Autósok, figyelem! Itt lopják a legtöbb kocsit Magyarországon, nem árt vigyázni

Autósok, figyelem! Itt lopják a legtöbb kocsit Magyarországon, nem árt vigyázni

2019. április 28. 07:01

Drasztikusan lecsökkent a kocsilopások- és feltörések száma Magyarországon az elmúlt években, és a rendőrségi adatokból az is kiderült, hogy hol történt a legtöbb ilyen bűneset. A vidéki toplistán elég meglepő városok vannak, és Budapesten sem gondolnánk, hogy melyik kerületben utaztak a leginkább az autókra a bűnözők.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Drasztikusan csökkentek a gépkocsifeltörések, illetve kevesebb kocsit is loptak el Magyarországon az elmúlt években - derült ki a PRE-STAT adatsoriból. 2010-ben még országosan 16890 ilyet regisztráltak a hatóságok, azóta viszont évről évre szinte csak csökkent ez a szám. Tavaly odáig jutottunk, hogy csak valamivel több, mint 2700 kocsit törtek fel, vagy loptak el az egész országban, miközben 2010 és 2018 között rengeteg autó állt forgalomba - szám szerint majdnem félmillióval volt több kocsi tavaly, mint 2010-ben.

Az ilyen bűnesetek számának csökkenésében vélhetően a technika fejlődése, a modernebb riasztók, és a GPS-es nyomkövetők elterjedése is vastagon közrejátszik.

A legtöbb autót Budapesten lopták el vagy törték fel, 1412-t. Ezen belül a XI.kerület a legkockázatosabb 182 darabbal. Utána Zugló jön (148 db.), majd pedig a X. kerület 124-gyel. Autós szempontból a VI. kerület a legbiztonságosabb, ahol csak 11 eset volt. Ezt követi Csepel 22 bűncselekménnyel, a VII. kerületben pedig 22 ilyet regsutráltak a rendőrök 2018-ban.

Megyei szinten Pest a második a főváros után 285 esettel, majd Bács-Kiskun 169-cel és Heves megyében is 112 kocsit loptak el, vagy törtek fel. A lista másik végén Békés áll 13 bűntettel, majd pedig Vasban (18 db.) és Zalában (20 db.) is elég kevés ilyen eset volt.

Vidéken Kecskemét a legveszélyesebb város: itt 102 autót loptak el, törtek fel tavaly, a másodig leggázosabb Pécs 64 esettel, a dobogó harmadik fokán pedig 63-63 bűntettel Miskolc és Győr áll.

Ezekre utaznak a tolvajök

Bár a kocsilopások száma csökkent az elmúlt időben, azért nem árt tudni, hogy a tolvajok milyen márkákra utaznak, ha mégis lopásra adják a fejüket. Korábban a Vezess.hu rendőrségtől kikért adataiból kiderült, hogy Volkswagenből, Fordból és Opelből lopják a legtöbbet, a népautók közül kevésbé veszélyeztetettek a Suzukik.

Meglepő lehet, hogy népszerűek a bűnözők között az egykori KGST-s járművek, amelyekre szó szerint vadásznak a tolvajok: Ladákat, Trabantokat, valamint Simsonokat és Csepeleket is eltulajdonítanak. Talán nem is gondolnánk, de tény: az összes, hazánkban futó járműmárkát nézve mind a négy gyártó autói és motorjai a lopott márkák toplistájának első harmadában szerepelnek.

A legolcsóbb autóhitelek megtalálásához keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát! <<< KATT

A különféle márkák veszélyeztetettségi sorrendje is elkészült, amely megmutatja, hogy egy-egy személyautóból az utakon futó mennyiséghez képest mennyi tűnik el. Meglepő, de ma Magyarországon a legveszélyeztetettebbek képzeletbeli dobogóján a Trabant, a BMW és a Lada áll. Az elemzésből az is kiderül, hogy mely autómárkákat nem lopják, illetve, hogy a motorkerékpárok tekintetében a legnagyobb számban a Yamahákat, a Simsonokat és a Hondákat viszik a bűnözők.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?