Sunset.

Akár 6 évvel tovább élhetsz, ha ezekre odafigyelsz

2022. június 9. 12:15

Negyven éves kor felett már tudatosan tervezni kell a hosszú és egészséges életért, de már apró változtatások is segítenek abban, hogy plusz éveket nyerjünk és életminőségünk javuljon. A Dr. Rose Magánkórház professzorai egy kerekasztal beszélgetés alkalmával elmondták, mikre kell odafigyelni, hogy akár 6 évvel tovább élhessünk. 

A férfiak többsége az egészségügyi problémákat és tartós betegségeket az élet természetes velejárójának tartja, ezért rendszerint megkésve fordulnak orvoshoz: a magyar férfiak legfőbb halálokai között a szív- és keringési rendszer, a daganatos megbetegedések, köztük a tüdő, a vastagbél és a prosztata rosszindulatú elváltozásai szerepelnek.  

Pedig a Dr. Rose Magánkórház professzorai egyetértettek abban, hogy

megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással még 40 éves kortól is akár 6 évvel megnövelhetők a várható életkilátások.

„Hippokratész 2500 évvel ezelőtt már leírta, hogy a gyaloglás a betegség megelőzésének legjobb módszere, a mozgás és az étkezés az egészség megőrzésének fontos részei” – mondta Préda István kardiológus, belgyógyász professzor, aki szerint ezek az elvek ma is igazak. A szívbetegségek kialakulása szempontjából hajlamosító tényezők többek között a

  • a mozgásszegény életmód,
  • a magasvérnyomás betegség,
  • a magasabb koleszterin szint,
  • a cukorbetegség,

mellett a genetika, ami nagyjából 50 százalékban játszik szerepet a betegségek kialakulásában.

Az elhízás ugyanakkor az ízületi problémák mellett szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is eredményezheti, ahogy a rosszindulatú daganatok előfordulására, és a cukorbetegség kialakulására is jelentős hatással van. Lelbach Ádám belgyógyász, gasztroenterológus, geriáter, hipertonológus főorvos szerint az egészséges táplálkozás szempontjából az egyik legfontosabb tanács a kevés só és a mérsékelt hús fogyasztás.

„Már a régi perzsa orvosok is tudták, hogy a szárnyasok húsának fogyasztása a szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségek előfordulását csökkenti, hiszen alacsony a zsírtartalmuk és más típusú zsírokat tartalmaznak, mint például a marhahús.”

– tette hozzá.

A kardiológusok a mediterrán diétát részesítik előnyben: húsok közül elsősorban a sovány húsok, a szárnyasok és a hal fogyasztás, valamint a rostos zöldfélék fogyasztása, és ezáltal a megfelelő testsúly megtartása is fontos.

Szintén fontos a vitaminfogyasztás: ma már nem azokat az ételeket fogyasztjuk, amelyeket szüleink, nagyszüleink ettek, sokszor gyorsétteremben, gyakran kapkodva ebédelünk, ezért naponta egy multivitamin készítmény bevitele javasolt. A szájhigiéné is fontos terület: kutatások kimutatták, hogy kardiovaszkuláris betegségek, daganatos betegségek, de akár az Alzheimer-kór is összefüggésbe hozható a nem megfelelő szájhigiénével.

Már napi 15 perc mozgás is elég lehet

Fájdalom esetén igen, de az ízületek duzzanatakor vagy mozgáskorlátozottság esetén a férfiak nem feltétlenül fordulnak orvoshoz. Holott, ezek a mozgási beszűkülések általában degeneratív betegségek tünetei, amelyeket korai stádiumban jól lehet kezelni. Amikor már az ízületi felszínek, a porcfelszínek elkoptak, jellemzően kompromisszumos megoldásra van lehetőség.

Hangody László ortopéd-traumatológus professzor szerint a megoldás az lehet, hogy ne akkor kezdjünk el sportolni, amikor már kialakult a túlsúly, és amikor elkezdünk sportolni, akkor fokozatosan tegyük azt. Emellett a rendszeresség a másik legfontosabb jellemző. A mozgásszervi betegségek az élet hosszúságát is meg tudják határozni. A vezető halálokok között szerepel az időskori elesés, a combnyaktörésből fakadó másodlagos halálozás. Minél később kerülnek az ízületek olyan állapotba, hogy már nem alkalmasak az aktív mozgásra, annál hosszabb lesz az életkor.

Ha valaki naponta 15 percet mozog, önmagánban 15-20%-ot hozzátesz saját életkilátásaihoz

– tette hozzá Préda István, de ha hetente legalább négyszer, ideális esetben 45 percet mozog valaki, el lehet érni a férfiaknál, hogy a 40 éves korban várható optimális élettartam átlagosan a 80 helyett akár 85 év is lehet, illetve hölgyek esetében a 85 helyett a 90 éves életkor is elérhető.

Egyre több a prosztatatumoros beteg, de sokkal fejlettebbek a terápiák is

Magyarországon évente 4500 férfinél fedezik fel a prosztatarákot és 1000 férfi halálát okozza a prosztata daganata. A prosztatarák megelőzésének módját nem ismerjük, de a betegség szűréssel kimutatható és jól gyógyítható. „Tessék odafigyelni, mert ez a betegség szűrhető - a PSA-szint mérésével, és egyszerű és pontos vizsgálatokkal kiváló diagnózist lehet adni” – foglalta össze a tudnivalókat Varga József urológus szakorvos.

A prosztatadaganat megelőzését azért kutatják nagy erőkkel, mert az életkor kitolódásával egyre több a prosztatatumoros beteg. Az elmúlt 30 évben nagyon sokat lépett előre a prosztatadaganat terápiája, ezért érdemes vizsgálni, szűrni és a megelőzésen gondolkodni. "Nagyon fontos, hogy telítetlen zsírsavakat, sok zöldséget fogyasszunk, legyen vegyes a táplálkozásunk" - ugyanazt a menüt javasolja az urológus is, mint a kardiológus, mert a szív- és érrendszeri betegségek, és a prosztatarák kialakulásának esélyét is hasonló táplálkozással lehet csökkenteni.

Lelbach Ádám szerint 40-50 éves kortól a férfiaknak is rendszeres szűrővizsgálatokon kell részt venniük, ami Magyarországon – Nyugat-Európával ellentétben – nem általános. Ezeket a háziorvos is összeállíthatja, de természetesen vannak olyan intézmények, amelyek kifejezetten férfiaknak szóló csomagokat állítanak össze, ezek időtakarékosan vehetők igénybe. Orvosi javaslat, hogy 40 éves kor felett rendszeresen vegyük igénybe ezeket a szűrővizsgálatokat.

Préda István professzor azt javasolja, hogy mindenki gondolja át 40 éves kor körül, hogy honnan jött, de leginkább merre megy: milyen lesz az időskora. Ezt meg kell tervezni, és ebben a tervezésben a meglévő betegségek kezelése és a rendszeres szűrővizsgálatok mellett a legfontosabbnak a megfelelő étkezést, az ideális testsúly megtartását, a dohányzás legkésőbb 50 éves korban történő abbahagyását és a rendszeres testmozgást tartja. Így nemcsak az egészségben eltöltött évek számát, de utolsó éveink minőségét is pozitív irányba változtathatjuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem