Tuti hozam, biztos pénz - lássuk a buktatókat!

Pénzcentrum
2007. október 26. 12:00

Amint az a közelmúltban egy, a Portfolio és a Pénzcentrum által közösen szervezett konferencián is elhangzott, a biztosítási szektorban egyre inkább jellemzővé válik a strukturált termékek elterjedése. A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy mit takar ez az elnevezés, milyen biztosítási és befektetési termék rejtőzködik mögötte, s mit érdemes tudni róla.

Strukturált befektetés

Bevezetőnkben már el is ejtettünk egy-két fontos információt azzal kapcsolatban, hogy milyen biztosítási termékről is van pontosan szó. Egy lépéssel tovább haladtak biztosítók a befektetési és biztosítási termékek összeházasításában.

A befektetési egységgel kombinált életbiztosításokról (unit-linked), valamint a működésében az előzőhöz igencsak hasonló index-linked termékekről is megemlékeztünk már, most azonban kicsit másról van szó.

A biztosítási elem mellett a befektetés lelkét a strukturált befektetési rész adja. Ezek tipikusan olyan konstrukciók, melyek több pénzügyi megoldást olvasztanak magukba, így jelenik meg a kockázat és a hozam kombinációja egy befektetési elemben.

A gyakorlatban mik ezek a befektetési termékek? Az indexált betétek tipikusan ilyenek, melyekről egy korábbi cikkünkben lehet bővebben olvasni. Összefoglalva ezen betétek lényege, hogy egy meghatározott esemény bekövetkezéséhez (avagy be nem következéséhez) kötik a prémiumkamat kifizetését.

A betétek mellett ez a metódus már ismerősnek tetszhet a befektetési alapok világából is (s ezzel az ugrással már közelebb járunk a biztosításokhoz), hiszen több hozamgarantált, zárt végű alap is azon az elven működik, hogy az előre meghatározott hozamon felül jár egy kis "extra" is, ha például a kínai részvény-portfolió ennél jobban teljesít a meghatározott időszak alatt.

Mitől lesz egy biztosítás strukturált?

Hogyan jelenik meg mindez a biztosítási termékekben? A másik oldalról nekiindulva, a unit-linked biztosítások lényege, hogy kiválaszthatjuk, hogy elhelyezett pénzünk mely befektetési eszközben gyarapodjon.

Már Magyarországon is kínál több biztosító társaság index-linked termékeket, valamint tőkegaranciával egybekötött, különböző befektetési stratégiákat követő unit-linked konstrukciókat. Hogyan működnek ezek?

Ha amellett döntünk, hogy biztosítást kötünk, a biztosítási díjat többféleképpen (egyszeri, vagy folyamatos, esetleg eseti befizetésű díjas termékek) is elkérheti tőlünk, a társaság konstrukcióitól függően. Lehet egyszeri díjas termékről beszélni, ekkor a futamidő elején egy összegben fizetjük be a díjat a társaságnak, a strukturált biztosítási termékek általában így működnek, azonban előfordulhatnak folyamatos díjas konstrukciók is.

Hogyan működik ez a biztosítás?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyes biztosítóknak törvényben meghatározott kötelessége alapján a jövőben nyújtandó szolgálatainak fedezetére tartalékot kell képezniük. Ezt az úgynevezett matematikai tartalékot nyílik lehetőség befektetni, természetesen a biztosítási törvényben meghatározottak betartása mellett.

Ezen rendelkezések szerint egyébiránt a befektetési többlethozam legalább 80 százalékát vissza kell juttatni a biztosítottaknak, igaz ez még nem befolyásolja az adott befektetési termék teljesítményét.

Milyen egyéb strukturált befektetési termékek léteznek?

A hozam kiszámítása alapján is többféle strukturált kategóriát lehet megkülönböztetni, melyeket változatos nevek alatt találhatunk meg. A Goldman Sachs által kiadott összeállítás négy kategóriába sorolja ezeket a befektetéseket azok működése alapján.

Ezek részletes ismertetésétől jelen cikkünkben eltekintünk, néhányat közülük az érdekesség kedvéért azonban kiemelünk. A tőkevédett kategóriába tartoznak tipikusan a tőke-, vagy hozamgarantáltként elnevezett befektetési alapok.

A tőke kockáztatásával járó befektetési stratégia lehet például a légzsák elnevezést viselő termékbe való pénzbefektetés, amely arra az esetre nyújt védelmet, mikor az alaptermék árfolyama esik. A strukturált termékek többsége a Visszatekintő kategóriába tartozik, amikor is a futamidő alatt a legjobban teljesítő eszköz hozamát kapjuk meg.

Miért igen, miért nem?

A strukturált termékek lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy biztos hozam mellett kihasználjuk az esetleges hozamemelkedést (vagy az árfolyam változását, vagy valami egészen mást a befektetési termék jellegzetességétől függően).

Semmiképp ne felejtsük el azt, hogy ha nem jön be számításunk abban az esetben "csupán" az előre meghatározott hozam járhat életbiztosításunkból, miközben az ahhoz kapcsolódó díjakat meg kell fizetni. Megfontolandó tehát, hogy tényleg életbiztosításban szeretnénk-e elhelyezni pénzünket, vagy inkább befektetési alapot választunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 22. 19:29
Volt olyan videója a miniszterelnöknek, amelyiken előbb 10 milliós, majd később már csak százezres n...
Holdblog  |  2023. szeptember 22. 13:01
Hikikomoriban szenved világunk. Anélkül, hogy ennek tudatában lenne. Legalábbis a Glóbusz nagyrésze....
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 22. péntek
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM