11 °C Budapest
Drip infusion of a patient in a hospital room.

Színt vallottak az emberek: tragikus a magyar egészségügy, ezzel van mindenkinek baja

2022. október 9. 11:03

Katasztrofálisnak ítélik meg az egészségügy helyzetét a magyarok egy friss nemzetközi kutatás szerint. A felmérés szerint súlyos probléma az ellátás minősége, de a szakemberhiány is.

Miközben a világ nagy részén még mindig a koronavírust tartják az egyik legveszélyesebb egészségügyi problémának, addig Magyarországon a daganatos betegségek miatt aggódunk leginkább – írja a 24.hu az Ipsos nemzetközi kutatásából, amit a világ 34 országában végeztek. Érdekesség, hogy az összes ország átlaga szerint a koronavírus 47 százalékos említést kapott, míg hazánkban ez az arány mindössze 18 százalék volt. Magyarországon ugyanakkor a rák 43 százalékot, a mentális egészség 23 százalékot, a stressz pedig 22 százalékot kapott – e két utolsó érték a világátlagénál alacsonyabb.

Az adatokból az is kiderül, hogy az egészségügy helyzetét összességében is rossznak ítélik meg a magyarok: mindössze 14 százalék értékelte jónak vagy nagyon jónak a hazai ellátást, 53 százalék pedig rossznak vagy nagyon rossznak. A negatív megítélés tekintetében messze rosszabb eredményt értünk el, mint bármilyen más, a kutatásban részt vevő ország, a pozitív válaszok esetében pedig Lengyelországgal szerepeltünk egy helyen.

A magyarok szerint a legnagyobb probléma az egészségügyben a várólisták, ez 65 százalékos említést kapott, ami messze meghaladja a világátlagnak számító 42 százalékot, de leginkább Chiléhez, Portugáliához és Lengyelországhoz hasonlít. A másik nagy probléma a szükségesnél kevesebb egészségügyi dolgozó. Ezt Svédországban említették a legtöbben (76%), de Franciaországban (69 százalék), illetve Hollandiában és Belgiumban (67 százalék) számít súlyos gondnak a válaszadók szerint, de Magyarország jobb szereplése itt is csak viszonylagos (61 százalék) – írja cikkében a portál.

Sokkoló az is, hogy a „Az egészségügy a legjobb ellátást biztosítja számomra” állítással a magyarok mindössze 10 százaléka értett egyet, emellett a negatív válaszok aránya is jóval meghaladta a többi országét: a válaszadók 70 százaléka nem értett egyet az állítással. Hasonlóképpen az utolsó helyre kerültünk annál az állításnál is, amely szerint az országban mindenki ugyanolyan általános egészségügyi ellátást kap. Itt 42 százalékos volt az egyetértők aránya a világátlagot tekintve, ehhez képest Magyarországon csak 15 százalék gondolta így. 70 százalék itt is azt mondta, hogy jelen van az eltérő bánásmód az egészségügyben

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem