17 °C Budapest

Sokat bukhatunk akár évente is, ha nem nézzük át a lakásbiztosítást

Pénzcentrum
2011. május 23. 16:32

Egyre több biztosító jelenik meg egyszerűsített, "dobozos" lakásbiztosításokkal, amelyek egy átlagos ügyfél legfontosabb, ingatlannal kapcsolatos kockázatait igyekeznek kedvező áron lefedni. A sokszor egy egész élet munkájával megszerzett vagyont megtestesítő lakások azonban komplex, egyedi gondoskodást igényelnek, melynek során hasznos igénybe venni a szakértő személyes segítségét is.

"Vajon az ajtón lévő zárat elfogadja-e betörés esetén a biztosító?" "Mekkora felső limitet határoz meg a biztosítási szerződés a kártérítés összegére?" "Ha a háziállatom kárt okoz a szomszédomnak, azt a biztosító fizeti helyettem, vagy saját zsebből kell rendeznem?" Néhány alapvető kérdés, amelyre az ügyfelek döntő többsége bizony nem ismeri a választ. Az alkuszok tapasztalatai szerint a lakásbiztosítások megkötésekor hasonlóan kevés figyelmet szentelünk a részleteknek, pedig a családi vagyon legnagyobb részét kitevő ingatlanok és ingóságok védelme ennél nagyobb odafigyelést érdemel. A kárrendezés során gyakran derül fény egyes kockázatok fedezetlenségére vagy éppen alulbiztosítottságra, mely utóbbi esetben a biztosító csak értéken alul tud kártérítést fizetni.

"A tömegesen megköthető 'dobozos' biztosítások egy átlagos ügyfél átlagos igényeire lettek kialakítva. A lakásbiztosítás által kínált védelem ezért csak akkor lesz optimális, ha a biztosítani kívánt ingatlant bemutatjuk az egyes biztosítók specialitásait ismerő alkusznak is. A tapasztalt, független szakember sok olyan egyedi szempontra is fel tudja hívni a figyelmünket, amelyekre magunktól nem figyelnénk - hangsúlyozza Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. - Amellett, hogy rámutat a sokszor kizáró tényezőt jelentő biztonsági hiányosságokra, segít az ingóságok értékének becslésében, és testre szabott kiegészítő biztosításokat is javasol. A nála megkötött biztosítások esetében pedig a biztosítási évforduló közeledtére is figyelmeztet, amennyiben egy újabb konstrukcióra érdemes váltani." - figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ez utóbbi szempont különösen annak fényében bír jelentőséggel, hogy már a néhány évvel ezelőtt megkötött szerződésekhez képest is jelentősen bővült az újabb lakásbiztosítások által fedezett káresemények köre. Példaként többek között a lopáskárok térítésének feltételeiben bekövetkező pozitív változásokat, vagy a balesetbiztosítási elemek szélesedését érdemes említeni. Hab a tortán, hogy a bővülő szolgáltatások a korábbi szerződések díjának akár feléért is elérhetőek - bár az egyes biztosítóknál igen eltérő tendenciákat figyelhetünk meg.

Az évfordulós váltás lehetősége ennek ellenére a legtöbb lakástulajdonos figyelmét elkerüli: a szerződések ugyanis automatikusan megújulnak, amennyiben azokat az ügyfél írásban nem bontja fel. Az évfordulót ugyanakkor célszerű figyelembe venni: ha ugyanis a szerződés ezt megelőzően, a díj nem fizetése miatt szűnik meg, a biztosítók többsége már behajtja az elmaradt díjat, igencsak drágává téve a biztosítóváltást.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm