16 °C Budapest

Bush szerint a Wall Street csak leitta magát!

Pénzcentrum
2008. szeptember 23. 05:55

Amikor a nemzetközi pénzpiacok felé fordítjuk a tekintetüket, egyértelműen megállapíthatjuk, hogy zűrös időket élünk. A nyár közepén az amerikai elnök új jellemezte a kialakult helyzetet, hogy a Wall Street csak leitta magát és valószínűleg az egész szektor másnapos. Két hónap elteltével - Bush hasonlatával élve - a pénzpiacok képtelenek kijózanodni és már a detoxikáló sem segíthet.

Az amerikai jelzálogpiacról készített egy évvel ezelőtti felmérés szerint is már kezdett zavarossá válni a rendszer. A kamatok csökkenésekor az emberek sorra váltották ki a hiteleiket és az ingatlanok értéknövekedésével arányosan sokan még növelték is a felvett összegeket.

A változó kamatozású jelzáloghitelek többségét 20 évre, vagy még hosszabb időre vették fel az emberek. Az ügyfelek éltek a bankok által kínált könnyített törlesztést kínáló türelmi idős konstrukciókkal, majd amikor a kamatok emelkedni kezdtek a hitelfelvevők körében egyre gyakoribb jelenséggé vált a törlesztőrészletek késedelmes teljesítése és a fizetésképtelenség.

A hitelfelvevők szempontjából idillinek tűnt a helyzet, de túl szép volt ahhoz, hogy hosszú távon működőképes legyen. A bankok a kihelyezett hitelekhez kapcsolódó jogokat jelzálog-fedezetű értékpapír csomagokban értékesítették. Az értékpapírokból jelentős tételeket vásárolt a Freddie Mac és a Fannie Mae, de számottevő állományra tettek szert a kereskedelmi bankok, a befektetési bankok, a befektetési alapkezelők, a letéti alapkezelők és más pénzügyi intézmények is.

Amikor az ingatlanok értéke csökkenni kezdett, a jelzálog-fedezetű értékpapírok nettó eszközértéke is apadni kezdett. Majd ahogy emelkedett a hátralékos és fizetésképtelen adósok száma, úgy váltak egyre értéktelenebbé ezek a papírok. A pénzintézetek jelenlegi válságos helyzetének ez az egyik kiváltó oka, a problémát a növekvő infláció és a gazdaság visszaesése csak tovább fokozta.

A gyakorlatban a pénzpiacok nem mindig érnek el olyan káprázatos eredményeket, mint ahogy azt a tanulmányaik során az iskolapadokban ülőknek teoretikusan felvázolják. A tankönyveket böngészve hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy a pénzügyi műveleteknek csak nyertesei lehetnek. A piaci előrejelzések már egy évvel ezelőtt rámutattak, hogy baj lesz, és ahogy az várható volt beköszöntött a sötét viharfelhők és az összeomlás időszaka.

A pénzügyi kockázat mellett meg kell említeni az erkölcsi kockázatot is. A szakértők már korábban hangot adtak aggodalmaiknak és úgy vélték, hogy a bankok vakmerő hitelezési politikája hosszú távon nem vezethet jóra. Bár egy piacgazdaságban alapvető kritérium a szabad verseny, egy esetleges összeomlásnak mindig lesznek vesztesei és nyertesei egyaránt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Freddie Mac a Fannie Mae és a Merrill Lynch a kormányzati, illetve központi banki tőkeinjekciónak köszönhetően megmenekült, de drágán még koránt sincs vége a megpróbáltatásaiknak. A Bear Stearns-t a Federal Reserve segítségével bekebelezte a JP Morgan, a központi bank az American International Group óriásbiztosítót vásárolta fel, ugyanakkor 158 éves történelminek is nevezhető működés után csődöt jelentett a Lehman Brothers.

A Wall Street problémáinak kezelésére irányuló egyeztetések nem a nagyközönség előtt folynak, sokan úgy vélik, hogy átláthatatlanná vált a rendszer. A másik oldalról megközelítve a dolgot minden számadat nyilvánosságra hozatala egyenértékű lenne azzal, mintha az intézmények felfednék a pénzügyi és befektetési stratégiájukat.

Pontosan a nyilvánosság válságkezelésből való kizárása vezet oda, hogy a pénzintézetek megpróbálnak a végsőkig elmenni, de ha nem találnak kiutat, akkor csak az összeomlás marad. Az egyre nagyobb tőkehiánnyal szembesülő pénzintézetek még azelőtt csődöt jelentenek, hogy az események jobbra fordulnának.

Számos tengerentúli elemző úgy véli, hogy engedni kell a félelmeknek és hagyni, hogy a drasztikus események bekövetkezzenek. A bankok a nyereségeiket sem osztják szét az emberek között, akkor - ha már egyszer vállalták a magasabb kockázatot és tönkrementek - miért az adófizetők pénzéből kellene fedezni a veszteségeiket?

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 10:11
Miután Gáspár Győző 2022-ben hűségesküt tett a Fidesznek, 14 év idén ősztől, kihagyás után megint le...
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem