36 °C Budapest
One medical technician working with Coronavirus or Covid-19 blood samples tests in modern scientific laboratory.

Itt vannak a lesújtó adatok: távolról sincs vége a járványnak

2022. július 6. 12:31

Az elmúlt héten összesen 4 663 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 932 788 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, valamint elhunyt 14 beteg, így az elhunytak száma 46 661 főre emelkedett. Jelenleg 488 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt hetekben az új fertőzöttek száma már elkezdett emelkedni, mostanra a kórházban kezelt covidosok számán is látszik a járvány jelentős erősödése - derült ki a kormányzati koronavírus oldal heti jelentéséből.

4 663 új fertőzöttet regisztráltak a múlt héten, ezzel hetente több mint 50 százalékkal nő a hivatalos statisztikákba bekerül covidosok száma (két hete 1 961, egy hete 3 042 új fertőzöttről számoltak be). Hogy nagyobb lehet a járvány terjedése - sokan egyáltalán nem tesztelnek, vagy ha igen, akkor otthon, és nem kerülnek be a rendszerbe -, azt mutatja, hogy egyetlen hét alatt megduplázódott a kórházban kezelt covidosok száma. 488-an szorulnak most kórházi kezelésre, egy héttel korábban még csak 233-an voltak.
Alacsony számról indult, de a növekedés aránya nagyon magas (109 százalék). A lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma 5-ről 10-re nőtt egy hét alatt.

Az áldozatok számán ugyanakkor még nem látszik a járvány felerősödése: az egy héttel ezelőtti 21 után most 14 halálesetet jelentettek. Nemcsak nálunk, Európában is új erőre kapott a covid. A nagy kérdés az, hogy újabb komoly terhelés alá kerül-e az egészségügy. Amit tudni lehet, az új fertőzéseket az omikron BA.5 és BA.4 variánsai okozzák. A Qubit írt arról nemrég, hogy ez a két variáns az omikron első változatainál is jobban képes kikerülni az újrafertőződés vagy a megbetegedés elleni védelmet, amelyet az oltás vagy egy korábbi fertőzés biztosít. De az új variánsok nem tudják jelentős mértékben kijátszani az oltások vagy fertőzés hatására létrejövő, az adaptív immunrendszer T-sejtjei által a súlyos megbetegedés ellen biztosított tartós védettséget.

Ahol komolyan tesztelnek, ott az látszik, hogy sok az új fertőzött, nő a kórházban lévők száma is, de nem olyan arányban, mint a fertőzötteké. Nálunk azért lehet látványosabb a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők arányának növekedése, mert jelentősen alul lehet mérve, hogy hányan kapták a vírust, emelte ki a 444!.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?