29 °C Budapest
senior woman has to be alone on christmas

Alattomos népbetegség támad még karácsony előtt: így ismerheted fel a tüneteket

2021. december 3. 14:33

Az év utolsó hónapja a várakozás mellett sokaknak a magány felerősödésréről, az ünnepek előtti stressz okozta betegségekről szól. Ezeket nem szabad félvállról venni, hiszen szélsőséges esetben akár tragédiába is fulladhatnak a kezeletlen pszichés betegségek. Szakértő segítségével arra keressük a választ, meddig tart a rossz hangulat, és hol kezdődik a klinikai értelemben vett betegség, a depresszió.

Az év végi időszak nem csak izgalmat és meglepetéseket tartogat, sokaknak az év legnehezebb időszaka, már csak azért is, hiszen a magyar népesség egy jelentős része egyedül él, és egyre több közülük a fiatal. De az ünnepi lehangoltság persze nem csak őket fenyegeti, hiszen népes családban is érezheti magát valaki magányosnak, elveszettnek, lehangoltnak, sőt, még akár a depresszió is kialakulhat nála.
Éppen ezért nem szabad félvállról venni azokat a mentális zavarokat, betegségeket, amelyek karácsonykor előtérbe kerülhetnek: függőségek, szorongás, depresszió, OCD, vagy egyszerűen csak a stressz okozta tünetek.

Vannak olyan élethelyzetek, akár ide sorolható a Covid világjárvány, a kudarchelyzetek, a veszteségélmények, de akár egyeseknek a karácsony is, melyek kihatnak a hangulatainkra, negatív irányba befolyásolva azt. Különbséget kell tennünk azonban a rosszkedv, a letargia, az unottság, a szomorúság és a depresszió között" – mondta el a Pénzcentrumnak dr. Makai Gábor. A klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta hozzátette:

A depresszió egy pszichés betegség. Persze sokszor nehéz meghúzni a határt, de ha egy adott helyzetet alaposan mevizsgálunk, akkor nagy valószínűséggel el tudjuk dönteni, hogy csupán ideiglenes állapotról van szó, vagy egy konstans hangulatzavarról, ami egyenlő a depresszióval.

A járvány most egy olyan helyzet, ami most a leginkább meghatározza az önmagunkhoz való viszonyunkat és persze a hangulatunkat is. De látni kell, az hogy az ember fél, nem feltétlenül jelenti azt hogy szorong, és az, hogy aggódik, nem jelenti, hogy pánikolna, az hogy szomorú , vagy megéli a kilátástalanság érzését, még nem depresszió.

El tudom én ezt dönteni?

A szakember szerint persze kell hozzá önismeret, hogy tisztában legyünk vele, miről is van szó. Viszont a külvilág, a környezet is vissza tud jelezni, amit fontos meghallani. Ha huzamosabb ideig fennáll a rosszkedv, és ez kihat a munkánkra, a mindennapjainkra, a kapcsolatainkra, abban az esetben feltételezhető a depresszió.

Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek általában visszahúzódnak, izolálódnak, más tüneteket is megélnek, mint az étvágytalanság, alvászavar vagy a túlevés. Azt érzik, nincs kiút - teszi hozzá Makai Gábor. "Azon emberek, akiknél nem depresszió áll a háttérben, hanem átmeneti rosszkedv, hangulatzavar, ők mindig megpróbálnak alkalmazkodni a helyzethez, mozgósítják az erőforrásukat, próbálják megtalálni a kiutat, próbálnak megoldó stratégiákat használni" - fogalmaz a szakember. Hozzáteszi:

Ezek az emberek kevésbé válnak passzívvá, aktívan tesznek azért, hogy a helyzet megváltozzon. A depressziós embert viszont még jobban maga alá gyűri az állapota, belekerül egy mókuskerékbe, egy ördögi körbe, és egyre jobban beszűkül, egyre jobban leértékeli önmagát, a jelent és a jövőt. Ezek az emberek általában még inkább takarékra teszik magukat, és elutasítják mások segítségét.

"Az én értelmezésemben a depresszió egy védekezés: azért húzódik vissza az egyén, alszik téli álmot, hogy megvédje magát a fenyegető körülményektől. A visszahúzódás a védekezés eszköze. De mivel beszűkül, már nem tudja reálisan megítélni önmagát, a körülötte lévő eseményeket, és elkezdi torzítani a valóságot" - magyarázta a Pénzcentrum megkeresésére dr. Makai Gábor.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Melyik erősebb: a hajlam vagy a környezet?

dr. Makai Gábor szerint vannak ugyan veszélyeztető faktorok, de soha nem lehet visszavezetni egyetlen tényezőre a betegség kialakulását.

Nem szoktuk azt kimondani, hogy egy bizonyos ok áll annak a hátterében, hogy valaki depressziós, de tény, hogy a gének és a környezet együttes hatása áll a betegség hátterében. Tehát van biológiai alapja is, ugyanakkor nem elhanyagolandó a családi környezet, az esetleges intenzív családi konfliktusok, a gyermekkori traumák, amik meghatározzák az ember személyiségfejlődését. Sok esetben tetten érhetők a múltbeli megoldatlan kapcsolati konfliktusok, belső konfliktusok.

Ellenben ha letargiás állapotról van szó, az általában magától meg szokott oldódni, hiszen jellemzően átlendül, aktivizálja magát az ember, pláne ha éri valami pozitív dolog, az ad egy pozitív löketet neki, megy tovább, és csinálja. A depresszió esetében pedig azért kell minél előbb szakembert bevonni, mert szélsőséges esetben egy idő után elveszti a realitásérzékét, a valóság funkciója torzul, és akár önmaga ellen is fordulhat. Az öngyilkosságok hátterében nagyon sokszor kezeletlen depresszió áll. Érdemes időben beavatkozni, és a beavatkozás lehetősége egyrészt a pszichoterápia, másrészt a gyógyszeres terápia.

Az előbbivel a pszichoterapeuta gyógyít, gyógyszerrel pedig a pszichiáter. Egy depressziós azt gondolja, hogy nincs kiút, minden mindegy, nem lehet szabadulni ettől a rossz érzéstől, de ne felejtsük el, hogy ezt egy olyan ember mondja, aki be van szűkülve, nem látja a körülötte lévő világot, embereket, lehetőségeket, eszközöket. Nekik segíteni kell, hogy tudjanak élni azzal a lehetőséggel, hogy segítséget kapjanak.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje

Egy olyan felemás év vége felé, mint az idei, mi is kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a mérünk, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony.

Még idén, 2021 legutolsó napjaiban publikáljuk az eredményt, melyből kiderül majd, mennyire boldog nép a magyar, melyek a legboldogabb területei az országnak, és mi frusztrálja leginkább az embereket. Ha válaszolsz a 15 rövid kérdésünkre, sokat segíthetsz nekünk abban, hogy kiderüljön: boldog-e a magyar?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm