stock photo

Közel a moratórium vége: komoly teher szakad hamarosan a magyar adósok nyakába

2021. április 29. 15:00

Várhatóan hamarosan véget ér a törlesztési moratórium Magyarországon, és rázúdul a lakosságra és a vállalkozásokra a pandémia alatt felgyülemlett összes pénzügyi teher. Az adósok védelme érdekében ezért megfontolandó lehet, hogy  a fizetési kötelezettségeket fokozatosan és ne egy lépésben állítsák vissza - ismertette  a Portfolio Lakossági hitelkockázatok & behajtás konferenciáján az MNB ügyvezető igazgatója, Fábián Gergely. A rendezvényen ezenkívül számos egyéb pénzügyi szakértő is elmondta véleményét a hitelpiac és a követeléskezelés jövőjéről, a Pénzcentrum most ezeket ismerteti.

A Pénzcentrum jelen volt a Portfolio a koronavírus a hitelkockázatokra és a követeléskezelésre mért hatásaival foglalkozó  online rendezvényén, ahol elsőként Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójának, a koronavírus hitelpiacra gyakorolt hatásairól szóló előadását hallhatták az érdeklődők.

A koronavírus hatásai: gazdasági bizonytalanság és a várható lépések

Fábián Gergely előadása leginkább a moratórium témája köré épült. A közgazdász ismertette az MNB által a válság alatt, 40 000  fő lakossági ügyfél és több ezer cég bevonásával végzett felmérés eredményeit. A közgazdász elárulta,  látszik, hogy  az előző, 2008-as válsághoz képest a mostani máshogy zajlik.

 A moratóriumra térve kiemelte, jellemzően eladósodott vállalatok vették azt igénybe, a felszabaduló összeget  pedig elsősorban a munkavállalók bérének kifizetésére költötték. A lakosság körében is nagyobb részt a rászorulók éltek a moratóriummal, ugyanis az azt igénylők fele, 300 ezer forint alatti háztartási jövedelemmel rendelkezik. Eladósodottságuk is magasabb és arányaiban kisebb részük hitelképes, a teljes népességhez viszonyítva.  A segítségért folyamodó ügyfelek 44 százalékának csökkent a keresete, míg a  nem moratóriumosok esetében ez a szám 39%.

A moratórium lejárata után egyébként az adósok védelme érdekében a törlesztőrészlet nem nőhet, a futamidő hosszabbodik meg. Hat hónap moratórium átlagban mintegy 10 hónap futamidő növekedést fog jelenteni. Hozzátette:

A moratórium végén a sérülékeny adósok védelme érdekében megfontolandó lehet a fizetési kötelezettségek fokozatos visszaállítása és a reorganizációs keretrendszer további fejlesztése.

A követeléskezelés  jogi akadályai

Ezután Dr. Benke Zsófia, ügyvéd, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége szövetségi titkárának előadása következett, ahol a szakértő a szervezet, az egységes követeléskezelés jogi kidolgozására való törekvéseiről beszélt. A behajtói tevékenység hatékonyságának gátjaként említette, hogy az adósok gyakran nem a bejelentett lakcímükön tartózkodnak, ennek következményeként  a követelésről csak későn értesülnek.

A fő probléma szerinte, hogy a cégeknek nincs jogszabályi lehetősége kideríteni, az adós miért nem vette át az értesítőt. A megoldás az ügyvédnő szerint az lenne, ha a szállásadón kívül más, így a követeléskezelő is kezdeményezhetne  olyan eljárást, amiből kiderülne, az adós a bejelentett lakcímén lakik-e. A moratórium végéhez közeledve kiemelten fontos lenne az adósok jogkövető magatartásra való ösztönzése és a jogi keretek kibővítése, zárta gondolatait.

Élvonalbeli technológiák a követeléskezelésben

A konferencia későbbi előadásán Győrfi Gábor, a Qualco üzletfejlesztési igazgatója a követéskezelés folyamatának technológiai hátteréről beszélt. A szakértő ismertette hogy bár még nehéz számszerűsíteni, mi történik majd a válság után, látható, hogy a moratórium rányomta bélyegét az ügyfelek egy részének viselkedési/törlesztési szokásaira. Nagyon színes eszköztár áll a bankok rendelkezésére, hogyan mérjék fel ennek hatásait, de annyi biztos, egy erős technológiai háttér minden esetben indokolt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az őrületes nagyságú adathalmazok feldolgozása lehet majd a kulcsa, melyik pénzügyi szolgáltató hogyan boldogul a válság után.

Győrfi Gábor szerint az online követeléskezelési rendszereknek három kulcsterületére kell a jövőben koncentrálni. Egyik a modellező és döntéshozatali platform, másik az ügyfelekkel való direktebb és színvonalasabb kapcsolattartás, a harmadik pedig a feladatok automatizálása.

Cégadatok bevonása a lakossági szegmens kockázatkezelésébe

A következő előadó Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója volt, aki először az alkalmazotti létszámok alakulásáról beszélt a legnagyobb ágazatokban. Mint ismertette, jelenleg 2 millió 563 ezer 367 fő dolgozik társas vállalatoknál, akik fizetőképességében egyébként egyelőre nem tapasztalható az a fajta látens visszaesés, amitől a pénzintézetek tartanak.

Az alkalmazottak elbocsátása  viszont majdnem az összes szegmenst érintette. A válság egyedül az építőiparban eredményezett fokozott foglalkoztatást.

A cégtulajdonosok száma ezzel szemben emelkedett, amit a szakértő a kényszervállalkozások megjelenésével magyaráz. Mint az Dr. Csorba Hajnalka szerint ismeretes, a magyar vállalkozások likviditás tekintetében nem állnak a legjobban. A közeljövő legfontosabb feladata pedig szerinte annak felmérése lesz, mely cégeket lehet a likviditásuk javításával életben tartani és melyek, amiken ez már nem segít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05