10 °C Budapest

Ezeken a klinikákon végeznek koronavírus-tesztet magánúton: mutatjuk, mennyiért

2020. április 3. 10:15

Jelenleg kétféleképpen derülhet ki Magyarországon valakiről, hogy koronavírus fertőzött-e, vagy a hivatalos állami ellátásban végzett vizsgálat, vagy magánlaborokban végzett teszt útján. A közkórházak laborjai azonban csak akkor végzik el a tesztet, ha azt a háziorvos indokoltnak tartja a beteg tünetei és/vagy kontaktusai alapján, magánúton viszont bárki kérheti a tesztet. Három olyan magánegészségügyi szolgáltatóról tudunk, ahol végeznek koronavírus diagnosztizációt, viszont meg is kérik az árát. Mutatjuk, hol és mennyiért lehet magánúton tesztet végeztetni.

Ahogy azt korábban a Pénzcentrumnak dr. Spányik András elmondta, kétféle teszt létezik a virológiában: az egyik, a PCR-teszt magát a kórokozót mutatja ki nyálkahártyáról vett minta alapján, a másik vérminta elemzéssel azt határozza meg, kapcsolatba kerültünk-e a vírussal a szervezet immunválaszként termelt ellenanyag jelenlétének alapján. A PCR technológia viszonylag idő, eszköz és munkaerő igényes eljárás, az eredményre körülbelül 3 órát kell várni - de még így is "gyorstesztnek" számít. A magyar magánlaborok is többféle tesztet végeznek, a Róbert Magánkórházban egyes sajtóértesülések szerint 15 perces gyorstesztre is van lehetőség, rajtuk kívül tudomásunk szerint még két magánszolgáltató végez tesztelést, de már máshol is tervezik a bevezetést.

Miért fontos a tesztelés? Mit nyer a lakosság a minél gyorsabb és több helyen végezhető teszteken?

Nagy valószínűséggel azoknak az országoknak a gazdasága, amelyek nagy számban és gyorsan (valamint minél olcsóbban) lesznek képesek tesztelni a lakosságot, hamarabb helyreállhat majd a járvány után. Legalábbis Zsiday Viktor befektetési szakember úgy gondolja, a kulcs az, hogy mikor lesz gyors, nagy mennyiségben bevethető teszt - ha ez rendelkezésre áll, akkor a gazdasági fellendülés gyorsan eljöhet.

A nagy kérdés, hogy miután a karanténokkal visszavertük a vírust, hogyan tud ebből talpra állni a gazdaság, és legfőképp mikor

-írja a szakember a blogján. Véleménye szerint a következőképpen fog kinézni a "karantén-fázis" után az életünk: Minden munkahelyen és iskolában reggel hőmérőzés van. Ha valaki lázas, letesztelik. Ha pozitív, letesztelnek mindenkit, akivel tartósabban együtt volt az elmúlt napokban. Ha ők pozitívak, az ő ismerőseiket is. Így gyorsan kiszűrhetőek az esetek, akik házi karanténba kerülnek. Ily módon nem tud nagyon terjedni a vírus. Fellángolások lesznek, de a lakosság nagy része folytathatja korábbi életét. Természetesen tömegrendezvények továbbra sem lehetnek, de 80%-ban visszaállhat a normalitás.

Bonyolult? Igen. Logisztikai rémálom? Igen? Drága? Igen. Jobb, mint az összeomlás? Igen 

- teszi hozzá Zsiday Viktor, aki szerint a karantén-fázis után a tömegtesztelés felé fognak fordulni a kormányok. Ha ez kellő mennyiségben, és megfelelő árakon kivitelezhető, akkor a vírus vereséget szenvedett, és a gazdaság 2020 második felében stabilizálódhat, 2021-től pedig fellendülhet

Hol, mennyiért és milyen tesztet végeztethetünk?

Az első magánegészségügyi szolgáltató, ahol végeztethetett bárki tesztet a Mikromikomed Lab volt, több telephelyén is történhetett a mintavétel. Korábbi nyilatkozataik alapján már bőven túllehetnek az ezredik mintavételen is. Sajtóinformációk szerint a mintavétel ára 3000 forint és további 28 ezer forint a vizsgálat díja. Ezen túl, ha nem szeretnénk ezért befáradni egy laborba, akkor 15 ezer forint kiszállási díj ellenében házhoz jönnek. Ahogy híre ment, hogy a Mikromikomed laborban lehetséges a magántesztelés, hirtelen óriási lett az érdeklődés. Kezdetben napi 50 tesztet végeztek, ezek számát azóta megduplázták. 

Időközben a Róbert Magánkórházban is lehetőség nyílt gyorsteszt végzésére, amely 15 perc alatt eredményt ígér. Ez a tesz ujjbegyből vételezett vércsepp alapján mutatja ki, hogy a páciens túl van-e a koronavírus fertőzésen. Ez az úgynevezett szerológiai tesztelés. Fontos megjegyezni, hogy ez a teszt nem feltétlenül mutatja ki a frissen szerzett fertőzöttséget, ha a vérben még nem elég hozzá az immunglobulin szám, vagyis a szervezetünk még nem termelt a vírus elleni védekezéshez elég antitestet. 

A magántesztet elvégeztethetjük a Róbert Magánkórházon belül 29990 forintért, azonban egy magasabb díjért házhoz is kimennek elvégezni: ennek ára 79990 forint.

A harmadik magánszolgáltató, aki végez ilyen tesztet a Rózsakert Medical Center. PCR (nyálkahártyaváladék alapján végzett, kórokozót kimutató) tesztjük árai a Mikromikomed Labhez hasonlóan 28 ezer forintba kerülnek, a kiszállás díja pedig ugyancsak 15 ezer forint. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szerológiai teszt ára viszont jelentősen olcsóbb, mint a Róbert Magánkórháznál - bár arról nincs tudomásunk, hogy mennyi időt vesz igénybe az eredmény kimutatása. A rendelőben végzett tesztért 19500 forintot számítanak fel, kiszállással pedig 36 ezer forintot. Ez majdnem 44 ezer forint különbséget jelent. 

Éretsüléseink szerint aprilis 7-től már a Kelen Kórházban is el fog indulni a koronavírus tesztelése magán úton. A kórház honlapján található tájékoztatás szerint az ott végzett koronavírus gyorsteszt az ujjbegy megszúrását követően vett vérből kimutatott ellenanyag vizsgálata. Tehát a teszt nem magát a vírust mutatja ki a szervezetben, hanem a vírus szervezetbe jutását követően az immunrendszer válaszreakciója során termelődő két ellenanyagot (IgM és IgG) - így az állapítható meg, hogy a vizsgált páciens átesett-e már a betegségen, vagy jelenleg is zajlik-e a megbetegedése. A vizsgálat ára 15 ezer foritn lesz, a negatív vizsgálat után 2 héttel történő ismételt vizsgálat ára pedig 12 ezer forint. Ha egy családból több személy is vizsgáltatja magát az első személy vizsgálatának ára 15 ezer forint, a második és a többi személy vizsgálatának ára már csak 12 ezer forint. 

Mit bizonyítanak a magántesztek?

A jövőben minden bizonnyal egyre több magánegészségügyi szolgáltató kínál majd teszteket, azonban ezek nem számítanak hivatalosnak. Tehát ha valakinek pozitív lesz a tesztje magánúton végzett teszttel, azt a szolgáltató jelzi a közellátó felé, viszont a hivatalos statisztikába csak az kerül bele, akit az állami intázmények vizsgáltak meg. Ahogy Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján fogalmazott: 

A magánlaborok eredményeit nem számolják bele a hivatalos adatokba, nem tekintik azokat hitelesnek.

Ahhoz viszont, hogy a lakosságon nagy mennyiségben tudjanak majd teszteket végezni a "karantén-fázis" után, ahogy a bekefektetési szakember jósolja, szinte elkerülhetetlen lesz a magán- és a közegészségügy együttműködése. A tesztek minden bizonnyal egyre gyorsabbak, egyre olcsóbbak lesznek, ahogy fejlődik a technológia és egyre több piaci szereplő lép be a képletbe, azt viszont még korai lenne megjósolni, mikor válik majd mindenki számára elérhető a vírusteszt - vagyis meddig lesz a tehetősek kiváltsága, hogy meggyőződjenek róla, betegek-e vagy már átestek a fertőzésen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem