonást eredményez, ugyanis a külföld azt látja, hogy Magyarország pillanatnyi ötletek alapján adóztat" - tette hozzá. Lapunk megkérdezte, mit gondol a bank a szektort is komolyan érintő különadóról, de nem kommentálták a múlt csütörtökön bejelentett új adót.

"A CIB Bank minden törvényi rendelkezést betartott eddig is, ezután sem lesz másként, amit kell, azt megtesszük a különadó esetében is. Kommentálni ennél mélyebben nem szeretnénk - válaszolt röviden Trippon Mariann.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Számvető  |  2022. szeptember 28. 22:16
Kijöttek az információk az új Bónusz Magyar Állampapírról és a Prémium Magyar Állampapírról. Összess...
MEDIA1  |  2022. szeptember 28. 20:30
A VKontakte applikációját globálisan eltávolították az App Store-ból.
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 16:10
Vészesen közeleg a katari labdarúgó-világbajnokság kezdrúgása. Ha valamikor, akkor most igazán érdem...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 14:42
Ma már szinte mindenki egyetért abban, hogy muszáj félretenni ids korunkra, ha azt szeretnénk, hogy...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?