4 °C Budapest
Milliókat fizethet a Raiffeisen cége: bírságot kaptt az MNB-től

Milliókat fizethet a Raiffeisen cége: bírságot kaptt az MNB-től

2017. december 19. 15:02

Tízmillió forint bírságot szabott ki az MNB a Raiffeisen Biztosításközvetítő Kft.-re, mivel az nem jelentette be saját és megbízott cége biztosításközvetítő munkatársait a jegybanki biztosításközvetítői regiszterbe.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálat keretében tekintette át a Raiffeisen Biztosításközvetítő Kft. működésének esetleges kockázatait, illetve azt, hogy a biztosítási többes ügynök társaság a rá vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően működik-e. A górcső alá vett időszak 2013. január 1-től a vizsgálat lezárultáig tartott.

A jegybank a vizsgálat során megállapította, hogy a Raiffeisen Biztosításközvetítő Kft. nem jelentette be az általa foglalkoztatott, biztosításközvetítői tevékenységet végző természetes személyeket - így a megbízott társaságokon keresztül felálló értékesítési hálózatának megszervezését és folyamatos támogatását végző kollégáit, valamint az ügyvezetőit sem - az MNB által vezetett nyilvános biztosításközvetítői regiszterbe.

Emellett a társaság az MNB által előzetesen engedélyezett, a biztosításközvetítői tevékenység irányításáért felelős természetes személy tényleges foglalkoztatásáról nem adott határidőben számot a jegybank felé teljesített törzsadat-szolgáltatás keretében. Szintén elmaradt a nyilvántartásba-vétel a többes ügynök által megbízott társaság biztosításközvetítő munkatársai esetében. Mindezek nyomán is az MNB a vizsgálatot lezáró, ma publikált határozatában egyebek közt kötelezte a többes ügynök társaságot a saját, illetve az általa megbízott társaságok biztosításközvetítő természetes személyeinek jogszerű regisztrációjára, s a jövőre nézve figyelmeztette a törzsadat-bejelentési kötelezettségének határidőben történő teljesítésére.

A jogsértések miatt a jegybank 10 millió forint bírságot is kiszabott a Raiffeisen Biztosításközvetítő Kft.-re. A bírságösszeg megállapításánál súlyosító körülménynek minősült, hogy - a biztosításközvetítő piacon nem kis súllyal jelenlévő - többes ügynök valamennyi, általa foglalkoztatott természetes személy esetében is elmulasztotta a regisztrációt és az adatszolgáltatást. Így sem az ügyfelek, sem a felügyeleti hatóság nem ellenőrizhette azok képzettségét, büntetlen előéletét, ami egy, általuk esetlegesen elkövetett műhiba esetén a fogyasztók súlyos érdeksérelmével járhatott volna. Súlyos mulasztásnak számít emellett az adatszolgáltatás elmaradása, illetve késedelme, amivel szemben a jegybank zéró toleranciával lép fel valamennyi piaci szereplő esetében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?