New coronavirus 2019-ncov. 3D illustration. Novel Coronavirus (2019-nCoV) mutation green spikes

Megjelent egy újabb koronavírus-mutáns: így hívják, itt terjed, ezt kell tudni róla

2021. július 7. 09:31

A Peruból kiindult és azóta ott dominánssá vált variánst a görög ábécé 11. betűje után lambdának keresztelték. A WHO egyelőre nem tartja aggodalomra okot adónak az új mutánst, viszont az már 27 országban jelen van, és Európában is megjelent. Arra nincs bizonyíték, hogy jobban terjedne a lambda, mint a korábbi variánsok, de az összehasonlíthatóság nehézségei miatt nem is lehet kijelenteni, hogy nem terjed annyira.

A lambda először 2020 augusztusában jelent meg, viszont mivel még nem történtek meg a szükséges kutatások, nem tudható biztosra, hogyan viselkedik, mi várható – írja a Euronews. Egyelőre Dél-Amerikában okozza a legtöbb gondot: Peruban az új esetek 82 százaléka mögött az új koronavírus variáns állt május és június folyamán, Chilében pedig a megbetegedésel 31 százalékát tették ki az ilyen esetek.

Lehetséges, hogy a terjedési képessége gyorsabb. Ezt még nem kutatták és dokumentálták megfelelően, így nem lehet összehasonlítani más változatokkal, például a gammával vagy a deltával

– mondta Jairo Mendez, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) szakértője.

A lambda megjelent Nagy-Britanniában is - a brit egészségügy azt feltételezi, hogy az új variáns gyorsabban terjed és ellenállóbb lehet az antitestekkel szemben - amelyek az oltás vagy a fertőzésen való átesettség nyomán kialakul a szervezetben. Egy július 3-án publikált amerikai kutatás szerint viszont az oltás megfelelő védelmet ad a mutánsok ellen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindenesetre nem jó hír Európa és a világ számára, amely még a deltával küzd, hogy újabb mutáns jelent meg. A szakértők szerint a vírus legyőzéséhez - a nyájimmunitás meglétéhez - 70 százalékos átoltottság szükséges a világon, és jelenleg 10,4 százaléknál tartunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05