Variety of homemade autumn pies. Apple, pumpkin and pecan. Top down view table scene on a rustic wood background.

Kiderült a nagy sütőtök-titok: tényleg veszélyes így fogyasztani a magyarok őszi kedvencét?

2023. október 7. 14:58

Ahogy elkezdődik az ősz, rögtön beindul a sütőtökszezon is. Ahol csak jár az ember, dekorációként ott vannak a tökök a kirakatokban, vendéglátóhelyek bejáratánál, bevásárlóközpontokban, diszkontokban. Az étlapokra felkerül a sütőtök krémleves és más sütőtökös fogások, a kávézókban megjelenik a szezonális pumpkin spice latte, az internetet ellepik a sütőtökös sütik, ételek receptjei. Ezzel nem is lenne probléma, csakhogy az utóbbi években rengetegféle, korábban Magyarországon nem ismert tökfajta lepte el a boltokat, hogy nehéz kiigazodni közöttük. Ráadásul nem mind ehető, és nem mindet lehet ugyanúgy készíteni, mint a magyar fajtákat - valamelyiknek a héjától kifejezetten célszerű megválni, más fajták akár mérgezést is okozhatnak.

A sütőtök nem véletlenül népszerű étel az őszi-téli szezonban: laktató, finom, nagyon egészséges és még viszonylag olcsó is. Már most is sok helyen lehet kapni az úgynevezett kanadai sütőtököt (más néven pézsmatököt vagy sonkatököt): alakja hosszúkás, héja és húsa narancssárga. Ezeket a tököket jellemzően Magyarországon termesztik. A Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint kilója 400-500 forint körül mozog a piacokon a 40. héten, akárcsak tavaly, de a boltláncoknál akciósan akár 200 forint/kilóért is ki lehet fogni a héten. Több bolt kínálatában megjelentek már a Halloween-tökök, és más dekorációs tökök is, illetve a fogyasztásra alkalmas külföldi fajták. Ezekkel azonban jobb vigyázni.

Nem minden tök ehető

A hazánkban forgalmazott sütőtökök közül a nagydobosi, kiszombori és kanadai fajták ehetők. Az újabban megjelent japán, vagy hokkaidó tök szintén ehető. Ezeket dekorációs célra is fel szokták használni. A Halloween-tököt más országokban fogyasztják, azonban éretlen formában kisebb méretben szedik. A Magyarországon kapható formájában már érett, kemény, így nem ehető, viszont nem is mérgező.

A kisebb, mindenféle formájú és alakú dísztökök azonban nem feltétlenül ehetők, mérgező is akad köztük.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi közlése szerint az úgynevezett Halloween-tök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Többféle Halloween-tök kapható hazánkban, a 2-3 kilós fajtáktól (Gomez F1 - élénk narancssárga) a 9-18 kilósakig (Cronus F1 - enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek, de az ízük jellemzően elég kellemetlen, ami jó esetben elveszi a kedvet az elfogyasztásuktól - írták.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Főként a kisgyermekekre érdemes figyelni, amikor tököt faragunk, dekorálunk. A kisebb dísztököket sokszor mixekben árulják, előfordulhat köztük mérgező fajta, melyek fogyasztása már kis mennyiségben is kellemetlen tüneteket okoz. A kukurbitacinok rendkívül keserűek, és gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, így kiszáradást is okozhatnak.

Az örök kérdés: meg lehet enni a tök héját?

A téli tökfajtáknál elméletileg mindegyik típus héja fogyasztható, a felsorolásban mi most az ősszel és télen kapható tököket gyűjtöttük össze. Természetesen az, hogy mennyire jó a héjástól enni a tököt, attól is függ, mennyire vastag az általunk választott zöldség héja. Az is számít, mennyire fiatal tököt vásárolunk, ugyanis idővel vastagabb és keményebb lesz a zöldségek héja. Attól, hogy a héjával együtt készítjük el a tököt, nem lesz baja az itthon kapható, ehető fajtáknak, később pedig kikanalazhatjuk a megsült tökbelsőt, hogyha a héja túl kemény, ehetetlen lenne. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem