12 °C Budapest

Agyhártyagyulladás: nincsenek veszélyben a fesztiválozók

Pénzcentrum
2012. július 20. 10:11

Az ÁNTSZ megerősítette, hogy fertőző agyhártyagyulladás miatt kialakuló vérmérgezésben meghalt egy fiatal, aki korábban részt vett az előző heti Balaton Soundon. Már megkezdték az elhunyttal közvetlen kapcsolatba került 69 ember megelőző antibiotikus kezelését, de az ÁNTSZ szerint a rendezvény összes résztvevőjénél ez indokolatlan lenne - írja az Index.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kedden C-típusú Neisseria meningitidis fertőzés következtében kialakuló súlyos vérmérgezésben meghalt egy 17 éves fiatal, aki megbetegedése előtt Zamárdiban, a Balaton Soundon vett részt, erősítette meg közleményében az ÁNTSZ.

A Facebookon terjedt el, hogy a fesztiválon résztvett fiatal meghalt fertőző agyhártyagyulladásban. Az ÁNTSZ napközben a Facebookon jelentette be, hogy rémhír terjed a közösségi oldalon azzal kapcsolatban, hogy aki részt vett a hétvégi Balaton Sound fesztiválon azonnal menjen el háziorvosához vagy az ÁNTSZ-hez. A Népszabadságnak Némedi Mária, a kistarcsai Flór Ferenc Kórház orvos-igazgatója megerősítette, hogy meghalt egy fiatal lány az intézményben fertőző agyhártyagyulladás kórokozója általi fertőzésben a hét elején.

Az ÁNTSZ este kiadott közleményében azt írta, hogy a fiatal első tünetei július 16-án, hétfőn budapesti otthonában jelentkeztek. Egy nappal később kórházba szállították, de állapota nagyon gyorsan romlott, és az egészségügyi ellátás ellenére néhány órán belül meghalt. Szerdán mutatták ki a vérmintából a C-típusú meningococcus baktériumot. Ez a baktérium járványos agyhártyagyulladást, illetve vérmérgezést okozhat.

Magas láz, tarkókötöttség

A betegség jellemző kezdeti tünetei között szerepelhet a magas láz, erős fejfájás, levertség, hányinger, hányás, tarkókötöttség, bőrvérzések. A kórokozóval fertőződött személyek többsége nem betegszik meg, csak tünetmentesen hordozza egy ideig a baktériumot. Megbetegedés esetén viszont annak lefolyása gyors, akár súlyos, életet veszélyeztető is lehet, ezért az időben elkezdett, szakszerű orvosi kezelés mindenképpen szükséges - írja az ÁNTSZ, megjegyezve, hogy a tünetek észlelése esetén haladéktalanul fel kell keresni a háziorvost.

Az ÁNTSZ szerint szakmailag indokolatlan a Balaton Sound összes résztvevőjének körében a megelőző antibiotikus kezelés megkezdése, mivel a meningococcus baktérium csak közvetlen, szoros kapcsolat révén terjed emberről emberre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ÁNTSZ szerint már antibiotikus megelőző kezelésben részesítették azokat, akik az eddigi információk szerint az elhunyttal közvetlen kapcsolatba kerültek a fesztiválon vagy utána. Csütörtök délig összesen 69 ember kezelését kezdték meg. A szolgálat nem tud a Balaton Sound fesztiválon résztvevők között más megbetegedésről.
Jó pár nap eltelt

Némedi, a kistarcsai kórház orvos-igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a fertőző agyhártyagyulladásnak három típusa - A, B, C - van, de csak az első két típus kórokozója ellen nyújt védelmet az oltás, amelyet nagyon sok szülő igényel a gyermekének. A cseppfertőzéssel terjedő betegség bármelyik típusának kórokozója nagyon sok ember torkában felfedezhető, ám az érintetteknek csak a töredéke betegszik meg, többnyire a legyengült immunrendszerűek.

Magának a betegségnek is kétféle lefolyása lehet, mondta Némedi Mária. Az első órákban esetleg kialakuló vérmérgezéses, toxikus állapot kivédhetetlen, míg a másik esetben az agyhártyagyulladás kezelhető. Az elhunyt lány az ÁNTSZ információi szerint a C típusú fertőzésben szenvedett, és betegsége toxikus állapottal járt együtt, ezért nem sikerült megmenteni. Mivel a fesztivál óta jó pár nap eltelt, a betegség kivédhetetlen változatától ebben a körben már aligha kell tartani, vélte Némedi Mária.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?