27 °C Budapest
Balassagyarmat, 2021. június 1.Egy nõ megkapja az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagját a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. június 1-jén.MTI/Komka Péter

Megszólalt az operatív törzs: vizsgálják a 12-15 évesek oltási lehetőségeit

2021. június 1. 13:42

Rengeteg vakcina érkezik a héten Magyarországra, aki regisztrál, az már másap is beadathatja magának. Egyelőre vizsgálják a 12-15 évesek olthatóságának lehetőségeit - hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

A 12-15 évesek oltásával kapcsolatban figyelemmel követi az operatív törzs is a fejleményeket, az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte, Magyarország vizsgálja a kérdést - mondta Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Aki regisztrál, az már másnap beolthatja magát - mondta Müller Cecília. A regisztrált 60 év felettiek 96 százaléka, míg a 18-59 éves korosztály 86 százaléka kapott már oltást. 439 ezer adag Pfizer- és 60 ezer Jansen-vakcina érkezik kedden, péntekre pedig 64 ezer adag Modernát várnak.

Elhangzott az is, hogy bár az utóbbi napokban kicsit kevesebb lett az első oltást felvevők száma, de így is növekszik. Nagyon fontos, hogy a második oltást is mindenki felvegye.

A tisztifőorvos kiemelte, hogy az itthon használt vakcinák mindegyike véd az eddig ismert mutációk ellen.

A két fő közül, akinél kimutatták az indiai mutánst, az egyik már meggyógyult, a másiknál pedig éppen a rehabilitáció zajlik. Nem mutattak ki náluk súlyosabb lefutást, mint a brit mutáns esetében - fejtette ki a tisztifőorvos, majd arról beszélt, hogy az indiai mutáción belül eddig a világon összesen három variánst azonosítottak. Az egyik a "nyomonkövetésre okot adó variáns", a második az "érdeklődésre okot adó variáns", ami elsősorban a kutatóműhelyek számára érdekes, a harmadik "aggodalomra okot adó variáns" érdemli a legnagyobb figyelmet. Erről eddig azt tudni, hogy a brit variánshoz hasonló agresszivitással terjed.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A múlt héten a korábbi héthez képest 42 százalékkal csökkent az új fertőzések száma, 42 év a fertőzöttek átlagéletkora, és továbbra is a 40-49 évesek között volt a legtöbb új fertőzött.

Címlapkép: Komka Péter, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Vedd fel a harcot! (x)

Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?