5 °C Budapest

A terhesgondozás árát is felverte a koronavírus: ennyit drágultak a kötelező vizsgálatok

2020. március 18. 15:00

A koronavírus járvány miatt kialakult helyzet a kismamák, várandósok és családjaik számára fokozottan nehéz. Az egészségügyi rendszer leterheltsége a nem létfontosságú vizsgálatok, konzultációk elhalasztását vagy kihagyását eredményezi a közellátásban, a bizonytalan kilátások miatt pedig csak nő a szorongás. A Pénzcentrum most összegyűjtötte, milyen magánklinikák állnak továbbra is várandósok rendelkezésére a járványügyi helyzet ellenére, kínálnak továbbra is várandósgondozási csomagokat, illetve hogy ezek mennyiben kerülnek. A tavalyi árakhoz képest néhol jelentős emelkedés tapasztalható, akár másfélszeres.

Mai nappal is nőtt a koronavírusos betegek száma Magyarországon, eddig 58 személynél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfői bejelentése szerint a járvány második szakaszába lépett, amikor az egyedi fertőzések után már megkezdődött a vírus közösségi terjedése, amely azt jelenti, hogy már nem lehet minden fertőzöttről pontosan megmondani, hogy kitől kapta a fertőzést.

Nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt a várandósok, kismamák. Jelenleg az egészségügyi rendszer szereplői egyrészt leterheltek, másrészt elérhetetlenek és az általános ajánlásokat követve a minimálisra kell csökkenteni a személyes kapcsolattartást - főként akkor, ha a nőgyógyász, háziorvos, védőnő a veszélyeztetett korosztályba tartozik, amire nagy az esély. Ez azt jelenti, hogy csak a legszükségesebb vizsgálatok kerülnek elvégzésre és a személyes konzultációra nem lesz mód. 

Az apás szülés továbbra sincs megtiltva, ha az apa egészséges, és rendelkezik megfelelő védőfelszereléssel

- ezt szintén a tisztifőorvos erősítette meg tegnap. A Független Bábák Szövetségének közlése jól bemutatja, mire számíthatnak jelenleg a leendő anyák:

A helyzet szinte napról napra változik, de mindig szem előtt kell tartani egyrészt a nők, családok egészségének védelmét, másrészt az egészségügyben dolgozók biztonságát és tehermentesítését is. Ezek miatt fontos, hogy az egészséges várandósok a legszükségesebb minimumra szorítsák az egészségügyi intézmények látogatását és a szakemberekkel való találkozási alkalmakat.

Arra is felhívták a figyelmet: Magyarországon sajátosan sokszereplős a várandósgondozási folyamat, állandó résztvevő a háziorvos, a védőnő és a szakorvos, emellett válaszható a szülésznői várandósgondozás is. A várandósgondozásról szóló rendeletben (26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelet a várandósgondozásról https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1400026.emm) megjelölt elvégzendő vizsgálatok közül sok a jelenlegi korlátozások miatt halasztásra szorul, vagy nem végezhető el:

Időközben több település önkormányzata korlátozta a védőnői szolgáltatást, (...) [e]gyes helyeken ehelyett telefonos vagy online konzultációs lehetőséget biztosítanak, máshol azt se. Bizonyos szűrővizsgálatokat már most se végeznek, a szakrendelések sok helyen szünetelnek, a háziorvosok is elsősorban a sürgős esetek ellátására szorítkoznak.

Ez a helyzet pedig a jelenlegi előrejelzések szerint nem fog rövid távon javulni, vagy ha lehet, akkor még leterheltebb lesz az egészségügy. A vizsgálatok személyes konzultációk elmaradása és a jövőbeli bizonytalan helyzet szorongást kelt sok leendő anyában, így sokan gondolhatnak arra, hogy alternatív megoldásként a magánklinikákat válasszák.

Tavalyi cikkünkben foglalkoztunk azzal, mennyibe kerül az egyes magánszolgáltatóknál a várandósgondozás, hiszen ahogy a kereslet nő, egyre több magánklinika foglalkozik nőgyógyászattal szüléssel. Az idén 10. jubileumát ünneplő Maternity Szülészeti- és Nőgyógyászati Magánklinika például azt közölte, tízéves fennállása alatt már több mint 6500 újszülött jött itt világra, a születések száma éves szinten megtízszereződött. Az intézményben tavaly ötször annyi kisműtétet hajtottak végre, mint 2010-ben, a beavatkozások száma pedig átlagosan 15-20%-kal nő évente. A járóbetegek száma a tavalyi évben már több mint 30 000 volt, annak is köszönhetően, hogy az intézmény bővítette elérhető szolgáltatásainak körét: a nők magánkórházaként minden szülészeti és nőgyógyászati műtét és kezelés elérhető.

Most megkerestük a magánklinikákat azzal kapcsolatban, hogyan folytatják működésüket a jelenlegi helyzetben, azonban válasz egyelőre nem érkezett. Egyes klinikák honlapján találhatunk tájékoztatást bizonyos korlátozásokról, minthogy csak tünetmentes pácienseket várnak, csak csak várandósgondozási vizsgálatokra és sürgős nőgyógyászati vizsgálatokra. A halasztható vizsgálatokat például a Maternitynél is a járvány lecsengése utánra halasztották Dr. Hupuczi Petronella, igazgató tájékoztatása szerint. A várandósoknak pedig alá kell vetniük magukat egy procedúrának is, lázméréssel, fertőtlenítéssel, maszk felvételével.

Milyen vizsgálatok végzendők el a terhesség ideje alatt?

 

  • Az első 13 hét alatt kötelező vizsgálat a vérkép és vizeletvizsgálat, a Hepatitis B és vérbaj szűrések, vércsoport és vörösvértest vizsgálat. A fogorvosi vizsgálat is fontos része a terhesség kezdeti szakaszában elvégzendő szűréseknek. A 11. és 13. hét között az első ultrahang vizsgálatot is meg kell ejteni. 
  • A második trimeszter 18. és 22. hete között szintén el kell végeztetni a kötelező ultrahang vizsgálatot, illetve egy újabb vérképet. Ebben a szakaszban esedékes a terheléses vércukorvizsgálat is.
  • A harmadik trimeszterben újabb vizelet és vérvizsgálatra lesz szükség, illetve szükség van egy kardiotokográfos (CTG) szűrésre is, mely a magzat szívműködését és a méh aktivitását vizsgálja. 

 

Természetesen ezek mellett még vannak olyan szűrések, amelyeket bizonyos kockázatok esetén érdemes elvégeztetni, vagy ha normáltól eltérő értékeket mutatnak, többször megismételni. Nem is beszélve az olyan szolgáltatásokról, amelyek nem kötelezőek, de sok szülőt elcsábít a lehetőség, mint például a 4D babamozi. 

Mindennek ára van és egyre magasabb

A Pénzcentrum idén is megvizsgálta, milyen árakkal vannak jelen az egészségügyi piacon egyes magánszolgáltatók. A privát egészségügyi intézmények által kínált csomagok többnyire még kedvezményesek is, de egyes helyeken, ha a terhesség alatt minden kötelező vizsgálatot náluk végeztetünk, több százezer forintot is ott hagyhatunk. Az áremelkedés pedig akár másfélszeres is lehet a tavalyi árakhoz viszonyítva.

Pedig ezek az árak csak a terhesség idejére vonatkoznak, a szülés költségeit nem tartalmazzák.

A Synlab labordiagnosztikai szolgáltatónál az első, második és harmadik trimeszterre eső vizsgálatokat vehetjük meg külön csomagban. A 12. hétig elvégzendő vizsgálatokat egy komplex labort tartalmazó Gólya csomag kedvezményes áron 39 900 forintba kerül (tavaly még 37 ezer forint volt). A II. trimeszter laborcsomagja a 24. hétig elvégzendő szűréseket foglalja magában, kedvezményesen 9900 forintba kerül, ez az ár nem változott. A III. trimeszterre szóló Gólya csomag ára 19900 forint és a 25. héttől elvégzendő laborvizsgálatokat tartalmazza, 900 forinttal nőtt az ára. Tehát csak a terhesség alatt elvégzendő laborvizsgálatok összesen csaknem 70 ezer forintot fizethetünk.

Emellé ajánlják a TORCH csomagot, mely a különböző magzatkárosodást okozó kórokozók célzott szűrése. Vizsgálják a Toxoplasma gondii, a rubeolavírus, a cytomegalovírus, a herpes simplex és egyéb kevésbé gyakori vírusok jelenlétét. Ha az alapcsomagot választjuk, 23000 forintot, ha a bővített csomagot 34000 forintot fizethetünk.

TORCH csomagot a Medicover is kínál terheseknek, mely magában foglalja a Toxoplasma gondii, Rubeola, Cytomegalovírus (CMV), Herpes simplex, Varicella, és Parvovírus B19 szűréseket, az ára tavaly még 30 ezer forint volt, jelenleg bizonytalan, hogy végzik-e ezt a vizsgálatot, mivel a honlapjuk tájékoztatása alapján "Tekintettel a Magyarországon kialakult járványügyi helyzetre az EMMI rendeletei alapján a Medicover Zrt Egészségközpontjaiban felfüggesztésre kerülnek a nem akut fekvőbeteg ellátások." 

A Róbert Magánkórház honlapja szerint a járványügyi helyzetben is töretlenül igyekszik ellátni feladatait, ehhez azonban fokozott óvintézkedéseket alkalmaznak. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vírusveszély miatt március 9-től visszavonásig látogatási tilalom lép életbe a Róbert Magánkórházban és szigorítások lépnek életbe valamennyi helyszínünkön

- írják, ez érinti a várandósgondozást és a szülést is: az apás szülés egyelőre engedélyezett, a szülésfelkészítő foglalkozások határozatlan ideig szünetelnek. A szülési, várandósgondozási és csecsemőgondozási szerződéskötések 03.16-tól online és telefonos csatornákon történnek.

Kérjük, ne jöjjön el személyesen intézményünkbe. Kollégáink továbbra is elérhetőek lesznek telefonon és/vagy emailben. Weboldalunkon továbbra is várjuk jelentkezésüket.

- írják. A Róbert Magánkórház 399 ezer forintért kínálja a Standard várandósgondozási csomagot, amely magában foglalja 11., 13., 25., 31., 34., és a 37-38-39. heti konzultációkat, várandósgondozási viziteket, két genetikai ultrahangot, a három szakaszban elvégzendő laborvizsgálatokat, B-csoportú Streptococcus szűrést, altató orvosi konzíliumot és az utolsó három hétben a CTG-vizsgálatokat. Tavaly ugyanez még 378 ezer forintba került.

Választhatjuk a Prémium várandósgondozási csomagot is, 549 ezer forintért. (Amely tavaly még 516 ezer forintba került.) A szolgáltatás a 150 ezer forintos felárért az standard csomag szolgáltatásain felül tartalmazza még 20-22. héten is végzett magzati szívultrahang szűrést, a 24-26. héten elvégzett ultrahangos babamozit, és a 37. héten végzett negyedik ultrahangot.

Az Extra csomag ára pedig 749 ezer forint.

A Dr. Rose szülészet felkészülve a jelen járványügyi helyzetre, minden óvintézkedést betartva zavartalanul folytatja működését a honlap szerint. Minden kezelést, szűrést, beavatkozást és műtétet elvégeznek, ami nem veszélyezteti pácienseink biztonságát. 

Terhesgondozási Csomag teljes áron, amely 680 ezer forint, tartalmazza a következő vizsgálatokat: a magyar egészségügyi protokoll szerinti összes kötelező vizsgálatot, korlátlan számú konzultációs lehetőség és orvosi vizit, gyermek-specialistákkal történő konzultáció, 1 szülésznő konzultáció, trimeszterenként 1 dietetikai konzultáció, , genetikai ultrahang vizsgálatokat (Down-kór szűrése, nyaki redő mérés - NT, orrcsont), TORCH szűréts, AFP-t, laborvizsgálatokat, 4D ultrahangot, babamozit, Flowmetria vizsgálatokat, CTG-t (szívhang-hallgatást), és online terhességi naplót.

Náluk lehetőség van a várandós időszak későbbi szakaszában is a csomag igénybevételére, melynek ára a 19. héttől 580 ezer forint, a 26. héttől 480 ezer forint, a 33. héttől 380 ezer forint, a 36. héttől pedig 280 ezer forint. Tavaly még a teljes csomag ára 558500 forint volt, a 19. héttől 478700, a 26. héttől 364700 forintba került. Az utolsó trimeszterben igényelve a szolgáltatást a 33. héttől már csak 319100 kellett fizet, amíg a 36. héttől 205100 forintot. Az árak jelentősen emelkedtek. 

A Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika szintén kínál különböző csomagokat a terhesség idejére. A várandósgondozási alapcsomag 12-24. hét között jelenleg 260 ezer forintba kerül (30 ezer forinttal többe, mint tavaly), tartalmaz minden alapvető vizsgálatot, kiterjesztett ultrahangot takaróredő méréssel együtt. Azokon felül a 330 ezer forintos Prémium csomag (12-24. hét között) tartalmaz még trombózis panel panoráma tesztet, táplálkozástudományi orvosi konzultációt is, és egyéni igényekhez szabott vizsgálatokat, tanácsadást is. 

A 25-37. hét közötti várandósgondozási alapcsomag ára 290 ezer forint, tartalmazza a legfontosabb vizsgálatokat, szoptatási tanácsadást, konzultációkat, B csoportú Streptococcus vizsgálatát, és aneszteziológiai konzultációt. A 350 ezer forintos Prémium csomag - cserébe a 60 forintos felárért - tartalmazza a méhnyak hosszának megállapítását is, melyre a koraszülés rizikójának kiszűrése miatt van szükség. Benne van továbbá a szülés után egy nőgyógyászati ellenőrző vizsgálat is. (A várandósgonzás második felére eső vizsgálatok ára mindössze 10 ezer forinttal emelkedett a tavalyi árakhoz viszonyítva.)

Tehát ha a 12-37. hétig végig a Maternity ellátását vesszük igénybe, akkor az alapcsomag 550 ezer forint, a prémium pedig összesen 680 ezer forint.

A Duna Medical Center szintén folytatja tevékenységét a járvány ideje alatt is, honlapjukon azt írják:

A jelenlegi járványügyi helyzetben pácienseink, és munkatársaink egészségét és biztonságát szem előtt tartva folytatjuk munkánkat, nyitva vagyunk! 

Terhesgondozási alapcsomagjuk konzultációkat, a kötelező vérvételeket, 6 ultrahang vizsgálatot és a 36. heti magzati szívhang vizsgálatot tartalmazza 305 ezer forintért. Ha ezt szeretnénk kibővíteni a 37-40. héten is CTG, illetve ultrahang vizsgálatokkal, akkor az a csomag 355 ezer forintba kerül. A 610 ezer forintos prémium csomag minden terhesgondozási megjelentést, vérvételt (teljes panellel) és ultrahangokat tartalmaz a 40. hétig. (Ennek a csomagnak az ára 410 ezerről nőtt meg csaknem a másfélszeresére.)

A Rózsakert Medical Center a honlapjuk tájékoztatása szerint a "szigorú járványügyi előírásoknak megfelelve hetekkel ezelőtt felkészült a biztonságos ellátásra" a páciensek és alkalmazottak védelme érdekében. A várandósgondozási csomag itt 395 ezer forint, mely tartalmaz 8 szülész-nőgyógyászati vizitet, 7 ultrahangot, 2 várandósgondozási megjelenést - önálló nővér vizit keretében, gyermekorvosi konzultációt, belgyógyászati vizitet, szoptatási tanácsadást, valamint komplex fogászati szűrést és fogkő eltávolítást. A PLUSZ csomag 75 ezer forint felárért, tehát 470 ezer forintért ezeken túl, még két nőgyógyászati vizitet és ultrahangot, dietetikai tanácsadást, 3 szülés felkészítő tanácsadást és egy 30 perces kismama masszázst is. A RMC árai nem nőttek a tavalyi árakhoz képest.

Természetesen a klinikák a vizsgálatokat nem csak csomagban kínálják, azok árairól külön-külön a honlapokon érdemes tájékozódni. Még mielőtt bárki személyesen megjelenne bármelyik magánklinikán, érdeklődjön telefonon, foglaljon időpontot, és tegyen meg minden óvintézkedést saját és az ott dolgozók egészsége érdekében!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm