New coronavirus 2019-ncov. 3D illustration. Novel Coronavirus (2019-nCoV) mutation green spikes

Megjelent egy újabb koronavírus-mutáns: így hívják, itt terjed, ezt kell tudni róla

2021. július 7. 09:31

A Peruból kiindult és azóta ott dominánssá vált variánst a görög ábécé 11. betűje után lambdának keresztelték. A WHO egyelőre nem tartja aggodalomra okot adónak az új mutánst, viszont az már 27 országban jelen van, és Európában is megjelent. Arra nincs bizonyíték, hogy jobban terjedne a lambda, mint a korábbi variánsok, de az összehasonlíthatóság nehézségei miatt nem is lehet kijelenteni, hogy nem terjed annyira.

A lambda először 2020 augusztusában jelent meg, viszont mivel még nem történtek meg a szükséges kutatások, nem tudható biztosra, hogyan viselkedik, mi várható – írja a Euronews. Egyelőre Dél-Amerikában okozza a legtöbb gondot: Peruban az új esetek 82 százaléka mögött az új koronavírus variáns állt május és június folyamán, Chilében pedig a megbetegedésel 31 százalékát tették ki az ilyen esetek.

Lehetséges, hogy a terjedési képessége gyorsabb. Ezt még nem kutatták és dokumentálták megfelelően, így nem lehet összehasonlítani más változatokkal, például a gammával vagy a deltával

– mondta Jairo Mendez, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) szakértője.

A lambda megjelent Nagy-Britanniában is - a brit egészségügy azt feltételezi, hogy az új variáns gyorsabban terjed és ellenállóbb lehet az antitestekkel szemben - amelyek az oltás vagy a fertőzésen való átesettség nyomán kialakul a szervezetben. Egy július 3-án publikált amerikai kutatás szerint viszont az oltás megfelelő védelmet ad a mutánsok ellen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindenesetre nem jó hír Európa és a világ számára, amely még a deltával küzd, hogy újabb mutáns jelent meg. A szakértők szerint a vírus legyőzéséhez - a nyájimmunitás meglétéhez - 70 százalékos átoltottság szükséges a világon, és jelenleg 10,4 százaléknál tartunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?