14 °C Budapest
stock photo

Közel a moratórium vége: komoly teher szakad hamarosan a magyar adósok nyakába

2021. április 29. 15:00

Várhatóan hamarosan véget ér a törlesztési moratórium Magyarországon, és rázúdul a lakosságra és a vállalkozásokra a pandémia alatt felgyülemlett összes pénzügyi teher. Az adósok védelme érdekében ezért megfontolandó lehet, hogy  a fizetési kötelezettségeket fokozatosan és ne egy lépésben állítsák vissza - ismertette  a Portfolio Lakossági hitelkockázatok & behajtás konferenciáján az MNB ügyvezető igazgatója, Fábián Gergely. A rendezvényen ezenkívül számos egyéb pénzügyi szakértő is elmondta véleményét a hitelpiac és a követeléskezelés jövőjéről, a Pénzcentrum most ezeket ismerteti.

A Pénzcentrum jelen volt a Portfolio a koronavírus a hitelkockázatokra és a követeléskezelésre mért hatásaival foglalkozó  online rendezvényén, ahol elsőként Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójának, a koronavírus hitelpiacra gyakorolt hatásairól szóló előadását hallhatták az érdeklődők.

A koronavírus hatásai: gazdasági bizonytalanság és a várható lépések

Fábián Gergely előadása leginkább a moratórium témája köré épült. A közgazdász ismertette az MNB által a válság alatt, 40 000  fő lakossági ügyfél és több ezer cég bevonásával végzett felmérés eredményeit. A közgazdász elárulta,  látszik, hogy  az előző, 2008-as válsághoz képest a mostani máshogy zajlik.

 A moratóriumra térve kiemelte, jellemzően eladósodott vállalatok vették azt igénybe, a felszabaduló összeget  pedig elsősorban a munkavállalók bérének kifizetésére költötték. A lakosság körében is nagyobb részt a rászorulók éltek a moratóriummal, ugyanis az azt igénylők fele, 300 ezer forint alatti háztartási jövedelemmel rendelkezik. Eladósodottságuk is magasabb és arányaiban kisebb részük hitelképes, a teljes népességhez viszonyítva.  A segítségért folyamodó ügyfelek 44 százalékának csökkent a keresete, míg a  nem moratóriumosok esetében ez a szám 39%.

A moratórium lejárata után egyébként az adósok védelme érdekében a törlesztőrészlet nem nőhet, a futamidő hosszabbodik meg. Hat hónap moratórium átlagban mintegy 10 hónap futamidő növekedést fog jelenteni. Hozzátette:

A moratórium végén a sérülékeny adósok védelme érdekében megfontolandó lehet a fizetési kötelezettségek fokozatos visszaállítása és a reorganizációs keretrendszer további fejlesztése.

A követeléskezelés  jogi akadályai

Ezután Dr. Benke Zsófia, ügyvéd, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége szövetségi titkárának előadása következett, ahol a szakértő a szervezet, az egységes követeléskezelés jogi kidolgozására való törekvéseiről beszélt. A behajtói tevékenység hatékonyságának gátjaként említette, hogy az adósok gyakran nem a bejelentett lakcímükön tartózkodnak, ennek következményeként  a követelésről csak későn értesülnek.

A fő probléma szerinte, hogy a cégeknek nincs jogszabályi lehetősége kideríteni, az adós miért nem vette át az értesítőt. A megoldás az ügyvédnő szerint az lenne, ha a szállásadón kívül más, így a követeléskezelő is kezdeményezhetne  olyan eljárást, amiből kiderülne, az adós a bejelentett lakcímén lakik-e. A moratórium végéhez közeledve kiemelten fontos lenne az adósok jogkövető magatartásra való ösztönzése és a jogi keretek kibővítése, zárta gondolatait.

Élvonalbeli technológiák a követeléskezelésben

A konferencia későbbi előadásán Győrfi Gábor, a Qualco üzletfejlesztési igazgatója a követéskezelés folyamatának technológiai hátteréről beszélt. A szakértő ismertette hogy bár még nehéz számszerűsíteni, mi történik majd a válság után, látható, hogy a moratórium rányomta bélyegét az ügyfelek egy részének viselkedési/törlesztési szokásaira. Nagyon színes eszköztár áll a bankok rendelkezésére, hogyan mérjék fel ennek hatásait, de annyi biztos, egy erős technológiai háttér minden esetben indokolt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az őrületes nagyságú adathalmazok feldolgozása lehet majd a kulcsa, melyik pénzügyi szolgáltató hogyan boldogul a válság után.

Győrfi Gábor szerint az online követeléskezelési rendszereknek három kulcsterületére kell a jövőben koncentrálni. Egyik a modellező és döntéshozatali platform, másik az ügyfelekkel való direktebb és színvonalasabb kapcsolattartás, a harmadik pedig a feladatok automatizálása.

Cégadatok bevonása a lakossági szegmens kockázatkezelésébe

A következő előadó Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója volt, aki először az alkalmazotti létszámok alakulásáról beszélt a legnagyobb ágazatokban. Mint ismertette, jelenleg 2 millió 563 ezer 367 fő dolgozik társas vállalatoknál, akik fizetőképességében egyébként egyelőre nem tapasztalható az a fajta látens visszaesés, amitől a pénzintézetek tartanak.

Az alkalmazottak elbocsátása  viszont majdnem az összes szegmenst érintette. A válság egyedül az építőiparban eredményezett fokozott foglalkoztatást.

A cégtulajdonosok száma ezzel szemben emelkedett, amit a szakértő a kényszervállalkozások megjelenésével magyaráz. Mint az Dr. Csorba Hajnalka szerint ismeretes, a magyar vállalkozások likviditás tekintetében nem állnak a legjobban. A közeljövő legfontosabb feladata pedig szerinte annak felmérése lesz, mely cégeket lehet a likviditásuk javításával életben tartani és melyek, amiken ez már nem segít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 10:43
A NER-kedvenc Balásy Gyula tulajdonos a New Land Media Kft.-ben és a Lounge Design Kft.-ben is új op...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem