18 °C Budapest
Brutális kullancsinvázió Magyarországon: méregdrága a védekezés

Brutális kullancsinvázió Magyarországon: méregdrága a védekezés

2016. augusztus 19. 11:03

Idén az enyhe csapadékos tél miatt rekordszámú kullanccsal találkozhatunk a szabadban, ráadásul az állatok nagy része fertőzött is lehet. Az augusztus 20-ai hétvégén sok család dönthet a szabadtéri programok, kirándulás mellett, ezért most összegyűjtöttük, hogyan lehet védekezni a kullancsok ellen, és mennyibe kerül a teljes védelem.


A most következő ünnepi hétvégén sokan terveznek kisebb-nagyobb kirándulásokat. Aki pedig a szabadban tölti a következő napokat, annak érdemes résen lenni, hiszen idén az enyhe, csapadékos tél miatt rengeteg a kullancs Magyarországon. Ráadásul

a kullancsoknak közel a fele fertőző,

ezeknek pedig 95 százaléka a Lyme valamelyik kórokozójával fertőzi az áldozatait. A betegséget azonban nemcsak az erdőkben, hanem akár szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, vagy az óvodai játszótereken is elkaphatjuk, ha nem védekezünk megfelelően.

Érdemes tudni, hogy csak a Lyme-betegek felénél jelenik meg a kokárda alakú bőrpír, további 40 százalékban idegrendszeri és ízületi kórképet alakít ki a fertőzés. Ezért most megmutatjuk, hogyan lehet hatékonyan védekezni a kullancsok ellen, és mennyibe kerül a védekezés.

Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen?

  • Ha túrázni megyünk, akkor használjunk kullancsriasztó szereket, amit a bőrünkre, ruhánkra fújhatunk. Kövessük pontosan a szerekre írt használati útmutatót
  • A séta során érdemes világos színű ruházatot viselnünk, mert azon könnyebben észrevehetjük a kullancsot
  • Ha már bennünk van a kullancs, akkor gondoskodjunk a mihamarabbi eltávolításáról (hazaérve mindenképpen tartsunk kullancsvizitet)
  • Kivétel után a sebet langyos, szappanos vízzel öblítsük le
  • A haszonállatok  teje is fertőző lehet, ezért fogyasztás előtt a nyers termékeket mindig forraljuk fel
  • Lehetőleg kerüljük a kullancsokban gazdag sűrű aljnövényzetet - olvasható az ÁNTSZ ajánlásában.

Bár a kullancsok elleni védekezésnek több módja is van, de egyik sem sajnos garantál 100 százalékos védelmet.

Akullancs által terjesztett vírusos agyhártya, illetve agyvelőgyulladás ellen adható védőoltás, ez azonban a Lyme-kór ellen nem nyújt védelmet. A Lyme-kór megelőzésére nincs forgalomban vakcina. A kullancs csípésének megelőzése valamint korai észlelése a fertőzés esélyét csökkenti, ezért az egyéni védekezés kiemelten fontos

- tájékoztatta korábban a Pénzcentrumot az Országos Epidemiológiai Központ.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A kullancs eltávolításához legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. A megragadott kullancsot határozott mozdulattal húzzuk ki a bőrből.

Mint a fenti ábrán is látszik, a 2014-es visszaesés után tavaly magasabb volt a bejelentett Lyme-kóros esetek száma Magyarországon. A kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladások száma az adatok alapján csökkent az utóbbi években.

Mennyibe kerül a védekezés?

Egyes szakmáknál szükséges a kullancs elleni védőoltás, 2010 és 2015 között 114 719 ilyen esetben adtak be vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást. Aki ilyen címen nem kap oltást, az gyógyszertárban is beszerezheti a vényköteles oltóanyagot.

Két fajta oltás van, az Encepur és az FSME IMMUN, mindkettőből külön gyerek és felnőtt változat kapható. Az Encepur 6500 forint körül van, míg az FSME IMMUN megközelítőleg 9500 forintba kerül.

A védettséghez két alapoltás szükséges 1 - 3 hónap időközzel, majd 9-12 hónap múlva egy emlékeztető oltást kell beadatni. Ráadásul, ha hosszabb távon szeretnénk fenntartani a védettséget, 3 majd 5 évenként meg kell ismételni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Magyarul, ha csak az alap védettséget szeretnénk megszerezni, akkor is három védőoltást kell beadatnunk, ami három vakcinát jelent. Ez az Encepur esetében 19 500 forint, az FSME IMMUN esetében pedig 28 500 forint egy embernek.

Ha egy négyfős család szeretné beoltatni magát, csak az oltóanyagok több mint 110 ezer forintba kerülnek.

Tovább növeli a kiadásokat, ha az orvos esetleg pénzt kér a beadatásért. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni oltásokat (ez első két adagot mindenképpen) még a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni, azaz az oltási sort célszerű minél hamarabb elkezdeni.

A védőoltás nem a kullancscsípést, hanem a csípés következtében kialakuló vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást előzi meg. Így ha nem szeretnénk, hogy megcsípjenek bennünket a kullancsok, további védelemre van szükségünk.

Az egyik legismertebb termék a kullancsriasztó spray, ami a gyógyszertárakban, drogériákban, és szupermarketekben is kapható. Akár már 800 forint körül beszerezhetjük, az átlagára 1 000 - 1 500 forint, míg a drágább kategória 2 - 3 ezer forint között mozog.

Vehetünk kullancs elleni ultrahangos készüléket is, körülbelül 5-6 ezer forintért. A kis készülék ultrahangot bocsát ki, ami elriasztja, és 3 méteres körzetben távol tartja a kullancsokat.

Érdemes a házi kedvencekre is gondolni, hiszen az állatok szívesen bóklásznak erdősebb, bokrosabb helyeken. Egy kullancsnyakörv körülbelül 800 - 1000 forint, egy kullancs-és bolhariasztó spray 1000- 1500 forint, egy kullancskiszedő kanál 500 - 1000 forint körül van.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?