Newborn baby boy at hospital with identity tag on feet, close up

Lesújtó számok a magyar vidékről: rémisztő, ami ezekben a megyékben történik

2022. április 4. 08:15

Az elemzők szerint a hazai gyermekszám csökkenés magyarázata az lehet, hogy a koronavírus elleni védőoltás vélt mellékhatásai miatt a nők egy része elhalasztotta a gyermekvállalást. A szakemberek viszont arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyermekvállalásnál rendkívül fontos szempont a nők foglalkoztatása, a megélhetés és a lakhatás is. A HelloVidék ezen felül rákeresett arra is, mely megyékben a legdrámaibb a népességfogyás, hol született tavaly a legtöbb és a legkevesebb baba.

Tény, hogy Magyarország lakossága egyre kisebb mértékben, de évtizedek óta folyamatosan csökken. A legfrissebb, 2022-es KSH adatok szerint már 9 millió 700 ezer alatt van a lakosság száma. Az előrejelzések szerint pedig 2080-ra egymillióval lesznek kevesebben az országban, mint jelenleg. A fordulópont a születések és a halálozások egymáshoz viszonyított arányában 1980 után következett be, azóta évről-évre többen halnak meg, mint ahányan születnek, miközben csökken a születések száma is.

A gyermekszám csökkenésének mértéke Magyarországon egyébként az 1980-as években volt a legerőteljesebb. A népesség csökkenésének meghatározó mérőszáma a természetes fogyás. Ami azt jelenti, hogy a halálozások számának a csökkenése kisebb, mint a születések számának a csökkenése, így a fogyás nő. Ehhez a Covid-19 járvány, a maga mutatóival csak hozzátett - de erről korábban a Hellovidék már itt írt.

2010 és 2019 között (a Covid-19 járvány előtti időszakban) a népesedési folyamatok a következőképp alakultak - a KSH adatai szerint:

  • Az élveszületések száma: 2010-ben 90335 volt, 2019-ben 89193-re változott, némileg tehát mérséklődött.
  • A halálozások száma: 2010-ben 130456 volt, 2019-re 130 ezer alá csökkent (pontosan 129603 fő volt), tehát ha kismértékben is (0,7%-kal), de szintén csökkent.
  • Teljes termékenységi arányszám: 2010-ben 1,25 volt, 2019-re 1,49 lett.

2020-ban a gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi ráta 1,56 lett. Abban az évben 92 233 gyermek született, ami 3,4 százalékkal, 3.040 kisbabával több, mint az előző évben. Az adatokból azonban az is kiderült, hogy a koronavírus az év végére látható többlethalálozást is eredményezett. A világjárvány aztán 2020-ban rendesen beütött, megugrott a halálozások száma: 141 002 fő volt, 11 399 fővel többen haltak meg, mint előtte évben - a KSH adataiból legalábbis ez olvasható ki.

A 2021-es évben a születések száma Magyarországon kismértékben csökkent, a halálozásoké viszont tényleg jelentősen emelkedett, ennek következtében a KSH adatai szerint a természetes fogyás a 2020. január–szeptemberi 25 087 fővel szemben

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

66%-kal több, 41 670 fő volt.

Tavaly aztán november (54,4%-kal többen haltak meg) majd december újfent fekete hónapnak számított a halálozásban.

Mi történik, a hazai mutatók mit jeleznek?

Ha érdekelnek a részletek, akkor olvasd el a HelloVidék teljes elemzését!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem