23 °C Budapest

Sufniszerviz: veszélyes lehet trükközni a biztosítási pénzekkel

2011. július 22. 09:32

Karambolos kárfelvételkor egyre több autósnak ajánlja a biztosító, hogy a javíttatás előtt fizet, és nem kell elszámolni a pénzzel. Ezzel a feketeszervizekbe terelik az autókat. Igaz, hogy olcsóbb, de veszélyes lehet a sufniszervizes, számla nélküli szerelés.

Egyre nő a biztosítók és az autósok egyezségi megállapodásán alapuló úgynevezett gyorsított vagy készpénzes kárrendezések száma - mondta el a Világgazdaságnak Stégner Zsolt, a Mazda Budaörs ügyvezető igazgatója. A szokásos eljárás szerint a biztosító megegyezik az autóssal, hogy az áfával csökkentett összeget készpénzben kifizeti, és ezzel az ügy le is zárul: elszámolási kötelezettség nincs, a javítás elvégzését nem ellenőrzik.

Ilyenkor két eset van: a kuncsaft vagy sufniszervizbe megy, vagy csak elteszi a pénzt. A sufniszervizben pedig ellenőrizetlen forrásból származó és sok esetben kétes minőségű alkatrészekkel dolgoznak. Élelmes vállalkozók Németországban felvásárolják az ott roncsnak nyilvánított karambolos autókat, amelyek aztán megjelennek a magyar, román és bolgár műhelyekben. Egy részük sérüléseit kikalapálják, majd karambolos voltát elhallgatva értékesítik, a többinek pedig az alkatrészeit használják fel. Azonban - hívja föl a figyelmet Stégner Zsolt - egy sérült futómű a kiegyengetés után sem lesz alkalmas a biztonságos közlekedésre.

Jó lenne, ha a biztosítók csak számla ellenében fizetnék ki a karambolos autók rendbehozatalának költségét. Ez a feketegazdaság elleni küzdelemben is előrelépés lenne, hiszen a számla mögött nem csupán a költségvetés számára fontos bérkifizetés és adózás, hanem jótállás is van, amely az ügyfelet védi - mondja Balogh Árpád, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) alelnöke.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 14:37
Hamarosan folytatódhat Charlie Brooker népszerű sorozata.
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?