21 °C Budapest
Personal perspective of a person refueling the car.

Érik a katasztrófa a magyar benzinkutakon: jöhetnek a bezárások, korlátozások?

2022. február 14. 08:32

A héten már a benzin beszerzési ára is átlépheti a hatósági árat, így már azt is csak veszteséggel adhatják el a magyar töltőállomások. A szakértők szerint nem várható el az, hogy folyamatosan veszteséggel értékesítsenek üzemanyagot: így számíthatunk mennyiségi korlátozásokra, illetve bizonyos kutak akár be is zárhatnak.

Mindennemű változtatás nélkül hosszabbították meg a novemberi rendelkezést, további 3 hónapig maradnak a hatósági árak a hagyományos benzin és gázolaj esetében a hazai kutakon. A maximum ár pedig ugyanúgy 480 forint lehet literenként, mint eddig.

Jelenleg nincs szó semmilyen kompenzációról, áfa vagy jövedéki adó csökkentésről, a befagyasztott árakat a töltőállomás tulajdonosoknak kell valahogy megoldani. Ez már most is komoly kihívást jelent, hiszen a gázolaj beszerzési ára február 4-e óta magasabb mint 480 forint - írja a holtankoljak.hu.

A következő héten a benzin esetében is van arra esély, hogy a beszerzési ár 480 forint fölé emelkedjen, hiszen a Brent típusú olaj ára 95 dolláron tanyázik jelenleg, ami a hét elejéhez képest 2 százalékos emelkedést jelent. Érdemes megemlíteni, hogy a héten (a múlt héten - a szerk.) nem változtak a beszerzési árak az üzemanyagok tekintetében, pedig az olaj árának emelkedése miatt ez indokolt lett volna

- jegyezte meg a szakportál, akik szerint így összességében körülbelül 5 százaléknyi olajár emelkedés nem lett érvényesítve a hazai beszerzési árakban. Ráadásul a múlt héten a forint sem tudta tartani magát a dollárral szemben: 2%-ot gyengül a hét eleje óta. Ott a két heti változást nézve nem olyan rossz a helyzet, hiszen január végén 1 dollárért még 320 forintot kellett fizetni.  A portál előrejelzése szerint izgalmas hét elé nézünk: egészen biztosan emelkedni fognak az üzemanyag beszerzési árak, ami teljesen kiélezi a helyzetet a piacon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kutak tulajdonosaitól nem várható el az, hogy folyamatosan veszteséggel értékesítsenek üzemanyagot. Így számítani kell felhasználói oldalról arra, hogy jó esetben mennyiség korlátozások lesznek, viszont az sem kizárt, hogy kényszerűségből jelentős számban fognak kutak bezárni

- hívta fel a figyelmet a portál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?