26 °C Budapest
Budapest, 2022. február 3.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. február 3-án.MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely: nem korlátozhatják a tankolható mennyiséget a benzinkutak

2022. február 16. 12:45

Nem tudnak olyanról, hogy ne lenne 5 kilométeren belül egy helyettesítő kút azok helyett, amelyek bezárnának a benzinárstop miatt - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

Az Európai Bíróság elutasította Magyarország és Lengyelország keresetét abban az ügyben, hogy köthetők-e jogállamisági normákhoz az uniós pénzkifizetések. Ennek kapcsán Varga Judit igazságügyi miniszter elmondta, szerinte politikai döntés született.

A benzinárstoppal kapcsolatos helyzet kapcsán Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, hogy több töltőállomásról is érkezett hír, amely bezárna a hatósági ár miatt. eddig 3-4 benzinkútbezárásról tud a kormány - tette hozzá. De nem tudnak olyanról, hogy ne lenne 5 kilométeren belül egy helyettesítő kút azok helyett, amelyek így döntöttek.

Az állam ezekben az esetekben kijelöl egy szolgáltatót, a Mol pedig üzemeltetni fogja a kutakat. A redelet előírja, hogy korlátozások nélkül lehessen tankolni, kannákban lehet maximum 10 liter üzemanyagot elvinni. A NAV ellenőrizni fogja a kutakat, büntetni fognak, ha valaki korlátozza a kiadható mennyiséget.

A kormány számításai szerint a kamatstop, a benzinárstop, és az élelmiszer árstop 3 százalékkal csökkentette a magyar inflációt. Az infláció hamarosan vissza fog térni a tolerálható 2-4 százalék közötti sávba - ismertette. A gazdasági növekedés pedig EU-s szinten a második helyen áll.

Kérdésre Gulyás elmondta, hogy a benzinkutak kompenzációja az árstop hosszabbításakor sem merült fel, mert "a magyar adófizetők pénzéből nem akarjuk kisegíteni a benzinkutakat". Később elmondta, az ITM ma hivatalosan felkérte az üzemszünetre vonuló benzinkutak üzemeltetésére a Mol-t.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tanársztrájk kapcsán a miniszter arról beszélt, a szakszervezetekkel folynak tárgyalások jelenleg is. Hozzátette, a kormány megérti a pedagógusokat, a nehéz bérhelyzetet, szívesen tárgyalnak velük, ám azt kérik, hogy a jogszabályokat tartsák be. A polgári engedetlenség nem megfelelő lépés.

Címlapkép: Bruzák Noémi, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?