13 °C Budapest

Ma ülnél autóba? Figyelj oda, veszélyes lehet

2018. május 4. 13:00

A hét napjai közül a péntek a legveszélyesebb, legalábbis, ami az autóbaleseteket illeti: a balesetek 18 százaléka esik az utolsó hétköznapra. A hónapok közül október a legveszélyesebb, a legkevesebb kötelezős káresemény pedig februárra esett.


A hét napjai közül messze pénteken történik a legtöbb közúti baleset, olyannyira igaz ez, hogy az összes baleset 18 százaléka történt ezen a napon - derült ki a K&H Biztosító (saját) 25 év kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási adatait feldolgozó elemzéséből. Veszélyes napnak számít ebből a szempontból a hétfő és a csütörtök is, a kgfb-s balesetek 16-16 százaléka esett ezekre a napokra. Ettől alig marad el a kedd és a szerda 15-15 százalékos aránnyal. A hétvégi napokon jobb a helyzet: a heti balesetek 12 százaléka esett szombatra, 8 százalékuk pedig vasárnapra.

Jó és rossz hónapok

Az adatok szerint a hónapokat nézve az látszik, hogy októberben történik a legtöbb baleset, átlagosan több mint 32 ezer. A december a második 31 ezer feletti gépjármű káreseménnyel, szeptember pedig a harmadik helyen áll, alig több mint 30 ezer karambollal. A legkevesebb ütközés februárra, márciusra és áprilisra esett: ezekben a hónapokban mindössze 26 ezer baleset volt 1994 óta.

A 25 évet felölelő adatok szerint az egyik legtöbb - összesen 192 - baleset 2013. március 14-én történt, amikor egy nagyon hirtelen jött lehűlés és óriási havazás miatt számos út vált rendkívül csúszóssá, járhatatlanná. Emellett két tavaly decemberi nap, 8-a és 15-e szintén kedvezőtlenül alakult. Előbbin 191, utóbbin pedig 178 balesetre volt példa.

a kárgyakoriság 2015-ben és 2016-ben jelentősen nőtt, tavaly azonban megállt az emelkedés. Bár ez kedvező, ugyanakkor az átlagkárok összege megnőtt. A balesetekért pedig sok esetben az abszolút gyorshajtás és a relatív gyorshajtás mellett az elsőbbség meg nem adása és a helytelen irányváltoztatás áll a balesetek hátterében

- mondta el Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm