2 °C Budapest

Néhány tipp a karácsonyfa tüzek megelőzéséhez!

Pénzcentrum
2007. december 7. 10:49

Itt a december, s mindenki izgatott készülődéssel várja a karácsonyt. Sajnos azonban sosem múlik el úgy év vége, hogy az izgatottság ne válna rémületté, elkeseredettséggé és sajnos néha gyásszá az ünnepek alatt felcsapó lángok nyomán. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a karácsonyi ünnepek idején megemelkedik a lakástüzek száma, ezért az alábbiakban az Aegon Magyarország Biztosító szeretné felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, melyek az év végi ünnepek jellemző tűzokozói, valamint ezek kapcsán a megelőzés fontos mozzanataira is.

Ahogy telnek az ádventi hetek, egyre szárazabbak az ádventi koszorúk, de a pislákoló gyertyák száma nő. Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy milyen a koszorú anyaga, legyen az valódi fenyő vagy műanyag, egyformán tűzveszélyes. Érdemes ellenőrizni a koszorún elhelyezett gyertyák stabil rögzítését. Ha könnyen mozdítható, vagy le akar dőlni, rögzítsük dróttal. Célszerű alufóliából széles, tölcsér alakú tálcát készíteni, és a koszorút minden esetben fém tálcán tároljuk. Ne helyezzük el a koszorút éghető anyagokra vagy azok alá. (könyves polc, abrosz, televízió) A gyertya lángja hamar meggyújtja a körülötte, fölötte lévő éghető anyagokat. Ne hagyjuk el a lakást, ne feküdjünk le aludni, ne hagyjuk őrizet, felügyelet nélkül koszorúnkat, amíg gyertyák égnek rajta.

A másik fő veszélyforrás a karácsonyfa, ezért már elhelyezésekor érdemes elgondolkoznunk azon, hogy egy kritikus helyzetben a tűz merre és hogyan tud tovább terjedni, illetve milyen menekülési lehetőségünk van. Ha például a szobából kivezető egyetlen bejárat közelébe helyezzük el, nem mást teszünk, mint egy lehetséges égő fáklyával torlaszoljuk el a szabadulás egyedüli útját.

A terjedés szempontjából tartsuk távol a fát a függönyöktől, könyvespolcoktól. A legtöbb karácsonyfa tűznél a fa magától ledőlt valamelyik irányba, tehát érdemes egy úgynevezett biztonsági zónát kialakítani. Ha dől, ne a könnyen meggyulladó fotelra, kanapéra boruljon. A karácsonyfatüzek azzal is megelőzhetőek, ha a karácsonyfát úgy állítjuk fel, hogy megfelelő távolságban legyen a tüzelő berendezésektől. (kandalló, kályha, stb.) A fát stabilan rögzíteni kell, hogy csillagszóró esetleg gyertyaégetésnél véletlenül se boruljon fel. A fára olyan égősort kell felhelyezni, ami a Magyar Szabványnak és érintésvédelemnek megfelel. A piacokon kapható égősorok sok esetben tűz és balesetveszélyesek. A csillagszórókat, gyertyákat a fa hézagos részein, a talapzattól megfelelő magasságban, legalább 1 méterre kell elhelyezni. A gyertyát és a csillagszórót nem szabad használni abban az esetben, ha a fa már kiszáradt, és a levelei hullani kezdtek.

Gyertyát őrizetlenül hagyni nem szabad, a gyertya eloltására különös figyelmet kell fordítani. Ügyelni kell, hogy a karácsonyfa alatt ne legyenek éghető anyagok, pl. ajándékok, csomagolópapír, stb. Célszerű a lakásban háztartási tűzoltó készüléket tartani. Ha az elővigyázatosság ellenére mégis bekövetkezik a karácsonyfatűz, a gyerekeket a tűz közeléből azonnal el kell vinni, az elektromos égősor áramtalanítása után, a tűzoltást meg kell kezdeni, és ezzel egyidejűleg a tűzoltóságot a 105-ös hívószámon azonnal értesíteni kell. A tűzfészek környékén az éghető anyagokat lehetőség szerint el kell távolítani, hogy a tűz továbbterjedését megakadályozzuk. (Pl.: függöny elhúzása, stb.) A nyílászárókat kinyitni nem szabad, ezzel gátoljuk a tűz oxigén táplálását. Hirtelen ablaknyitásnál a tűz terjedése a sokszorosára fokozódik. Amennyiben a tűzet sikerült eloltani saját erőből, a tüzet a tűzoltóságnak utólag minden esetben jelenteni kell a tűz nagyságától függetlenül. A bekövetkezett tűzkárt a biztosítónak 2 napon belül be kell jelenteni. Az AEGON telefonos ügyfélszolgálatának helyi tarifával hívható telefonszáma: 06-40-204-204.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm