26 °C Budapest
3D illustration of Salmonella Bacteria. Medicine concept.

Hogy néz ki a szalmonella baktérium és mik a szalmonella tünetei?

2022. július 2. 19:00

A leggyakoribb nyári megbetegedések közé tartozik a szalmonella baktérium okozta fertőzés, ami sokszor igen kellemetlen hasmenéssel jár, gyakran a kisgyermekeket érinti. Milyen baktérium a Salmonella, hogy néz ki a szalmonella és hogyan kerülhetjük el, hogy a gyerekeinknek át kelljen élnie a szalmonella tüneteit?

Tudd meg, milyen ételek fogyasztásával nő az esélye a szalmonella fertőzésnek, hogyan védekezz ellene a legegyszerűbben! A szalmonella mikor jelentkezik, milyen szalmonella fajták vannak, melyik ezek közül a legveszélyesebb? A szalmonella hány fokon pusztul el, mennyire érdemes hőkezelni a húsokat a nyári kánikulában?

Milyen betegség a salmonellosis?

Szalmonellózisnak nevezzük a leggyakrabban kellemetlen hasmenéses tünetekkel járó, Salmonella baktériumok (leggyakrabban a Salmonella enteritidis és typhimurium) okozta bélfertőzést. A baktériumot felfedezőjéről, Daniel Elmer Salmon állatorvosról nevezték el. Egy olyan fertőző betegségről van szó, ami bejelentésköteles, erről a betegellátónak kötelezettsége gondoskodni.

Mik a szalmonella okai?

A szalmonellát leggyakrabban fertőzött állati eredetű élelmiszerek (hús, tojás, tengeri állatok, halak stb.) fogyasztásával vihetjük be szervezetünkbe, ám a fertőzés egyik élelmiszerről a másikra (pl. szezámmag és más magvak, paradicsom okozta szalmonella járvány is előfordult már) is átterjedhet. A szalmonella terjedése betegről betegre is történhet, akkor is, ha valaki csak tünetmentes szalmonella hordozó. Háziállatoktól is elkaphatjuk.

Hogy néz ki a szalmonella?

Salmonella néven értjük az Enterobacteriaceae családba tartozó Gram-negatív baktériumnemzetséget; megjelenésüket tekintve egyenes pálcákról van szó, a legtöbbjük mozgásra képes, peritrich csillózattal rendelkezik. Ezek a baktériumok emberi és állati eredetű patogének, a bélrendszerben és a környező nyirokszervekben telepszenek meg, a fertőzés után tartós, de nem állandó immunitás alakul ki velük szemben. Súlyos esetekben a szalmonella átterjedhet a keringési rendszerre is.

Hogy néz ki a szalmonella?
Hogy néz ki a szalmonella?

Mik a szalmonella tünetei?

A szalmonella egy tipikus hasmenéses betegség, legjellemzőbb tünetei a vizes, nyákos hasmenés, a hasi fájdalom és görcsök, a hányás és a hányinger, illetve felléphet még láz és hidegrázás is. A kimerítő hasmenéstől a betegnek elesettségérzése van, a folyadékveszteség szövődményeként kialakulhat alacsony vérnyomás, keringési zavarok, akár ájulás is. A szalmonella szövődményei lehetnek ritka, súlyos esetekben veseelégtelenség, vérmérgezés, szívbél- mell- és agyhártyagyulladás.

A szalmonella tünetek a fertőzött étel, ital elfogyasztása után 6-48 órán belül jelentkeznek, a maximum lappangási idő 2 nap. A szalmonella betegség lefolyása többnyire 7 napon belül megtörténik, a lázas állapot ebből 2-3 napig eltarthat. Maga a Salmonella baktérium a székletből további 5-7 héten keresztül is kimutatható, míg a kórokozó ürül.

A szalmonella típusai

A szalmonella megbetegedés 3 klinikai típusba sorolható, amelyek az enterocolitis (a leggyakoribb szalmonella típus, a beleket és a nyirokszerveket érinti, fő tünete a hasmenés, a baktériumok ritkán a keringési rendszerbe is bekerülnek), a szepszis / gócfertőzés (magas lázzal, sokszor kiütésekkel járó vérmérgezés, a baktérium más szervekben is elszaporodhat, tályogokat okozhat – nehezen kezelhető, veszélyes betegség) és az enterális láz, más néven tífusz (nem hasmenéses betegség, rossz higiéniájú országokban védőoltásokkal védekeznek járványai ellen).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szalmonella mikor jelentkezik?

Szalmonella járvány leggyakrabban nyáron alakul ki, azonban az év során akármikor megfertőződhetünk vele, emellett a szalmonella erősen összefügg a személyi- és élelmiszerhigiéniával. Úgy védekezhetünk szalmonella ellen a legjobban, ha nagy figyelmet fordítunk az élelmiszerek tisztítására, hőkezelésére – süssünk, főzzünk meg mindent alaposan, illetve figyeljünk oda a különféle nyers élelmiszerek – különösen a hús – lejárati idejére. Maga a szalmonella baktérium láthatatlan, szagtalan, semmilyen jel nem utal a fertőzöttségre.

A szalmonella fertőzés részben összefügg a nyári kánikulával, hiszen ilyenkor jóval nagyobb az esélye a húsáruk romlásának – akár már néhány óra alatt tönkre mehet a hús, éppen ezért nagyon fontos, hogy mindent tároljunk a hűtőben. Az is fontos, hogy a lejáratközeli húsokat ne rakjuk el a fagyasztóba, ugyanis a szalmonella hónapokon keresztül életképes még fagyott állapotában is. Továbbá: mindig mossunk kezet, mielőtt és miután nyers élelmiszerekkel érintkeztünk, hogy így is csökkentsük a salmonellosis esélyét.

A szalmonella hány fokon pusztul el?

A szalmonella a meleget és a nedvességet kedveli: 6°C-on osztódnak, 10 és 50°C között szaporodnak, és csak 70°C fölött pusztulnak el, ezért nagyon fontos, hogy alaposan átsüssük a húsokat. Nyáron célszerű teljesen átsült, alaposan hőkezelt ételeket fogyasztani, a saját húslevében ázó olvasztás is kerüljük!

Hogyan diagnosztizálják a szalmonellát?

Ugyanúgy, ahogy a legtöbb hasmenéses emésztőrendszeri megbetegedés esetén, szalmonella gyanújánál is érdemes a háziorvoshoz fordulnunk és kérni egy széklettenyésztést, hiszen így járhatunk legegyszerűbben a dolog végére. Tartós hasmenéses, hányásos problémáknál a legtöbb esetben valamilyen fertőző betegségre érdemes gyanakodni (ez nem feltétlenül szalmonella, lehet calicivírus, rotavírus, gombás fertőzés stb.), ám sima ételmérgezés is kiválthatja a tüneteket. A széklettenyésztés mellett érdemes elmennünk más rutinvizsgálatokra is, például laborvizsgálatra, vagy egy hasi ultrahangra, hogy kizárjuk a szervi gyulladásokat.

Hogyan történik a szalmonella kezelése?

A szalmonella elleni legfontosabb fellépés a rehidratációval, vagyis a hasmenés során elvesztett folyadék pótlásával és a kiszáradás megelőzésével történik – ezt a legtöbb esetben egyszerű vízivással megtehetjük, ám gyerekek, idősek részére vannak speciális iontartalmú folyadékok is; infúzióra ritkán van szükség. Szalmonella ellen hasfogó gyógyszerekkel nem javallott védekezni, ugyanis azok gátolják a Salmonella baktériumok ürülését, elnyújthatják a szalmonellafertőzés hosszát (ez alól kivétel az utazás). Súlyosan elhúzódó legyengült állapot, illetve szepszis gyanúja esetén antibiotikumos kezelés történhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?