28 °C Budapest

Készpénzes vevők uralják az újautó-piacot

2011. április 24. 09:02

Negatív rekordot döntött tavaly a forgalomba helyezett újautók száma, folytatódik a túlélésért folytatott küzdelem az újautó kereskedők szektorában - derül ki a PricewaterhouseCoopers Kft. (PwC) legújabb felméréséből. A vevők száma tovább csökkent, főleg a bruttó 3 -5 millió forint értékű újautókat választják, és továbbra is leginkább készpénzzel fizetnek a vásárlók.

A Magyarországon forgalomba helyezett új személyautók száma 2010-ben negatív rekordot döntött: alig több mint 43 ezer új személyautót helyezetek forgalomba. Ez 72%-os visszaesés a válság által már részben érintett 2008-as évhez képest is, amikor ez a szám még több mint 153 ezer volt, és 28%-os visszaesés a 2009-es adathoz képest.

A hazai piac alakulását nemcsak a 2010-ben is folytatódó gazdasági világválság befolyásolta. Az általános rossz hangulaton és alacsony hitelfelvételi hajlandóságon kívül nagy szerepe volt a hitellehetőségek beszűkülésének, például a devizafinanszírozásra vonatkozó korlátozásoknak. A népszerű hitellehetőségek eltűnése miatt a magánszemélyek továbbra is elmaradtak az új személygépjárművek értékesítésének piacáról. A megmaradó vásárlók a készpénzben fizetni képes tehetősebb magánszemélyek, illetve cash-flow problémákkal kevésbé küzdő cégek közül kerültek ki. A nagy állami beszerzések is jórészt elmaradtak 2010-ben az állami szervezetek költségeinek visszafogása miatt.

A PwC felmérésének eredménye alapján úgy tűnik, hogy a piaci konszolidáció javarészt lezajlott. A felmérésben szereplő válaszadók 75%-a jelezte, hogy nem mérlegeli az iparágból történő kilépést. A kilátások összességében sokkal pozitívabbak, mint korábban: 2010 végén már csak a kereskedők alig több mint 10%-a számol esetlegesen az iparából való kilépéssel.

"Néhány kereskedő a veszteséges újautó forgalmazás helyett - az értékesítés volumenét tekintve csaknem tízszeres, 2010-ben több mint 420 ezres értékesítést magáénak tudó - használtautó forgalmazásra, illetve a szervizszolgáltatásokra helyezte a hangsúlyt." - emeli ki Lőcsei Tamás, a PwC cégtársa.

A feketegazdaságot illetően egyértelmű válasz érkezett a kereskedőktől. A válaszadók 82%-a jelezte, hogy kereskedését hátrányosan érintik a feketegazdaság jelenségei. Ilyen arány mellett egyértelmű, hogy a becsületesen tevékenykedő kereskedők segítségre szorulnak a feketegazdaság elleni küzdelemben. Nyilvánvaló közös cél lehet a szervizszolgáltatásról számlát ki nem állító szereplők szaporodásának, illetve a külföldi rendszámmal forgalomba helyezett autók számának visszaszorítása.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jövőre vonatkozóan a kereskedők egyértelműen optimisták. A válaszadók 57%-a már 2011-re is optimistán tekint, 2012-re és a távolabbi jövőben pedig minden válaszadó az értékesítések növekedését várta. 2013-tól már a válaszadók 63%-a lát nagy esélyt a fellendülésre, míg 37% szerint az esély kicsi ugyan, de megvan.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?