17 °C Budapest

Operatív törzs: ma átlépjük a kétmillió beoltottat

2021. március 30. 12:29

Ma átlépjük a 2 millió beoltottat - közölte György István. Az államtitkár ismertette: Pfizerrel fogják beoltani a pedagógusokat.

Ma átlépjük a 2 millió beoltottat - mondta György István államtitkár az operatív törzs tjékoztatóján. Ezzel az eredménnyel élen járunk Európában. A múlt héten 540 ezer oltást adtak be Magyarországon. Annyi vakcina továbbra sincs az országban, hogy minden regisztráltat egyszerre beoltsanak, ezért fontos az oltási sorrend: most a regisztrált időseket és a krónikus betegeket oltják. Emellett a március 24-ig regisztrált pedagógusok oltása is megkezdődik, ők ár ma kaphatnak behívó SMS-t.

Napról napra nő a regisztrálók száma: eddig 3,7 millióan kérték az oltást, ebből 1,5 millió 65 év feletti, ennek a korcsoportnak több mint háromnegyede, 78 százaléka be van már oltva legalább egy adaggal.

György István elmondta:  pedagógusokat, iskolai dolgozókat a ma érkezett Pfizer-szállítmányból oltják be.

Három napon 101 kórházban, 426 oltóponton várják a pedagógusokat reggel héttől este hétig. Kérte a pedagógusokat, hogy az oltópontokaon pontosan jelenjenek meg, és lehetőleg vigyék magukkal a kitölött nyomtatványt. A pedagógusok második ütemes oltása húsvét utánra várható.

Csütörtöktől szombatig a pedagógusokat oltják, emellett folytatódik a regisztrált idősek és krónikus betegek oltása. Ehhez szintén a mai Pfizer-szállítmányt használják, illetve a frissen felszabadult Szputnyik-vakcinákkal. Praxisonként átlagosan 54 főt küldhetnek oltásra a háziorvosok - ezekre húsvétkor is sor kerülhet, György István arra kért mindenkit, hogy szánják rá az időt, ha az ünnep alatt hívják be őket.

Emellett a háziorvosok 10 főt olthatnak be Astra Zenecával, és a hétfőn érkezett 68 400 darabos Moderna-szállítmányt is megkapják a háziorvosok.

Az oltóbuszokról elmondta, főleg kistelepüléseken vetik be, ahol nincsen háziorvosi praxis, naponta 4-5 busszal dolgoznak.

Egy budapesti Király utcai lakásban 35 fő ellen intézkedtek, ebből 14 fő külföldi volt. A rendezvényt egy 26 éves budapesti lakos szervezte. A rendőrség eljárást indított. Az ilyen nagy lélekszámú rendezvényen részt vevők veszélyeztetik a saját és mások életét - mondta Kiss Róbert. 665 ember nem viselt maszkot hétfőn, 475 ember szegte meg a kijárási tilalmat - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Müller Cecília ismertette a napi adatokat, a kórházban fekvők száma 262 fővel nőtt 24 óra alatt, összesen 12 553-an vannak jelenleg kórházban. A tisztifőorvos elmondta, ennek oka az, hogy a brit mutáns terjed Magyarországon. Az egészséges fiatalokat is megtámadja. Ismertette, hogy a techcégek adatai alapján múlt héten sem volt az átlagosnál kevesebb mozgás az országban.

81 600 Moderna vakdcina érkezett hétfőn, 168 480 adag Pfizer-vakcina pedig kedden - ismertette Müller Cecília. Ma éjjelre várnak 250 ezer Szputnyik V első adagos vakcinát. Mindezek mellett felszabadítottak 250 ezer Szputnyik vakcinát.

Fölöslegesen senki ne mejnen vásárolni, mindenki figyeljen oda a higiéniai szabályok betartására.

- hangsúlyozta a tisztifőorvos. Zajlik a várandósok és a szoptató édesanyák oltása, nekik is regisztrálni kell, majd pedig konzultálni a háziorvossal, hogy megállapíthassák, milyen kockázatnak van kitéve a kismama.

Kérdésre elmondta, hogy több tünet együttes jelentkezésekor kellhet mentőt hívni a betegekhez. Fontos, hogy van-e alapbetegsége a fertőzöttnek. Ha valaki több napja lázas, légszomja van, vagy éppen szívverési rendellenességet érzékel, akkor mindenképpen érdemes hívni a mentőket.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem