35 °C Budapest
3D Rendering,Human coronavirus.Coronaviruses (CoV) are a large family of viruses that cause illness ranging from the common cold to more severe diseases such as Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) and Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV). A novel coronavirus (nCoV) is a new strain that has not been previously identified in humans.

Sosem látott járványadatok kerültek elő: pontosan ennyi oltott és oltatlan halt bele a koronavírusba

2022. július 5. 16:14

Egy az NNK által közölt friss adatsorból kiderült, hogy 2021-ben a koronavírus járvány következtében elhunytak egynegyede kapott legalább egy oltást.

2022. május 25-én újabb adatigénylést nyújtott be az Átlátszó.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK). Ugyan az oltóanyag típusát az NNK nem adta ki, megérkezett válasz azzal kapcsolatban, be voltak-e oltva az elhunytak. A statisztika település szerinti bontásban is megmutatja, hogy szedte a legtöbb áldozatot a vírus.

Az NNK elhunytak adatait összesítő adatbázisában az oltási kórtörténet olyan részletes információkat is tartalmaz, mint az elhunyt kapott oltásainak száma (ha kapott), és az oltóanyagok típusa - ezt azonban nem közölték. Kiadták viszont az elhunytak azon táblázatát, amely 2021. február 1. és 2022. január 31. között az egyes napokra és településekre lebontva tartalmazta az elhunytak számát.

2021-ben az NNK által validált elhunytak száma 28 153 fő volt, melyből 3027 fő volt egyszer, 3783 fő volt kétszer, 698 fő volt háromszor is oltva, vagyis a 2021-ben koronavírusban elhunytak egynegyede legalább egyszer be volt oltva a fertőzés ellen. Ez az információ önmagában fenntartásokkal kezelendő - írja a lap - ugyanis az adatbázis alapján nem tudható, hogy mikor kapták meg az elhunytak az oltásokat, és azt sem, hogy mikor veszítették pontosan az életüket.

Ennek a két dátumnak a különbsége ugyanis kimutathatóvá tenné az oltás hatékonyságát, a fertőzés elleni védelem időtartamát. A konkrét dátumok ismerete nélkül csak annyit tudunk következtetésként levonni, hogy a 2021-ben valamikor elhunytak egynegyede valamikor kapott védőoltást is.

Az tudható, hogy 2021. augusztus 4-én kezdődött el a harmadik oltásra irányuló kampány és az év végéig összesen 3,18 millió fő élt az emlékeztető oltás lehetőségével. Ez alatt az öt hónap alattÉvégéig pedig mindössze 698 fő veszítette életét három oltás után. A kor (november 30-ig a harmadik oltottak 43,22 százaléka 60 évnél idősebb volt) és az immunrendszer védekezését csökkentő alapbetegségek is közrejátszhatnak abban, hogy három oltás után is volt, aki elhunyt a fertőzés következtében - írták.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Zalaegerszegen hunyt el a legkevesebb oltatlan

Településenként hasonlóan alakult a megoszlás az egész országhoz képest: jelentősen nagyobb arányban voltak oltatlan áldozatok, az oltottak közül pedig a kétszer oltottak emelkednek jobban ki.

Az alábbi térképen pedig az összes település adata szerepel kereshető formában. Az elhunytak számát a települések könnyebb összehasonlíthatóságának érdekében a lakosság számával arányosították. Ez alapján jelentősen magasabb értékeket láthatunk az egyes kategóriákban nyugat- és északkelet-Magyarország falvaiban – ugyan itt főleg egyszámjegyű volt a halálesetek száma, írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?