2 °C Budapest
Close up of Vials and Syringes with Covid-19 vaccine are displayed on a tray during vaccination.

Érik a vakcina-botrány: lopással vádolja a Pfizert a Moderna

2022. augusztus 26. 20:30

Az amerikai cég szerint ők jóval a koronavírus-járvány előtt szabadalmaztatták a technológiát, mint a magyar tudóst, Karikó Katalint korábban alkalmazó amerikai-német vállalat.

Bepereli a Pfizer és a BioNTech cégeket a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat, mert állítása szerint covid-19 elleni vakcinájuk hírvivő RNS-ével megsértették a jóval a világjárvány kitörése előtt kifejlesztett szabadalmukat – közölte pénteken az amerikai vállalat.

A Moderna meg van győződve arról, hogy a Pfizer és a BioNTech Comirnaty nevű covid-19 elleni vakcinája megsérti a Moderna által 2010 és 2016 között benyújtott, saját hírvivő RNS-re vonatkozó szabadalmakat– áll a cég közleményében.

A Moderna és a Pfizer/BioNTech volt az első az új típusú koronavírus elleni védőoltás előállításában, röviddel a világjárvány kezdete után, a hírvivő RNS (mRNS)technológiának köszönhetően, amely arra készteti az emberi sejteket, hogy állítsák elő a vírusban meglévő fehérjéket, így készítve fel az immunrendszert azok felismerésére és semlegesítésére, foglalta össze az RTL klub.Ezt megelőzően a védőoltások a vírusok gyengített, vagy elölt változatát alkalmazták arra, hogy felkészítsék a szervezetet a védekezésre, és a gyógyszerek kifejlesztése, valamint a biztonságosságuk igazolását szolgáló klinikai vizsgálatok több évig is eltarthattak.

A Moderna és a Pfizer/BioNTech által előállított vakcinában alkalmazott hírvivő RNS-t az elmúlt négy évtized tudományos csúcspontjaként tartották számon, ugyanis ennek az innovációnak a segítségével számos akadályt le lehetett küzdeni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez a forradalmi technológia létfontosságú a Moderna saját mRNS-t alkalmazó vakcinája, a Spikevax esetében. A Pfizer és a BioNTech a Moderna engedélye nélkül lemásolta ezt a technológiát a Comirnaty gyártásához

– fogalmazott a Moderna közleménye. A keresetet, amelyben meg nem nevezett összeget követelnek kártérítés fejében, az Egyesült Államokban, a massachusettsi járási bíróságon, valamint Németországban, a düsseldorfi regionális bíróságon nyújtják be. A Pfizert és a BioNTechet több más cég is perli a szabadalmaik megsértése miatt, egyebek mellett a német CureVac, amely júliusban nyújtott be keresetet a BioNTech ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm