Mi lesz azokkal, akik nem váltanak holnap estig?

Pénzcentrum
2008. augusztus 14. 13:36

Az előzetes adatok alapján, csak néhány ezer autós kési le a PSZÁF által kijelölt határidőt. Ez jóval kevesebb, mint az előzetes várakozások, vagyis összességében - a rendkívül rövid határidő ellenére - sikeresnek mondható a MÁV átkötés - adta hírül a Biztosítás.hu.

Mi 30?

Adatok:

A MÁV ÁBE nyilvántartásában, mintegy 195 ezer szerződés szerepelt a felügyeleti biztosok kinevezésekor.

Ezek megoszlása a következő volt:

195 ezer szerződés
ebből kötelező 160 ezer
ebből flottaszerződés 40 ezer
és végül a maradék egyéni KGFB szerződés, mintegy 120 ezer.

Az elmúlt hetekben ez a 120 ezres szám, az állomány tisztába tétele (értsd: már megszűnt szerződések élő szerződések közüli törlése) során ez mintegy 110 ezerre csökkent.

Ennek a 110 ezer autósnak kellett átváltania augusztus 15-ével bezárólag.

Az előzetes adatok és becslések alapján az egyéni szerződésről váltók száma, közel lesz a 110 ezerhez.

Figyelembe véve a szabadságolási időszakot és azt, hogy az autósoknak alig két hete volt a váltásra, ez jó eredménynek mondható. A váltás sikerességéhez nem kis mértékben járult hozzá az Internetes alkuszi portálok mára igen magas szintű elfogadottsága, illetve a megfelelő és már unalomig ismételt tájékoztatás és médiaérdeklődés.

A lemaradó ügyfelek túlnyomó része valószínűleg külföldi szabadságát tölti, ezért volt akadályozatva a váltásban, bár bizonyára vannak olyanok is akik azt gondolják, megvárják majd a III. negyedév végét és így nem fizetnek dupla díjat kötelezőjükre. Ők azonban tévednek, mivel a PSZÁF egyesületet megszüntető határozata miatt - a III negyedév kifizetése ellenére - szerződés nélkülivé válnak és így vonatkozó szabályozás alapján, számukra az új biztosító visszamenőlegesen számlázza majd ki az új szerződés tényleges megkötése és a régi megszűnése közötti időszakra eső díjat (un. MABISZ díjat).

Mit kell tudnia annak, aki csak később tud váltani?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azok, akik csak augusztus 15-e után váltanak az alábbiakkal kell számoljanak:

Fedezetük egyáltalán nem lesz augusztus 15-e és az új szerződés megkötése közötti időszakra. Az ezen időszakban okozott károkat kötelesek saját zsebből megtéríteni. Ez az un. "pléhkárok" (töréskárok) esetében a párszáz-ezertől a több tízmillió Ft-ig terjedhet, míg személyi sérülés esetében ennél, akár jóval nagyobb összegre is számítani lehet (pl.: élethossziglan tartó járadékok).

Különbséget kell még tenni abból a szempontból is a késők között, hogy befizették-e határidőre (augusztus 15-ig) a III. negyedéves díjat a MÁV-hoz, vagy nem.

Aki fizetett, az a fentiekben részletezett MABISZ díj megfizetése mellett megtartja a bónuszát(!), de aki nem, az A00-ba kerül, illetve ha máluszos volt, akkor azt kapja meg.

A késők esetében a késés oka nem számít.

Fontos még elmondani, hogy az ORFK közlése értelmében, szombattól (16-a) már nem fogadja el a MÁV-os III. negyedéves befizetett csekkeket, díjfizetési igazolásokat, zöldkártyákat a kötelező meglétének igazolására és a fokozott közúti ellenőrzés keretében fennakadó autósoktól bevonja a rendszámot.

A00 vagy bonusz?

Az átszerződőket bizonyára érdekli, hogy az új biztosítójuk milyen fokozatban küldi majd ki részükre a csekkeket?

Információink alapján a legtöbb biztosító kedvezve az ügyfeleknek bónuszban küldi ki az első díjas csekket. A biztosítók tervei szerint az ügyfél által nyilatkozott bónusz fokozatot a MÁV ÁBE várhatóan rövidesen elkészülő elektronikus adatszolgáltatásából (kártörténeti adatok feltöltése a biztosítók által működtetett un. BOMA rendszerbe) ellenőrzik majd. Azokban az esetekben, ahol a MÁV ÁBE által kiadott bónusz fokozat eltér az ügyfél által nyilatkozottól, később módosítják az autós besorolását.

Ugyan ebből az adatszolgáltatásból tudja majd meg a többi biztosító azt is, hogy a MÁV ÁBE-hoz végül mennyi díjat fizetett be az ügyfél. Ez azért érdekes, mert azok, akik nem fizették ki mondjuk a III. negyedéves díjukat, így nem úszhatják meg ennek megfizetését. Az új biztosító ugyanis az elmaradt időszakot is kiszámlázza.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35