7 °C Budapest
A healthcare Worker hands in surgical gloves pulling COVID-19 vaccine liquid from vial to vaccinate a patient

Áll a bál a kínai vakcinák körül: egyre többeknek súlyos döntést kell meghozniuk

2021. augusztus 5. 16:46

Érdekes, de a három kínai vakcina közül Kínában csak egyet használnak, a többit külföldre terítik. Áll is mostanság a bál az oltóanyagok körül: egyre több ország, még ázsiában, is inkább a nyugati vakcinákra áll át. Mások viszont továbbra is ragaszkodnak a kínai oltásokhoz. Magyarországon a harmadik oltás kapcsán került újra előtérbe a hazai kínai oltás, és annak a hatékonysága.

Ahogy Magyarországon is, úgy az egész világban elég nagy port kavarnak éppen a mostani időkben a kínai vakcinák, és azok hatásossága. Hazánkban most éppen az van terítéken, hogy az augusztus 1-től élesedő harmadik lehetséges oltásra a leginkább azok jelentkeznek, akiket elsőre Sinopharmmal oltottak be. Mondván, a Magyarországon használt vakcinák közül ez volt a legkevésbé hatásos immunizáló.

Kína azonban nem csak a Sinopharmot gyárt úgymond a világnak, hanem azon kívül még Sinovacot, és CanSinot is. Csak az érdekesség kedvéért, Kínában például a Sinovac oltás van teljes mértékben engedélyezve az Our World in Data adatai alapján. Ahogy pedig az idő halad előre, egyre több ázsiai országban is felmerült a kétely a kínai vakcinákkal kapcsolatban.

Malajzia és Thaiföld például éppen júliusban jelentette be, hogy folyamatosan megszüntetik a Sinovac oltását. Előbbi Pfizerre vált, és már csak második immunizálásként adja ki a fennmaradó kínai vakcináit, addig utóbbi ennél egy lépéssel tovább megy, és már fel is ajánlott AstraZeneca-t azoknak, akik még csak várják második Sinovac adagjukat.

Thaiföld és Indonézia is bejelentette, hogy harmadik emlékeztető oltást kínál azoknak, akik megkapták a Sinovac vakcinát. Viszont mindkettő más vakcinát fog ehhez használni, nem pedig a Sinovacot. Szingapúr ezekhez képest még durvábbat lépett, ők már nem veszik számba (statisztikailag) azokat, akik Sinovac-oltást kaptak (jobbára egészségügyi dolgozók), és még a tesztelés alól sem mentesítik őket például, ha rendezvényre mennének.

Gyorsak voltak a kínaiak

Mint az ismert, Ázsiában és a világ számos más országában is, a Sinovac és más kínai gyártmányú vakcinák korábban voltak elérhetőek, mint az Európában vagy az USA-ban gyártottak, ami azt eredményezte, hogy a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók és az idősebb lakosság már kaphatott oltást. Mindazonáltal a szakértők kiemelik, bár a kínai oltások kevésbé hatékonyak abban, hogy megelőzzék a fertőződést, mint a nyugataik, viszont abban nagyon is azok voltak, hogy a fertőzötteknél ne kerüljön sor kórházi kezelésre vagy elhalálozásra, mégpedig időben.

Szakértők ugyanakkor úgy vélik, a vírus terjedésének teljes leállítását és a járvány leküzdését jobban segítik az mRNS-vakcinák, mint például a Pfizer vagy a Moderna, hiszen ezek hatékonysága a fertőzés kialakulása kapcsán rendkívül magas. Ezzel pedig magyarázható az ázsiai országok vakcina-fordulata. Sőt, ahogy a szakértők megjegyezik, arról például nincsenek tanulmányok, hogy például a Sinovac vagy más kínai vakcinák mennyire hatékonyak a Covid-19 variánsai ellen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

És ha térképet megnézzük, láthatjuk, hogy a Sinovacot igen széles körben használták/használják Ázsiában. Sőt, itt vannak továbbra is olyan országok, akik néhány tiltakozó hang ellenére ragaszkodnak az oltáshoz, ilyen például Kambodzsa vagy a Fülöp-szigetek. De a Sinovacot egyébként, mint egyedüli kínai vakcinát Ukrajnába, Bosznia-Hercegovinában és Albániában is használnak, csak hogy Európát is említsük.

Érdekes azonban, hogy a Sinopharmot Európában egyedüli kínai vakcinaként csak Magyarország, Szerbia, Moldova illetve Montenegró használta, mások nem. A térképe tanúsága szerint érdemes azt is megjegyezni, hogy míg Afrikában csupán néhány államban érhetőek el kínai vakcinák, addig Dél-Amerika jóformán minden országában használják vagy használták valamelyik kínai vakcinát. Ami viszont még ennél is izgalmasabb, hogy míg Kínában és közvetlen környezetében is csupán 1-1 kínai vakcinát használt a legtöbb ázsiai ország, addig a világon egyetlen országként Pakisztán az, ahol mind a három kínai vakcina zöld lámpát kapott, és használták is.

Értékes volt a kínai tempó

Bármilyen kérdések is merüljenek fel mostanság sorozatosan a kínai vakcinákkal kapcsolatban Magyarországon vagy bárhol máshol a világban, szakértők a mai napig egyetértenek abban, hogy a gyorsan kifejlesztett kínai vakcinák értékes hozzájárulást jelentettek a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedések, kórházi ápolások és halálesetek megelőzésében azokban az országokban, ahol használták őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm