16 °C Budapest
The scenery of Mishakaike in Chino city, Nagano

Amit a dohányzók megtehetnek a környezetükért

2021. augusztus 23. 17:55

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a környezeti ártalmakat. A tömegközlekedés, a húsfogyasztás mérséklése, a szükségtelen műanyagok kerülése és általában a tudatos vásárlás rengeteget segít a bolygónak, miközben nem kíván óriási áldozatokat tőlünk. Kevesebb szó esik ugyanakkor a dohányzás környezeti ártalmairól. A legjobb az egészségünknek és a környezetnek is az, ha nem dohányzunk, ha azonban valamiért mégsem szokunk le, néhány lépésben így is csökkenthetjük a környezet terhelését.

Napjainkra világossá vált, hogy a környezetvédelem nem csupán egy szűk társadalmi kör témája, hanem mindannyiunk alapvető érdeke. A környezeti ártalomcsökkentés kérdése egyre inkább beivódik a mindennapjainkba és számos területen találkozhatunk olyan megoldásokkal, amelyekkel magunk is tehetünk az ügy érdekében. A változás ugyanis önmagában nem várható kizárólag a nagy szereplőktől, nekünk is változtatnunk kell a mindennapjaink során, ha csökkenteni akarjuk a környezeti ártalmakat. Jó hír, hogy ma már számos területen jó alternatívák állnak rendelkezésre a leginkább környezetterhelő gyakorlatok kiváltására. Ezek között ízlésünk, szokásaink és elszántságunk szerint válogathatunk.

Az a bizonyos karbonlábnyom

Általában a környezeti ártalomcsökkentést célzó lépések legfőbb célja a karbonlábnyom csökkentése – vagyis annak mérséklése, hogy az általunk igénybe vett szolgáltatáshoz, vagy fogyasztott termékhez kapcsolódó széndioxid-kibocsátás révén próbáljuk fékezni a klímaváltozást.

Az egyéni döntések ebben világszinten óriási változásokat eredményezhetnének.

Az egyik kulcsfontosságú kérdés ezen a téren a közlekedés. Ha lehetőség szerint, amikor csak lehet, tömegközlekedést választunk az autózás helyett, próbáljuk a repülőutakat legalább ritkábbá tenni és kisebb távolságra még külföldre is inkább vonattal vagy busszal utazunk, rengeteg szén-dioxid kibocsátását takaríthatunk meg.

Közismert, hogy a hús előállítása is rengeteg energiába és ilyen módon szén-dioxid kibocsátásába kerül, ezért a vegetáriánus vagy vegán étrendre való áttéréssel nagyon sokat tehetünk a bolygóért. Mivel a kérdés megosztó, jó kompromisszumnak tűnik, ha legalább bizonyos napokon nem eszünk húst, a nyugati országokban például terjed a húsmentes hétfő szokása.

Egy sor olyan lépés van, amellyel kímélhetjük a környezetünket.

A helyi termékek előnyben részesítése, a szükségtelen műanyagok kerülése, a szelektív hulladékgyűjtés komolyan vétele mind-mind olyan apróságok, amelyek nagyon könnyen a szokásunkká válhatnak, és amellyel máris sokat tettünk a bolygóért.

Dohányzás és környezet

A dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentésről általában az egészségügyi ártalmak jutnak eszünkbe, ami természetes, hiszen ez a legfontosabb. A dohányzás ugyanis vitathatatlanul káros az egészségre.

Éppen ezért a tudatos dohányzók – amennyiben nem szoknak le - néhány szabály betartásával szintén sokat tehetnek azért, hogy függőségük lehetőleg ne terhelje feleslegesen a környezetet.

Égés során a füstben rengeteg káros anyag keletkezik. Ezek a káros részecskék minden fajta égés során a levegőbe, illetve a szervezetünkbe jutnak: akkor is, ha elmegy egy busz előttünk, amikor befűtjük a kandallót, vagy amikor a kertben grillezünk, és lényegesen nagyobb mennyiségben, amikor rágyújtunk egy cigarettára. A dohányzók tehát nem csak magukat és a környezetüket károsítják, de hozzájárulnak a légszennyezéshez is.

Márpedig ez elég komoly probléma, hiszen a légszennyezés korunk egyik legkomolyabb egészségügyi rizikótényezője, ami rengeteg embert érint.

Az égés következményeként a füstben rengeteg káros anyag képződik, amelyek közül több tucatnyi rákkeltő is, ezek azok, amelyek a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásának is elsődleges okozói. A cigarettafüst azonban ezen felül környezetkárosító is, és maga is hozzájárul a klímaváltozáshoz, a dohányzásból származó füst is része ennek a problémakörnek.

Az ártalomcsökkentés lehetőségei

Bár a leszokásnál kétségtelenül nincs jobb döntés, ezért aki elhatározta, hogy abbahagyja a dohányzást, azt minden lehetséges módon támogatni kell. Azok számára is van előrelépés, akik valamiért nem hagyják abba a dohányzást, hiszen ők is csökkenthetik a saját magukat és a környezetüket érő ártalmakat.

A légszennyezettségen túl a dohányzás hozzájárul a talaj és a vizek szennyezéséhez is.

Fontos lenne, hogy ha már dohányzunk, akkor ne dobjuk el a csikket.

Aki dohányzik úgy is tehet a környezetéért minden nap azzal az egyszerű gesztussal, hogy nem dobja el a csikket, hanem szemetesbe vagy csikkgyűjtőbe helyezi. A legkörnyezetkímélőbb választás természetesen az, ha valaki egyáltalán nem dohányzik – így nincs csikk, és nincs füst.

Csökkentheti a dohányzás környezetkárosító hatásait az is, ha olyan füst nélküli technológiát választunk, amelyek révén nem kerül égéstermék nemcsak a levegőbe, de a talajba és a vizekbe sem. Ezeknél a termékeknél egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyártók arra, hogy már a tervezés és a gyártás során figyelembe vegyék a környezeti szempontokat, így a termékek biológiai lebomlásának, komposztálásának, valamint az az elektronikus eszközök újrahasznosításának lehetőségét is. A tudomány mai állása szerint a füstmentes technológiák a hagyományos cigarettánál akár 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járnak, ugyanakkor ezek sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak többek között nikotint, ami erős függőséget okozó anyag és egyéb káros hatásai mellett megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát is, illetve nem ismert a károsanyag kibocsátás csökkenése és az egészségkárosító hatás csökkenésének aránya közötti összefüggés sem.

Ki-ki a maga lehetőségei szintjén tehát nagyon sokat tehet azért, hogy kímélje a környezetet, vagy legalább feleslegesen ne terhelje azt.

Továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy az ártalomcsökkentés úgy valósítható meg maximálisan, ha el sem kezdjük a dohányzást, vagy ha már dohányzunk, akkor mihamarabb leszokunk róla. A leszokással bizonyíthatóan és nagymértékben csökken a dohányzáshoz köthető megbetegedések kialakulásának kockázata, ráadásul, ha nem dohányzunk, akkor a környezeti terhelés is lényegesen mérséklődik, így a legfontosabb természeti erőforrásainkra, a levegőre, a talajra, és a vízre is figyelemmel lehetünk. Az ártalomcsökkentés pedig mindannyiunk közös érdeke akár dohányzunk, akár nem.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem