Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement

Megszólaltak az elemzők: jövőre is a szakadékban maradhat a forint

2021. december 2. 11:15

Hogyan alakulhat a rekord gyenge forint árfolyama és vajon tartósan magas lesz-e az infláció, milyen főbb részvénypiaci, geopolitikai kockázatokkal kell számolniuk a hazai befektetőknek a bizonytalanná vált gazdasági környezetben? Napjaink hazai és világgazdaságának legfajsúlyosabb témái ezek. A Sovereign Private Banking (SPB) csütörtök délelőtti háttérbeszélgetésén pedig mindhárom témát megvitatták a befektetési tanácsadó szakértői.

Az elmúlt több mint 100 év tőzsdei megfigyelése, hogy a tőzsdék növekedése  december-januári hónapokban az átlagosnál jobban beindul. Ez az úgynevezett Mikulás rally időszak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jó eséllyel ez most is meg fog történni. Persze erre nincs garancia. - kezdte elemzését Kalapos Csaba, az SPB Befektetési Zrt. privát banking igazgatója.

Számos kockázati tényező is képbe jött ugyanis idén. Az amerikai központi bank például elindította a taperinget.  Azaz a FED állampapír vásárlási programjának keretösszege csökken. Ráadásul tizenévek óta nem látott inflációról beszélhetünk. Nem csak hazánkban, hanem egész Európában, sőt az USA-ban is bőven 6 százalék felett van - tette hozzá Kalapos Csaba. 

Komoly erők vonultak fel az orosz-ukrán határon. Számtalan katona sorakozott fel egymással szemben, Isten őrizz, hogy valami bekövetkezzen, de ha más régiókat nézünk, mondjuk Kínát, ott is hatalmas most a további kockázat. Biden legutóbbi nyilatkozata alapján egyelőre úgy tűnik Taiwant az amerikaiak kvázi elengedték, úgyhogy itt is remélhető, hogy csitulni fog a konfliktus - mondta el a globális kockázati tényezőkről Kosovics László, az SPB Befektetési Zrt. senior prémium bankára.

Az energiaszektor az utóbbi időben a leghangsúlyosabb szektor volt, amit az SPB követett. Korábban főleg kötvényekkel, most már inkább részvényekkel. Jellemző ebben a szektorban, hogy jelentős osztalékokkal lehet számolni.

A bankszektor a másik, ahol most komoly mozgások vannak. A biztosítóknál egyelőre komolyak a kockázatok. Két területtel érdemes foglalkozni. A kereskedelmi és a befektetési bankok profitálhatnak leginkább a jelenlegi folyamatokból, főleg az amerikaiak.

Az egészségügyi szektor viszont messze alulteljesített 2021-ben. Itt is leginkább a magas bázisnak köszönhető ez az alulteljesítés. 2020-ban elképesztő növekedés volt, főleg a vakcinagyártók részvényeiben. Ezt idén már nem sikerült reprodukálni és nagyjából az idei számok várhatóak 2022-ben is - vázolta fel Kalapos Csaba

A technológiai szektor ellenben továbbra is biztos pont. Ezek a pénzügyi erejükből, a méretükből adódóan a "safe haven" befektetések piacának számítanak most már egyértelműen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az olaj mellett a szén került az elmúlt időszakban a fókuszba. Hiába a zöld gondolkodás terjedése, most ez kicsit háttérbe szorult. A kínaiak rengeteg szenet használnak és nekik hála óriási kereslet szabadult most rá a piacra, ezért a szén ára is szárnyal.

Még egy globális kockázati kérdés lehet, hogyha az omikron variáns ténylegesen berobban, jöhet-e még egy olyan pénzügyi összeomlás, mint 2020 márciusában. Erre azért meglehetősen limitáltak az esélyek. Az látszik, hogy a piac ideges, és ha megjelenik egy ilyen hír, akkor néhány napra megtorpan a piac. - mondta erről Kalapos Csaba.

Nem várható a forint drasztikus erősödése

Azt gondolom, ha az előző beszélgetésünkön elhangzottakat visszaidézzük, sok dolog megvalósult szóról-szóra. - mondta Kalapos Csaba. Elindult ugye egy alapkamatemelési ciklus és az utóbbi néhány hónapban, az MNB újra elindította az egyhetes betéti eszközt.

Magunk részéről nem számítunk rá, hogy újabb mélypontra jut a forint. Ugye a kamatemelések hatására már volt is egy erősödés. 360-365 forint között állhat be egy egyensúlyi ár az év végére. Ha megint olyan lenne, hogy  néhány nap alatt következne be egy újabb több százalékos gyengülés, akkor várható jegybanki intervenció - vélik a szakértők.

A hazai vállalatokra térve Kalapos Csaba elárulta, az OTP esetében most érdemes lehet minden kisebb visszaesésnél vásárolni, hiszen a régióban a magyar pénzintézet az egyik legjobb befektetési lehetőség. A MOL-al kapcsolatban már szkeptikusabbak vagyunk - mondta. Nem jó üzenet a piacnak, hogy egy vállalatnak olyan lépésekkel kell szembesülnie, ami most a MOL-nál történik. A másik gond velük, hogy nem eléggé dinamikusak, ezért simán vannak rá alternatív lehetőségek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 18:39
Magyarországon csak a WBD streamingplatformján, a Maxon érhető majd el mind a 762 sportesemény, 329...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem