11 °C Budapest
Woman with flu in bed, she use home medicine to handle sickness

Ezekben a vármegyékben van most a legtöbb influenzás: felbukkant itthon a parainfluenza vírus is

2023. március 2. 21:02

Az NNK friss jelentése szerint százezrek fordultak egyetlen hét alatt orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel. A mintavételezések szerint javában tart még az influenzajárvány, de a covid, az RSV sem tűn még el. Sőt, laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, az adenovírus, a parainfluenza vírus, a human metapneumovírus, és a rhinovírus jelenlétét is Magyarországon.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2023. február 20–26. között az országban 295 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 65 300 influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

A 8. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:

  • Akut légúti fertőzés: a betegek 51,0%-a 0-14 éves gyermek, 24,5%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 16,6%-uk a 35-59 évesek, 7,9%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.
  • Influenzaszerű megbetegedés: a betegek 43,7%-a 0-14 éves gyermek, 29,2%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 20,1%-a, 7,0%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

A 8. héten 16 közigazgatási területen nőtt, egy területen csökkent (Nógrád) és három területen (Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom) nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Békés (1 538), Somogy (1 013) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (922) vármegyében volt a legmagasabb, Pest (354), Nógrád (384) és Vas (425) vármegyében a legalacsonyabb. A 8. héten összesen 295 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 8. naptári héten 16 jelentés érkezett kilenc területről  - Baranya (1), Bács-Kiskun (1), Borsod-Abaúj-Zemplén (1), Győr-Moson-Sopron (1), Jász-Nagykun-Szolnok (1), Somogy (1), Szabolcs-Szatmár-Bereg (6), Tolna (3), Veszprém (1). A megbetegedések egy bölcsődét, 4 óvodát, 8 általános iskolát és két szociális otthont érintettek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hét járványban történt mintavételezés. Az eddig elvégzett vizsgálatok alapján öt járvány terjedési útja már ismert, két-két járvány kialakulásáéért az influenza A, illetve az influenza B vírus volt a felelős. Egy járványban az influenza A és a SARS-CoV-2 vírus együttesen okozott megbetegedéseket.

A 2022. év 40., valamint a 2023. 8. hete között összesen 2 810 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ebből 321 főnél igazoltak COVID-19 fertőzést. további 324 megbetegedés hátterében RSV, kilenc esetben adenovírus, tíz esetben parainfluenza vírus, 19 esetben human metapneumovírus, 38 esetben pedig rhinovírus állt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm