16 °C Budapest
Wooden bed by window in bedroom at home cimlapi

Rengeteg magyart betegít meg a saját otthona: a fűtési szezon csak tetőzi a bajt

2021. október 29. 12:32

A koronavírus-járvány jelentősen átalakította a munkavégzési szokásainkat: több időt töltünk home office-ban, télen pedig egyébként is inkább behúzódunk a négy fal közé, és kevesebbet vagyunk a szabadban. A napi 6-8 óra munka alatt nagyon nem mindegy, hogy milyen a beltéri levegő minősége, egy sor légszennyező anyag ugyanis a lakásokban is megtalálható. A rossz levegő miatt a baktériumok koncentrációszintje sokszorosan meghaladhatja a kültéren mért értékeket, ennek pedig hosszú távon egészségkárosító hatása is lehet. A Gorenje összegyűjtötte, hogy mire érdemes figyelni, ha jobbá akarjuk tenni lakásunk levegőjét, és ezáltal megőrizni egészségünket a téli időszakban.

Ahogy beköszönt a hideg, rutinszerűen csavarjuk fel a fűtőtesteket otthon, sokszor bele sem gondolva abba, hogy ha nem figyelünk az otthoni páratartalomra, hosszú távon akár bajunk is lehet belőle. Egy egészséges felnőtt ember számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális, kisgyermekeknél azonban ez magasabb, 60-70 százalékos is lehet. A téli időszakban a rossz minőségű levegő és a szmog egyébként is hozzájárul a nyálkahártya irritációjához, a beltéri száraz levegő pedig többek között orrduguláshoz, száraz köhögéshez és szemszárazsághoz is vezethet.

A fűzésszezon kezdetekor ezért érdemes beszerezni párologtatót vagy párásítót. Utóbbiba, ha illóolajat csepegtetünk, kellemes illatúvá tudjuk varázsolni a lakást, ráadásul egyes illóolajok a stressz csökkentésében is segíthetnek. Mindemellett pedig télen is érdemes odafigyelni a rendszeres folyadékpótlásra, hogy belülről is pótoljuk testünk fokozott páraleadását.

Kevesebb nedves ruha, kevesebb gond

Nincs is jobb, mint a frissen mosott ruhák illata teregetés után! Míg azonban nyáron a hőségben pár óra alatt megszárad egy adag mosás a szabad levegőn, a téli időszakban jóval több idő kell a ruhák száradásához, ráadásul a vastagabb darabokat nehéz úgy kiteríteni, hogy hamar megszáradjanak. A nedves ruhák nemcsak a hőérzetünket befolyásolják, de emelik a lakás páratartalmát, ha pedig kis helyiségben szárítunk, akár füllesztő légkört is okozhatnak.

A túl nedves levegő serkenti a baktériumok szaporodását, és akár penészedést is okozhat, utóbbi pedig fontos kockázati tényezője lehet a légúti megbetegedéseknek, sőt kimerültséget és rendszeres fejfájást is okozhat. Ezek elkerülésére jó megoldás, ha mosás után szárítógépet is használunk, hiszen azonkívül, hogy nem kell várnunk, amíg a ruhák megszáradnak, nem rontjuk a lakás levegőminőségét sem. Egyes gépek akár 90 százaléknyi nedvességtartalmat is képesek kivonni a ruhákból, ezáltal biztosítják azok teljes száradását, és megszüntetik a túlzottan magas páratartalommal járó problémákat.

Óvatosan a tisztítószerekkel

Rossz levegőt nem csak a száraz helyiségek vagy épp a túlpárásítás okozhat, hanem a beltéri légszennyező anyagok jelenléte is. Ha az illékony szerves vegyületek, úgymint tisztítószerek, oldószerek koncentrációja jelentős a lakásokban, az szintén káros lehet az egészségre, így érdemes ezek helyett természetes, környezetbarát tisztítószereket használni, valamint télen is rendszeresen szellőztetni, hogy felfrissítsük a benti levegőt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A leghasznosabb dekoráció

Ha rendszeresen párologtatunk, szellőztetünk és a szárítógép is a napi rutin része, akkor már csak a növények vannak hátra! Ezek ugyanis nemcsak esztétikai szempontból fontos elemei egy lakásnak, hanem a levegőt is tisztítják, valamint nyugtató, stresszcsökkentő hatással bírnak.

A NASA kutatásai alapján egyes szobanövények – például a vitorlavirág, a zöldike, a bambuszpálma vagy a kislevelű fikusz – különösen jó természetes levegőszűrők, ezért érdemes beszerezni őket, ha olyan dekorációs elemekkel díszítenénk a lakást, amelyek egyben hatékony légtisztítók is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem