8 °C Budapest
Young caucasian woman with flu in bed, she use home medicine to handle sickness ill pill medicine tea

Tripla járvány tépázza a magyarokat: itt a háziorvosok előrejelzése, eddig tarthat a vészidőszak

2023. március 10. 10:02

Az idei a negyedik olyan járványszezon, amelyben az influenza mellett a koronavírus is nagy arányban terjed. A hivatalos adatok alapján 2023. harmadik hetében meredeken emelkedni kezdett az orvoshoz fordulók száma, mely azóta is egyre növekedett, először a múlt héten torpant meg az emelkedés. A fertőzöttek továbbra is nagy arányban a 14 év alatti gyermekek, illetve a fiatal felnőttek korcsoportjába tartoznak: az óvodákban, iskolákban és munkahelyeken is rengetegen betegszenek le. Súlyosabb lehet-e az idei járvány az eddigieknél? Mikor tetőzhet és meddig tarthat még az elmúlt év tapasztalatai alapján az idei járványszezon? - ezekre a kérdésekre kereste a választ most a Pénzcentrum szakértők segítségével.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ légúti megbetegedés figyelőszolgálatának legfrissebb adatai szerint 2023. február 27. és március 5. között az országban 295 400 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 65 700 influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Bár az előző heti betegszámokhoz képest az emelkedés megtorpant, a betegszámok  továbbra is nagyon magasak. Bár még nem biztos, hogy a betegszámok nem fognak tovább nőni, a tetőzés az elmúlt évek járványadatai alapján is közel lehet. Hiába érjük el azonban hamarosan a betegszámok csúcsát, a járvány nem ér véget: akár húsvétig vagy tovább is elhúzódhat az idei szezon.

Már most is annyira magas a betegek száma, hogy ez akár tetőzés is lehet, de az a tapasztalat, hogy a járvány gyengülése megvárja az időjárás változását. Vagy a kemény fagyokat, vagy a tavaszi enyhülést. Most már inkább az utóbbiban bízunk

- mondta el lapunk kérdésére a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnöke, Dr. Havasi Katalin. A szakértő szerint március közepétől meg szokott érkezni az enyhülés, így azt remélik, hogy ez elhozza a járvány végét is.

Hasonlóan látja a Háziorvosok Online Szervezetének alapító elnöke, Dr. Békássy Szabolcs is. A szakember lapunknak azt mondta, hogy "az elmúlt évek tapasztalatai alapján pár hét nehéz időszakot kell még átvészelnünk, hiszen a tavasz, a jó idő beköszöntével az influenza járvány intenzitásának jelentős mérséklődésére is számíthatunk". 

Ne feledjük azonban, hogy itt, az északi féltekén, influenzajárvány tekintetében gyakorta követjük az előző félévben a déli-féltekén tapasztaltakat, ahol is az idén a megszokottnál sokkal elhúzódóbb volt a járvány. Ez akár azt is jelentheti, hogy még március vége sem biztos, hogy véget vet a járványnak

- hívta fel a figyelmet Dr. Havasi Katalin. Hozzátette, hogy mivel biztosak nem lehetünk a gyors kilábalásban, ezért továbbra is mindenkinek javasolják az egyéni védelmet, a higiénés szabályok fokozott betartását, és tünetek esetén a környezet védelmét.  

Így fest az első korlátozásmentes járványszezon

A koronavírus magyarországi megjelenése óta ez a negyedik járványszezon hazánkban. Az eddigi években az ősztől tavaszig húzódó betegséghullámok mindig igyekeztek központilag is kordában tartani, korlátozásokkal, az oltási programmal, illetve a folyamatos figyelmeztetéssel a kézmosás, maszkviselés, távolságtartás, és egyéb egészséget védő szabályok betartására. A 2022/2023-as szezonban már nincsenek korlátozások és a hivatalos adatok alapján már eddig is rengeteg megbetegedés történt, valamint egyre több beteg fordul meg a várótermekben.

Dr. Békássy Szabolcs is megerősítette, hogy a légúti megbetegedéssel háziorvosi rendelőkbe forduló betegek aránya rendkívül magasnak mondható március elején is. Hozzátette, hogy szerencsére az esetek döntő többségében kórházi kezelést nem igényel, azonban markáns, hosszan elhúzódó influenza szerű tünetekkel keresik fel a páciensek a családorvosi rendelőket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által üzemeltetett légúti figyelőszolgálat adatait meg tudjuk erősíteni, miszerint a panaszok leginkább a 14 év alatti gyermekeket, illetve az aktív korú felnőtteket érinti. A légúti megbetegedések döntő többségéért továbbra is az influenza vírus különböző szerotípusai tehetők felelőssé, a koronavírus okozta megbetegedés 10 százalék alá tehető. Noha a kórházi kezelést igénylő esetek aránya alacsony, ettől függetlenül az alapvető higiénés szabályok betartása, szükséges esetén a maszkviselés továbbra is indokolt, főként a zsúfolt háziorvosi rendelő váróhelyiségeiben

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- hívta fel a figyelmet a szakember.

Dr. Havasi Katalin szerint nagyon nehéz az idei és az elmúlt évek járványszezonjának összehasonlítása, hiszen nem minden szezon egyforma erősségű. "Sokszor éveken keresztül el sem ér bennünket igazi influenzajárvány, de kb. 10 évente egy nagyobb erősségű járványra számíthatunk. Ezek erősségét is befolyásolják a megelőző intézkedések, mint pl. lezárások vagy az oltottak aránya" - magyarázta a szakértő, aki szerint az összképet erősen befolyásolja az is, hogy a korábbi influenza járványokhoz képest változást jelent a telemedicina megjelenése. Ez a véleménye szerint sokat könnyít a gyermek alapellátók elérhetőségén.

Így összegezve  a személyesen megjelenők és a telemecinális úton jelentkezők számát, az előző évihez hasonló, de talán még magasabb napi beteg számmal találkozunk, akik között arányaiban csökkent a Covid és jelentősen magasabb az influenza fertőzésre jellemző tünetekkel jelentkezők száma. Ne feledjük, hogy egy tridémia közepén vagyunk, amikor akár egyszerre érheti el a betegeket több vírus is

- mondta el Dr. Havasi Katalin.

A 2022/2023-as járványszezonban tehát valóban magas számban fordulnak meg a betegek az orvosi rendelőkben. Azt még nehéz megjósolni, mikor tetőzhet, illetve érhet véget a járvány. Sok múlik azon, milyen lesz az időjárás a következő hetekben. A melegedés hatására elkezdhet csökkenni a betegszám és szerencsés esetben már március végére jelentősen kevesebb lehet a fertőzöttek száma. Viszont mivel a déli-féltekén idén jóval elhúzódóbb volt a járványszezon, mint a korábbi években, nem feltétlenül bízhatjuk el magunkat. Lehetséges, hogy még húsvétkor is jelentős lesz a fertőzöttek száma az országban. A szakemberek ezért kiemelték, hogy 

a fertőzések megelőzése érdekében továbbra is nagyon fontos a higiénés szabályok betartására, a kézmosás, maszkviselés és betegség esetén a távolságtartás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm