7 °C Budapest
Male rubbing moisturising lotion on dry elbows and arm. Space for copy.

Több százezer magyar életét keseríti meg ez a betegség: kevesen tudják, hogyan kellene kezelni

2023. május 28. 17:04

A pikkelysömör, bár sokan nem tudják, valójában nem bőrbetegség, hanem egy autoimmun betegség, amely bőrtünetekkel jár. Mivel nem egy egyszerű bőrbetegségről van szó, bőrünk szépségénél sajnos többet is veszíthetünk, ha egyáltalán nem kezeltetjük vagy nem kezeltetjük megfelelően. A gyulladásos folyamatok, melyek ilyenkor végbemennek a szervezetünkben, megnövelik a kockázatát annak, hogy más, úgynevezett társbetegségek is kialakuljanak

A pikkelysömör, bár sokan nem tudják, valójában nem bőrbetegség, hanem egy autoimmun betegség, amely bőrtünetekkel jár. A szervezet ilyenkor az autoimmun betegségekre jellemző túlzott immunválaszt produkál; ez a pikkelysömörös betegnél abban nyilvánul meg, hogy bőrsejtjeik a normálisnál gyorsabban termelődnek, így pikkelyszerű megvastagodások alakulnak ki bőrük felszínén. Mivel nem egy egyszerű bőrbetegségről van szó, bőrünk szépségénél sajnos többet is veszíthetünk, ha egyáltalán nem kezeltetjük vagy nem kezeltetjük megfelelően a pikkelysömört.

Annál is inkább, mert a gyulladásos folyamatok, melyek ilyenkor végbemennek a szervezetünkben, megnövelik a kockázatát annak, hogy más, úgynevezett társbetegségek is kialakuljanak a pikkelysömör szövődményeként. A túlműködő immunrendszer egyszerűen megtámadhatja más szerveinket is, így nagyobb a veszélye, hogy más betegségek is fellépnek.

A pikkelysömör leggyakoribb szövődményei

A társbetegségek igen sokfélék lehetnek, de leggyakrabban az alábbi betegségek kialakulása jellemző:

  • Ízületi gyulladás - A psoriasis arthritis, azaz ízületi gyulladás, a pikkelysömör egyik leggyakoribb társbetegsége. Minden harmadik pikkelysömörös beteg tapasztal ízületi problémákat bőrtünetei mellett. Ha merevséget, duzzadást és fájdalmat érzünk ízületeinkben és környékükön, előfordulhat, hogy ízületi gyulladás is kialakult nálunk.
  • Szív- és érrendszeri betegségek - A pikkelysömörrel küzdő betegeknél 50%-kal nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata; amiért valószínűsíthetően szintén a gyulladásos folyamatok okolhatók.
  • Kóros vérzsírszint - A koleszterin és egyéb vérzsírok tartósan magas szintje is sok pikkelysömörös betegre jellemző. A magas vérzsírszint már önmagában is betegségnek számít, de sajnos ennél nagyobb problémát is jelenthet, sokszor a szív- és érrendszeri problémák előszobája is egyben.
  • Cukorbetegség - A cukorbetegség és a pikkelysömör egymás rizikótényezői. Ez azt jelenti, hogy ha valaki pikkelysömörös, nagy a valószínűsége, hogy egyszer cukorbetegeség is kialakul nála, és fordítva is; a diabéteszesek könnyen pikkelysömörös tüneteket is tapasztalhatnak magukon. Az orvosok még nem teljesen látják át az összefüggéseket, de valószínűsíthető, hogy a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok elősegítik az inzulinrezisztencia kialakulását, így a cukorbetegségét is.
  • Metabolikus szindróma - Metabolikus szindróma alatt azt értjük, amikor a szervezetben párhuzamosan többféle anyagcserezavar lép fel: zsíranyagcsere és szénhidrát-anyagcsere zavara, magas vérnyomás, és hasi elhízás. Ez a szindróma a szív- és érrendszeri egészségünkre is negatív hatással van.
  • Szorongás és depresszió - A pikkelysömör gyakran megnövekedett lelki terhet is jelent a betegek számára, emiatt és a megváltozott biokémiai folyamatok miatt is gyakori a psoriasis-os betegeknél a szorongás, illetve depresszió kialakulása.
  • Gyulladásos bélbetegségek - A gyulladásos folyamatok beleinket is megtámadhatják, és többféle betegséget okozhatnak. A Crohn betegség kialakulásának esélye például több mint 2,5-szerese egy psoriasis-os betegnél, egy nem pikkelysömörös egyénhez képest.

A legjobb módszer a rendszeres kontroll

Rendkívül fontos, hogy a pikkelysömört időben felismerjük és a társbetegségekkel együtt kontroll alatt tartsuk. Ha már egyszer pikkelysömörrel diagnosztizáltak valakit, elengedhetetlen, hogy rendszeres kontrollvizsgálatokon vegyen részt, melyek kiszűrik a lehetséges társbetegségeket, hiszen jónéhánynak a tünetei nem is észlelhetőek a betegség kialakulásának kezdetén.

Sok gyakori társbetegség, például a cukorbetegség, magas vérnyomás és kóros vérzsírszint a jellegéből adódóan már pusztán az egészséges életmódra való áttéréssel is jól kezelhető, főleg a kezdeti stádiumban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A diéta nagyon fontos része lehet a kezelésnek: kalóriában szegény, alacsony glikémiás indexű, sok feldolgozatlan ételt tartalmazó, változatos étrend javasolt.

Mivel a pikkelysömör gyakran szorongással vagy depesszióval is társul, fontos, hogy a betegek az érzelmi stressz kezelésében is támogatást kapjanak: rendszeresen végezzenek például jógagyakorlatokat, meditációt vagy relaxációt. De már önmagában azzal is csökkenthető a pikkelysömör társbetegségek kialakulásának esélye, hogy magát a betegséget időben és megfelelően kezeljük. Rendkívül komplex betegségről beszélünk tehát, de érdemes minden szempontot figyelembe venni, mert nagyban javítja a betegség kezelésének eredményességet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem