Budapest, Hungary - January 04, 2015: Exterior of the CIB bank on Freedom Square in Budapest, Hungary.

Ekkora lehet az infláció az őszre: leesik az állad, ha meglátod a számokat

2022. június 1. 10:54

Akár öt százalékos gazdasági növekedés is lehet Magyarországon a CIB Bank elemzői szerint. A pénzintézet szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy bár az inflációs nyomás erős marad, a GDP-növekedés akár 4% körüli is lehet. Kijelölték a fő feladatot is: szerintük a gazdaságpolitikának a makrogazdasági egyensúly helyreállítására kell koncentrálnia. Trippon Mariann vezető elemző a bankokat is sújtó különadókról is beszélt.

Mind az orosz-ukrán háború, mind a veszélyhelyzetben bevezetett rendkívüli intézkedések átírták az idei növekedési pályát, így nagy a bizonytalanság a gazdaságban. Ez nem csak hazánkban, de szerte a világon is problémát okoz, de így is vannak olyan menekülőutak, amelyeket a magyar gazdaságpolitikának ki kell használnia - hangzott el szerda reggel, a bank által szervezett sajtóbeszélgetésen. A háború szerte a világon, így Magyarországon is a vártnál sokkal magasabb inflációt eredményes, és ez  az inflációs nyomás minden bizonnyal meg is marad majd. Folyamatosan romlottak a gazdaság globális kilátásai, és bár a koronavírus már a legtöbb gazdaságban háttérbe szorult, de Kína folytatja zérótolerancia-politikáját, amely a saját gazdaságának az érdemi lassulását, mind a beszállítók feszültségét eredményezte. A bank szerint ugyanakkor így is valószínűtlen, hogy a világgazdaság egészét érintő recsesszióval kell szembenézni.

COVID után háború

Alapjaiban rázta meg a globális gazdaságot a koronavírus még 2020-ban, ennek gazdasági hatásai, ha csökkenő mértékben is, de most is jelen vannak a nemzetközi fiskális politikában. Amikor már sokan enyhülésre számítottak, akkor újabb sokként települt rá a gazdaságra az orosz-ukrán háború, az emiatt bevezetett szankciók, amelyek a fogyasztói árak emelkedését, illetve az infláció meredek száguldását hozta. Ez eredményezi azt is, hogy a világ jegybankjainak éles politikai fordulatot kellett venniük, a mérlegfőösszegek leépítése és a meredek kamatemelések most is láthatóak.

Alapforgatókönyvünkben elhúzódó, de nem eszkalálódó háborúval, tartósan magas (de intenzíven tovább már nem emelkedő) energiahordozó- és nyersanyag-árakkal kalkulálunk. A jogállamisági eljárásnál arra számítunk, hogy az EU és a kormány kompromisszumra jut, és az uniós források akár már az idén, de nagyobb arányban 2023-ban újra rendelkezésre állnak. A bejelentett költségvetési kiigazító lépések direkt módon a csökkenő állami beruházásokon keresztül fékezik a növekedést. Azonban az első negyedéves, a vártnál magasabb GDP-adat után az év egészében 4% körüli gazdasági növekedés reálisnak tűnik.

– vélekedett Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

Nemsokára tetőzhet az infláció

Ezek a negatív, kívülről jövő sokkok szerte a világon elszálló inflációt eredményeztek, de már nincs messze a tetőzés - rossz hír azonban, hogy nem követi majd gyors esés.

Ha nagy balesetek nem történnek, akkor nyáron vagy ősszel tetőzhet az infláció, de az a rossz hír, hogy nagy esés ezt nem fogja követni. Az EU átlaga másfél százalék körül alakul majd jövőre, most hat százalék körül van. A rossz hír viszont az, hogy drasztikus esés nem fogja követni a tetőzést, sokáig azon szint körül marad, ahol tetőzni fog, mert sok a felfelé mutató kockázat

- tette hozzá Trippon Mariann.

Magyarországon brutális mértékben emelkedik az infláció, itt is ezzel van a legnagyobb probláéma. A növekedési és háborús sokkok miatt az idei évben 4,9% volt a növekési várakozás, ez már májusra 4%-ra csökkent, de az elemzők szerint ez megmaradhat ezen a szinten.  A Consensus Economics jóslata szerint hazánkban 10,8 százalékon tetőzik majd az infláció 2022 szeptemberében és októberben, és ezután lassú eséssel 6,7%-ra csökkenhet jövő tavaszra. Az elemzők azt mondják: arra nem számíthatunk, hogy ez magától megoldódik majd, mindenképpen kiigazítás kell a monteráris politikában.

Súlyos a hiány

Fenntarthatalan az egyensúlyi mutatók állása, azonnal kezdeni kell ezzel is valamit - mondták még az elemzők a sajtótájékoztatón. A tavalyi évben az államháztartási hiány a GDP 7 százalékát tette ki, a folyó fizetési mérleg egyenlege pedig -6% volt szintén a GDP-hez viszonyítva. Ennek felszámolása a kiigazítási csomaggal, a különadókkal már elkezdődött, az igény 1500 milliárdos igazításról szólt, ennél azonban a mostani csomag sokkal nagyobb mértékű lett. Ezek a lépések azonban rombolják az üzleti környezet megbízhatóságát, ha megint az kerül fókuszba, hogy hazánkban megbízhatatlan az üzleti környezet, akkor a külföldi anyacégek lehet, hogy nem hoznak ide annyi pénzt mint eddig, ez pedig hosszú távon biztosan nem hasznos.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem áll le a kamatemelés

A monetáris politika szigorítása ugyan jó irány, de a V4-es összehasonlításban nálunk a legalacsonyabb most a fogyasztói árindex, az alapkamat pedig azonos szinten van Csehországéval és LEngyelországéval. Az az inflációs pálya, ami most kirajzolódik, vagyis hogy hónapról hónapra magasabb, nem teszi lehetővé, hogy leálljon a folyamatos alapkamat-emelés. Ez azt eredményezi, hogy akár még októberben is emelhet majd alapkamatot a jegybank, az elemzők szerint 7,5-8,5 százalékon tetőzhet az alapkamat. Ha az inflció jövőre visszamegy, jövő ilyenkor már lehet arról beszélni, mikor lesz az első kamatcsökkentés - az elemzők úgy vélik, hogy a kamat el fogja érni a nyolc százalékot, ott marad körülbelül fél évig, majd lejjebb fog kerülni.

Mi lesz a forinttal?

A forint gyengülése továbbra is elképesztő.

A választások óta a pénzünk masszíven alulteljesít, a régióban a cseh korona és a lengyel zloty is jobban teljesít nála. Ez az árfolyam azonban nem a gazdaság egéséznek teljesítményét, hanem a pillanatnyi hangulatot tükrözi a nemzetközi gazdaság felé. Az elmúlt öt évben a hitel-boommal, az alacsony kamattal a jegybank maga gyengítette a forintot. A jelenlegi kiigazító csomagban benne van a potenciál, a forintnak erősödnie is kellene, mégsem teszi.

- mondta Trippon Mariann.

A belső tényezők közül most a jogállamsági eljárással kapcsolatos bizonytalanságok, a háborús vészhelyzet kapcsán bevezetett rendkívüli intézkedések, a monetáris politikai kilátások körüli kérdőjelek és az ország egyensúlyi helyzetét érintő dilemmák állnak a befektetői figyelem középpontjában. Az év további részében 370-390 között ingadozó euró/forint keresztárfolyamot várnak a CIB szakértői: ha viszont – külső vagy belső okok miatt – a hazai fizetőeszköz intenzív leértékelődési nyomás alá kerülne, a jegybank az egyhetes betéti kamat alakításával képes stabilizálni az árfolyamot.

"Ha a MOL-t és az OTP-t nagyon megadóztatják, akkor nemzetközileg ez rövid távú tőkekivonást eredményez, ugyanis a külföld azt látja, hogy Magyarország pillanatnyi ötletek alapján adóztat" - tette hozzá. Lapunk megkérdezte, mit gondol a bank a szektort is komolyan érintő különadóról, de nem kommentálták a múlt csütörtökön bejelentett új adót.

"A CIB Bank minden törvényi rendelkezést betartott eddig is, ezután sem lesz másként, amit kell, azt megtesszük a különadó esetében is. Kommentálni ennél mélyebben nem szeretnénk - válaszolt röviden Trippon Mariann.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem