21 °C Budapest
Close up of stock market chart and worried atmosphere on a dark background.

Óvatosan indult az év a világ tőzsdéin: így rajtolt a BUX

2022. február 1. 18:32

Óvatos évkezdés jellemezte a nemzetközi piacokat, azonban az ingadozó hangulat ellenére a BUX index stabilan 50 ezer pont feletti napi záróértékeket produkálva végül 53 442 ponton zárta a hónapot, amely 5,4 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest. A részvénypiac összesített forgalma 430 milliárd forintnyi összérték (melyből extra nagy fix kötés 162 milliárd forint), 20,5 milliárdos napi átlagforgalmat jelent. A vezető részvénynek most a MOL bizonyult, míg másodikként az OTP Bank, harmadikként pedig a Richter futott be. A befektetési szolgáltatók forgalmi rangsorában az ERSTE Bank mutatkozott a legerősebbnek, őt követte a WOOD & Company és a Concorde.

Vegyes mozgást hozott a 2022-es év első hónapja a nemzetközi tőzsdéken, a globális járványhelyzet és a gazdasági nehézségek továbbra is rányomták a bélyeget a befektetők kereskedési kedvére. A hónap második felében az amerikai jegybank, a Fed várható kamatemelésekkel kapcsolatos januári bejelentései szintén erőteljes hatást gyakoroltak az amerikai börzéken túl az ázsiai és az európai piacokra is, több esetben komoly árfolyameséseket produkálva.

A változó hangulat kevésbé jellemezte a Budapesti Értéktőzsdét a nemzetközi tendenciákhoz képest. A decemberi korrekciót követően januárban a BÉT fő részvényindexe, a BUX index napi záróértékei 50 ezer pont felett stabilizálódtak, január 12-én pedig az 54 ezer pontot is túllépve 54 406 ponton zárt. A mutató végül 53 442 ponton fejezte be a hónapot, amely 5,4 százalékos növekedést jelent decemberhez képest.

A legfrissebb árfolyam-hírekért látogass el a Pénzcentrum Árfolyam oldalára!

A részvénypiacon az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a vezető blue chipek adták a kereskedés mozgatórugóját, amely során a MOL bizonyult a legforgalmasabb papírnak, több mint 203 milliárd forint értékű kötéssel. A második helyen az OTP Bank áll 180 milliárd forint forgalommal, míg harmadik helyen a Richter végzett, 34,8 milliárdos forgalommal. Negyedik helyen a Telekom zárt, a Masterplast és a 4iG pedig stabilan tartják a blue chipeket követő pozícióikat.

Az azonnali részvénypiac forgalma az elmúlt hónapokhoz képest hasonlóan alakult, az összforgalom 430 milliárd forintot tett ki, amely egy napra levetítve átlagosan 20,5 milliárd forintos érték. A brókercégek forgalmi rangsorát az ERSTE Bank zárta az élen, megközelítve a 444 milliárd forint értékű részvényforgalmat. A második helyen a WOOD & Company, harmadikként pedig a Concorde zárt. Az árupiacon élénk kereskedési kedvet hozott a január. A szegmens forgalma több mint hatszorosára nőtt a decemberi eredményekhez képest, végül meghaladta az 1,39 milliárd forintot, amelynek száz százalékát a fenntartható takarmánykukorica tette ki. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 7. 05:00
A nagy államadósságok miatt veszélybe kerülhet ismét az eurózóna? Milyen hatása lehet az erősödő inf...
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 7. 07:02