32 °C Budapest
Nem titkolja: küszködik a sárga csekkekkel Kovács Patrícia

Nem titkolja: küszködik a sárga csekkekkel Kovács Patrícia

2017. december 11. 16:32

Kovács Patrícia augusztus végén jelentette be, hogy 7 éves házasságának vége. Ebből adódóan rengeteg mindent egyedül kell a továbbiakban megoldania. Ezek közül pedig legfontosabbnak éppen gazdasági intelligenciájának fejlesztését tartja, hiszen saját bevallása szerint egyáltalán nem képes bánni a pénzzel, ami általában teljesen kicsúszik a kezei közül. Ráadásul "borzasztó büntetéseket" fizet azért is, mert elfelejti befizetni csekkjeit.

Kovács Patrícia és exférje Gusztos Péter augusztus végén jelentették be, hogy 7 éves házasság után szétválnak útjaik. A színésznő azonban továbbra is jó kapcsolatot ápol a korábbi országgyűlési képviselővel és közös gyermeküket is együtt nevelik.
Az egyedülálló élet bizonyos kihívásai ugyanakkor megviselik a színésznőt.

A válás rákényszerített arra, hogy felnőjek és legyek felelős saját magamért (...) Nagyon szeretnék felnőni anyagilag. Ha van érzelmi intelligencia, akkor biztosan van gazdasági intelligencia is, és nekem az nincs. Teljesen csúszik ki a pénz a kezeim közül, én ezzel nem tudok foglalkozni. Borzasztó büntetéseket fizetek azért, mert elfelejtek csekkeket befizetni. Nem azért mert nem tudom, hanem mert ez nagy gond velem...

- mondta el a válást követő viszontagságos időszakról Kovács Patrícia, a Viasat 3 Lakástalkshow című műsorában.

Pénzre van szükséged?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozási ajánlatokat. Ha vállalod, hogy a jövedelmedet az adott bankhoz utalod, akkor 500 ezer forintot 60 hónapra a Sberbanknál 10,97 százalékos THM-mel, 10 736 forint havi törlesztő mellett vehetsz fel. A CIB Banknál a THM 11,73 százalék, a törlesztő pedig csak egy kicsit magasabb, 10 907 forint, az MKB Banknál a törlesztőrészlet 10 617 forint (THM: 12,46%), de itt számolnod kell 5 000 forint kezdeti költséggel. A K&H-nál nincs kezdeti költség, a törlesztő pedig 10 621 forint (THM: 12,54%), Az Ersténél és a Cetelemnél ehhez képest több mint ezer forinttal magasabb a törlesztő, 11 892 forint, ami a THM-ükben is meglátszik (17,47%). Az árverseny negatív győztese pedig a Budapest Bank, a havi törlesztő 12 918 forint, és náluk már a THM is 20 százalék fölé csúszik (20,5%).

A közüzem réme

A közüzemi tartozás a hírességek körében egyáltalán nem ismeretlen. A Karthago frontembere Takáts Tamás például nemrég mesélt arról, hogy volt olyan időszak az életében, amikor óriási tartozásokat halmozott fel. Idén tavasszal pedig, a március végén Nemzet Színészének megválasztott Csomós Mari mondta azt, hogy a díj mellé járó juttatás abban is segít majd neki, hogy be tudja fizetni a számláit.

A befizetések elmaradása sajnos nem meglepő tendencia Magyarországon. Bár pontosan senki sem tudja, hogy mekkora a magyar háztartások által felhalmozott tartozások mértéke, becslések azért vannak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Saját statisztikám, melyet becsült adatokból készítettem felfedi, hogy mintegy 750 ezer panellakásban hozzávetőleg 4,5 milliárd forint tartozás halmazódott fel. Ezekhez, ha hozzáadjuk az 1,2 millió hagyományos társasházban és lakásszövetkezeti otthonban keletkezett kintlévőséget, akkor az összeg majdnem eléri a hétmilliárd forintot

- mondta el nemrégiben Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. A szakember szerint az adósságok behajtása ráadásul egyre nagyobb nehézségekbe ütközik. Például problémásak a munkanélküliek és a devizahitelesek tartozásai, ők a teljes kintlévőség 60 százalékát tudhatják magukénak. Kaplonyi felhívta a figyelmet arra is, hogy

hiányzik az egységes országos nyilvántartási rendszer, amiből legalább valamiféle képet kaphatnának arról, hogy miként működtetik a közös képviselők a 118 ezer társasházat.

Ha nem akarsz pórul járni, ezekre mindenképpen figyelj:

  • A mérőórák állapotát, működését, mérőállását időközönként ellenőrizni kell! Ha az óra sérült vagy úgy látják, hogy az hibásan mér, haladéktalanul jelentsék be ezt a közüzemi szolgáltatónál! Ne feledjék azt sem, hogy ha a fogyasztásmérő nem mér, hibásan mér vagy a hitelesítési ideje lejárt, az azon mért adatok nem képezhetik számlázás alapját! A fogyasztók joga egyúttal az is, hogy kérjék a mérőóra hitelességi vizsgálatát!
  • A fogyasztó köteles a mérő állapotát megóvni, de nem mindenáron! Nem lehet kötbért kiszabni e kötelezettség megsértésére hivatkozva akkor, ha a mérő például társasházi folyosón, közös pincében vagy más egyéb, nem a fogyasztó kizárólagos őrizetében lévő helyiségben volt.
  • Ha mérőóra cserére vagy ellenőrzésre kerül sor, ne hagyják azt őrizetlenül és ügyeljenek arra, hogy a művelet a jelenlétükben történjen! Bármilyen kifogásuk, észrevételük van, tüntessék azt fel a cseréről vagy ellenőrzésről készült jegyzőkönyvben és csak abban az esetben írják azt alá, ha annak tartalma megfelel a valóságnak.
  • Nem szabad elfelejteni, hogy a fizetési késedelem adott esetben a közüzemi szolgáltatás korlátozásával, sőt akár megszüntetésével is járhat! Ha fizetési nehézségük támadt, keressék meg az érintett közüzemi szolgáltatót az olyan, rendelkezésre álló lehetőségek feltérképezése érdekében, mint a fizetési haladék adása és a részletfizetés! Fontos tudni, hogy az egyeztetést nem a szolgáltatónak, hanem a fogyasztónak kell kezdeményeznie!
  • A közüzemi szolgáltatók által önként biztosított részletfizetés, és fizetési haladék lehetősége mellett bizonyos esetekben egyenesen kötelező a szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő fogyasztók (védendő fogyasztók) számára részletfizetést, fizetési haladékot adni! Kérjenek felvilágosítást ezért lehetőségeikről a fogyasztók a szolgáltatóknál!
  • Ne feledjék a fogyasztók, hogy jogukban áll vitatni a számlát és azzal szemben kifogást emelni, amelynek bizonyos esetekben akár halasztó hatálya is lehet a fizetésre! Földgáz szolgáltatásnál a kifogás bejelentésének a számla kifizetésére akkor van halasztó hatálya, ha a számlán elszámolt földgázmennyiség az előző év azonos időszakára vetített mennyiség 150 százalékát meghaladja. Villamos energia szolgáltatás esetében akkor érvényesül a kifogásnál a halasztó hatály, ha a számlán feltüntetett mennyiség az előző év azonos időszakában elszámolt mennyiség 150 százalékát meghaladja. Végül víziközmű-szolgáltatásnál a számlakifogás akkor halasztó hatályú, ha azt a fogyasztó még a fizetési határidő lejártát megelőzően közölte és a számlán feltüntetett mennyiség alapján számított havi fogyasztás az előző 12 hónap havi átlagfogyasztásának 150 százalékát meghaladja.
  • Fontos figyelembe venni, hogy ha tartozásukat a közüzemi szolgáltató már eladta egy harmadik fél vállalkozásnak, például egy követeléskezelőnek, úgy a továbbiakban már ez utóbbi céggel állnak kapcsolatban és vele kell egyeztetniük a fizetés menetéről, egyéb részleteiről! Ha vitatják a tartozás mértékét, ezzel kapcsolatos panaszukat is a követeléskezelőnél kell jelezniük!
(Borítókép: MTI Fotó; készítette: Büki László)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?