13 °C Budapest

Mi lesz azokkal, akik nem váltanak holnap estig?

Pénzcentrum
2008. augusztus 14. 13:36

Az előzetes adatok alapján, csak néhány ezer autós kési le a PSZÁF által kijelölt határidőt. Ez jóval kevesebb, mint az előzetes várakozások, vagyis összességében - a rendkívül rövid határidő ellenére - sikeresnek mondható a MÁV átkötés - adta hírül a Biztosítás.hu.

Mi 30?

Adatok:

A MÁV ÁBE nyilvántartásában, mintegy 195 ezer szerződés szerepelt a felügyeleti biztosok kinevezésekor.

Ezek megoszlása a következő volt:

195 ezer szerződés
ebből kötelező 160 ezer
ebből flottaszerződés 40 ezer
és végül a maradék egyéni KGFB szerződés, mintegy 120 ezer.

Az elmúlt hetekben ez a 120 ezres szám, az állomány tisztába tétele (értsd: már megszűnt szerződések élő szerződések közüli törlése) során ez mintegy 110 ezerre csökkent.

Ennek a 110 ezer autósnak kellett átváltania augusztus 15-ével bezárólag.

Az előzetes adatok és becslések alapján az egyéni szerződésről váltók száma, közel lesz a 110 ezerhez.

Figyelembe véve a szabadságolási időszakot és azt, hogy az autósoknak alig két hete volt a váltásra, ez jó eredménynek mondható. A váltás sikerességéhez nem kis mértékben járult hozzá az Internetes alkuszi portálok mára igen magas szintű elfogadottsága, illetve a megfelelő és már unalomig ismételt tájékoztatás és médiaérdeklődés.

A lemaradó ügyfelek túlnyomó része valószínűleg külföldi szabadságát tölti, ezért volt akadályozatva a váltásban, bár bizonyára vannak olyanok is akik azt gondolják, megvárják majd a III. negyedév végét és így nem fizetnek dupla díjat kötelezőjükre. Ők azonban tévednek, mivel a PSZÁF egyesületet megszüntető határozata miatt - a III negyedév kifizetése ellenére - szerződés nélkülivé válnak és így vonatkozó szabályozás alapján, számukra az új biztosító visszamenőlegesen számlázza majd ki az új szerződés tényleges megkötése és a régi megszűnése közötti időszakra eső díjat (un. MABISZ díjat).

Mit kell tudnia annak, aki csak később tud váltani?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Azok, akik csak augusztus 15-e után váltanak az alábbiakkal kell számoljanak:

Fedezetük egyáltalán nem lesz augusztus 15-e és az új szerződés megkötése közötti időszakra. Az ezen időszakban okozott károkat kötelesek saját zsebből megtéríteni. Ez az un. "pléhkárok" (töréskárok) esetében a párszáz-ezertől a több tízmillió Ft-ig terjedhet, míg személyi sérülés esetében ennél, akár jóval nagyobb összegre is számítani lehet (pl.: élethossziglan tartó járadékok).

Különbséget kell még tenni abból a szempontból is a késők között, hogy befizették-e határidőre (augusztus 15-ig) a III. negyedéves díjat a MÁV-hoz, vagy nem.

Aki fizetett, az a fentiekben részletezett MABISZ díj megfizetése mellett megtartja a bónuszát(!), de aki nem, az A00-ba kerül, illetve ha máluszos volt, akkor azt kapja meg.

A késők esetében a késés oka nem számít.

Fontos még elmondani, hogy az ORFK közlése értelmében, szombattól (16-a) már nem fogadja el a MÁV-os III. negyedéves befizetett csekkeket, díjfizetési igazolásokat, zöldkártyákat a kötelező meglétének igazolására és a fokozott közúti ellenőrzés keretében fennakadó autósoktól bevonja a rendszámot.

A00 vagy bonusz?

Az átszerződőket bizonyára érdekli, hogy az új biztosítójuk milyen fokozatban küldi majd ki részükre a csekkeket?

Információink alapján a legtöbb biztosító kedvezve az ügyfeleknek bónuszban küldi ki az első díjas csekket. A biztosítók tervei szerint az ügyfél által nyilatkozott bónusz fokozatot a MÁV ÁBE várhatóan rövidesen elkészülő elektronikus adatszolgáltatásából (kártörténeti adatok feltöltése a biztosítók által működtetett un. BOMA rendszerbe) ellenőrzik majd. Azokban az esetekben, ahol a MÁV ÁBE által kiadott bónusz fokozat eltér az ügyfél által nyilatkozottól, később módosítják az autós besorolását.

Ugyan ebből az adatszolgáltatásból tudja majd meg a többi biztosító azt is, hogy a MÁV ÁBE-hoz végül mennyi díjat fizetett be az ügyfél. Ez azért érdekes, mert azok, akik nem fizették ki mondjuk a III. negyedéves díjukat, így nem úszhatják meg ennek megfizetését. Az új biztosító ugyanis az elmaradt időszakot is kiszámlázza.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06