32 °C Budapest
Egyre nagyobb a tömeg az orvosi rendelőkben: mi lehet a baj?

Egyre nagyobb a tömeg az orvosi rendelőkben: mi lehet a baj?

2016. október 17. 11:09

Évek óta jelentősen csökken Európa-szerte azok száma, akik beoltatják magukat influenza ellen. Magyarországon tavaly 752 ezren kérték a térítésmentesen a védőoltást pedig pár éve ez a szám még egymillió körül mozgott. Ráadásul ehhez képest kevesen, mindössze 250 ezer voltak azok, akik fizettek az influenza elleni védőoltásért.


Az előző évekhez hasonlóan idén is elkezdődött október elején az influenza szezonra való felkészülés, vagyis az orvosok ekkortól adnak jelentés a heti betegforgalmi adatokról és az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók számáról.

Március végéig bármikor kialakulhat az influenzajárvány, bár tapasztalataink szerint Magyarországon általában januárban kezdődik. Ahhoz, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozók védőoltásban részesülhessenek, már októberben-novembereben meg kell kezdeni az influenza elleni oltások végzését

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A térítésmentesen felhasználható influenza oltóanyag a tervek szerint október végén lesz elérhető az ország valamennyi területén. A gyógyszertárban forgalmazott oltások pedig a korábbi évek tapasztalatai szerint várhatóan novembertől lesznek megvásárolhatóak.

Egyre kevesebben kérik a védőoltást

Évek óta jelentősen csökken Európa-szerte azok száma, akik beoltatják magukat influenza ellen. Nálunk a csökkenés a térítésmentesen beadott oltások számán is jól látszik. Míg korábban 1 milliónál is többen kérték a térítésmentes védőoltásokat, addig ez a szám a 2015/2016-os járvány idején csupán 752 ezer körül volt. Ráadásul, ha ehhez hozzáadjuk a fizetős oltásokat, akkor is csak 1 millióra rúg a beadott oltások száma.

Talán pont ennek köszönhető, hogy a 2014/2015-ös influenzajárvány volt az elmúlt 10 év egyik legintenzívebb járványa. A kimutatások szerint ebben a szezonban 13 európai országban tapasztaltak 80 százalékkal több halálozást azokban a hetekben, amikor a legmagasabb volt az influenza aktivitása. Magyarországon hatezerrel többen haltak meg az influenzaszezon négy hónapja alatt, és a halálesetek közvetetten az influenzára vezethetők vissza.

Az idei influenzajárvány intenzitását előre nem lehet megjósolni.

Az influenza megelőzésének pedig a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha beadatom, beteg leszek?

Sokan tartanak attól, hogy esetleg pont az oltástól lesznek betegek. A hazai influenza vakcina azonban nem tartalmaz élő vírust, így megbetegedést sem okozhat. Az oltást követően csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, mint láz, fejfájás. Helyi reakciók (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy 20 százalékánál jelentkeznek, de ezek a reakciók általában enyhék és 1-2 napon belül elmúlnak - tudtuk meg az ÁNTSZ-től.

Az influenza vírus változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő ezért az oltást is minden évben meg kell ismételni. A 3 komponenst tartalmazó oltóanyagban idén, tavalyhoz képest 2 komponens módosult.

Kinek jár ingyenesen a védőoltás?

A védőoltást ingyenesen a veszélyeztetett csoportba tartozók kaphatják meg, a többiek, ha maradnak a tavalyi árak, akkor 2-4 ezer forintot fizethetnek az oltásért. De fontos tudnunk, hogy a beadatásért az oltó-, illetve háziorvos sem kérhet pénzt.

A veszélyeztetett csoportba pedig a krónikus betegségben szenvedők, az egészségügyi- és szociális intézményben dolgozók és a kismamák és a 60 éves kor felettiek tartoznak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?