5 °C Budapest
Balassagyarmat, 2021. június 1.Egy nõ megkapja az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagját a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. június 1-jén.MTI/Komka Péter

Megszólalt az operatív törzs: vizsgálják a 12-15 évesek oltási lehetőségeit

2021. június 1. 13:42

Rengeteg vakcina érkezik a héten Magyarországra, aki regisztrál, az már másap is beadathatja magának. Egyelőre vizsgálják a 12-15 évesek olthatóságának lehetőségeit - hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

A 12-15 évesek oltásával kapcsolatban figyelemmel követi az operatív törzs is a fejleményeket, az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte, Magyarország vizsgálja a kérdést - mondta Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Aki regisztrál, az már másnap beolthatja magát - mondta Müller Cecília. A regisztrált 60 év felettiek 96 százaléka, míg a 18-59 éves korosztály 86 százaléka kapott már oltást. 439 ezer adag Pfizer- és 60 ezer Jansen-vakcina érkezik kedden, péntekre pedig 64 ezer adag Modernát várnak.

Elhangzott az is, hogy bár az utóbbi napokban kicsit kevesebb lett az első oltást felvevők száma, de így is növekszik. Nagyon fontos, hogy a második oltást is mindenki felvegye.

A tisztifőorvos kiemelte, hogy az itthon használt vakcinák mindegyike véd az eddig ismert mutációk ellen.

A két fő közül, akinél kimutatták az indiai mutánst, az egyik már meggyógyult, a másiknál pedig éppen a rehabilitáció zajlik. Nem mutattak ki náluk súlyosabb lefutást, mint a brit mutáns esetében - fejtette ki a tisztifőorvos, majd arról beszélt, hogy az indiai mutáción belül eddig a világon összesen három variánst azonosítottak. Az egyik a "nyomonkövetésre okot adó variáns", a második az "érdeklődésre okot adó variáns", ami elsősorban a kutatóműhelyek számára érdekes, a harmadik "aggodalomra okot adó variáns" érdemli a legnagyobb figyelmet. Erről eddig azt tudni, hogy a brit variánshoz hasonló agresszivitással terjed.

A múlt héten a korábbi héthez képest 42 százalékkal csökkent az új fertőzések száma, 42 év a fertőzöttek átlagéletkora, és továbbra is a 40-49 évesek között volt a legtöbb új fertőzött.

Címlapkép: Komka Péter, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16