15 °C Budapest
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement

Megszólaltak az elemzők: jövőre is a szakadékban maradhat a forint

2021. december 2. 11:15

Hogyan alakulhat a rekord gyenge forint árfolyama és vajon tartósan magas lesz-e az infláció, milyen főbb részvénypiaci, geopolitikai kockázatokkal kell számolniuk a hazai befektetőknek a bizonytalanná vált gazdasági környezetben? Napjaink hazai és világgazdaságának legfajsúlyosabb témái ezek. A Sovereign Private Banking (SPB) csütörtök délelőtti háttérbeszélgetésén pedig mindhárom témát megvitatták a befektetési tanácsadó szakértői.

Az elmúlt több mint 100 év tőzsdei megfigyelése, hogy a tőzsdék növekedése  december-januári hónapokban az átlagosnál jobban beindul. Ez az úgynevezett Mikulás rally időszak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jó eséllyel ez most is meg fog történni. Persze erre nincs garancia. - kezdte elemzését Kalapos Csaba, az SPB Befektetési Zrt. privát banking igazgatója.

Számos kockázati tényező is képbe jött ugyanis idén. Az amerikai központi bank például elindította a taperinget.  Azaz a FED állampapír vásárlási programjának keretösszege csökken. Ráadásul tizenévek óta nem látott inflációról beszélhetünk. Nem csak hazánkban, hanem egész Európában, sőt az USA-ban is bőven 6 százalék felett van - tette hozzá Kalapos Csaba. 

Komoly erők vonultak fel az orosz-ukrán határon. Számtalan katona sorakozott fel egymással szemben, Isten őrizz, hogy valami bekövetkezzen, de ha más régiókat nézünk, mondjuk Kínát, ott is hatalmas most a további kockázat. Biden legutóbbi nyilatkozata alapján egyelőre úgy tűnik Taiwant az amerikaiak kvázi elengedték, úgyhogy itt is remélhető, hogy csitulni fog a konfliktus - mondta el a globális kockázati tényezőkről Kosovics László, az SPB Befektetési Zrt. senior prémium bankára.

Az energiaszektor az utóbbi időben a leghangsúlyosabb szektor volt, amit az SPB követett. Korábban főleg kötvényekkel, most már inkább részvényekkel. Jellemző ebben a szektorban, hogy jelentős osztalékokkal lehet számolni.

A bankszektor a másik, ahol most komoly mozgások vannak. A biztosítóknál egyelőre komolyak a kockázatok. Két területtel érdemes foglalkozni. A kereskedelmi és a befektetési bankok profitálhatnak leginkább a jelenlegi folyamatokból, főleg az amerikaiak.

Az egészségügyi szektor viszont messze alulteljesített 2021-ben. Itt is leginkább a magas bázisnak köszönhető ez az alulteljesítés. 2020-ban elképesztő növekedés volt, főleg a vakcinagyártók részvényeiben. Ezt idén már nem sikerült reprodukálni és nagyjából az idei számok várhatóak 2022-ben is - vázolta fel Kalapos Csaba

A technológiai szektor ellenben továbbra is biztos pont. Ezek a pénzügyi erejükből, a méretükből adódóan a "safe haven" befektetések piacának számítanak most már egyértelműen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az olaj mellett a szén került az elmúlt időszakban a fókuszba. Hiába a zöld gondolkodás terjedése, most ez kicsit háttérbe szorult. A kínaiak rengeteg szenet használnak és nekik hála óriási kereslet szabadult most rá a piacra, ezért a szén ára is szárnyal.

Még egy globális kockázati kérdés lehet, hogyha az omikron variáns ténylegesen berobban, jöhet-e még egy olyan pénzügyi összeomlás, mint 2020 márciusában. Erre azért meglehetősen limitáltak az esélyek. Az látszik, hogy a piac ideges, és ha megjelenik egy ilyen hír, akkor néhány napra megtorpan a piac. - mondta erről Kalapos Csaba.

Nem várható a forint drasztikus erősödése

Azt gondolom, ha az előző beszélgetésünkön elhangzottakat visszaidézzük, sok dolog megvalósult szóról-szóra. - mondta Kalapos Csaba. Elindult ugye egy alapkamatemelési ciklus és az utóbbi néhány hónapban, az MNB újra elindította az egyhetes betéti eszközt.

Magunk részéről nem számítunk rá, hogy újabb mélypontra jut a forint. Ugye a kamatemelések hatására már volt is egy erősödés. 360-365 forint között állhat be egy egyensúlyi ár az év végére. Ha megint olyan lenne, hogy  néhány nap alatt következne be egy újabb több százalékos gyengülés, akkor várható jegybanki intervenció - vélik a szakértők.

A hazai vállalatokra térve Kalapos Csaba elárulta, az OTP esetében most érdemes lehet minden kisebb visszaesésnél vásárolni, hiszen a régióban a magyar pénzintézet az egyik legjobb befektetési lehetőség. A MOL-al kapcsolatban már szkeptikusabbak vagyunk - mondta. Nem jó üzenet a piacnak, hogy egy vállalatnak olyan lépésekkel kell szembesülnie, ami most a MOL-nál történik. A másik gond velük, hogy nem eléggé dinamikusak, ezért simán vannak rá alternatív lehetőségek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem