4 °C Budapest

Mit tegyünk, ha jön a vihar?

Pénzcentrum
2007. május 30. 13:00

Az elmúlt napokban ismét pusztított a vihar. Falak omlottak le, tetőket fújt el a szél és jégeső rongált meg több autót. Ezek az események mindig felkeltik a média figyelmét és egyre inkább előtérbe kerülnek a biztosító társaságok is. Egy átlagos lakás- és autóbiztosítással fedezhetjük az esetlegesen bekövetkező kárainkat, azonban nem árt néhány dologgal tisztában lennünk...

A legelső és legfontosabb dolog, hogy akkor számíthatunk bármilyen kártérítésre, ha van biztosításunk. Ezt azért fontos kihangsúlyoznunk, mert a magyarországi lakások egyharmada semmilyen lakásbiztosítással nem rendelkezik. Valamint, hazai piacon nagymértékben jel van az alulbiztosítottság, ami azt jelenti, hogy a szerződő felek, csak a fizetendő díj nagyságát tartják szem előtt és nem törődnek olyan dolgokkal, mint a megfelelő fedezet választása.

Legjellemzőbb károk, legfontosabb biztosítások

A lakásbiztosításoknál továbbra is épület beázások, a vihar által elsodort cserepek, kitört ablakok, elöntött pincék valamint a kidőlt fák által okozott épület rongálási károk és a villámcsapás okozta elektromos meghibásodások a jellemzőek. Ezekre lakás- vagy társasház biztosítás alapján lehet kártérítést igényelni. Ezen konstrukciók részleteiről, az alábbi linkeken olvashat:

Milyen egy biztonságos lakás? - Nem csak nézőpont kérdése

Lakásbiztosítás: mit ne szúrjunk el kárbejelentéskor?

Nagy számban érkeznek kárbejelentések megrongálódott gépkocsikról is. Ezek rendezése casco biztosítás alapján történik. A casco-ról bővebben itt olvashatnak:

Koccanásos baleset- Hogyan töltsük ki a kárbejelentőt?

Személyi sérülések térítése több alapon is lehetséges:

• Az élet és balesetbiztosítások fedezetet nyújtanak az ilyen balesetekre,
• Egyes lakásbiztosítások is tartalmaznak személyi sérülésre vonatkozó kártérítési lehetőséget,
• Számos bankkártya tartalmaz olyan biztosítást, amely kiterjed az ilyen balesetekre,
• Egyre több munkáltató is köt alkalmazottaira olyan biztosítást, amely fizet egy ilyen baleseti sérülés esetében.

A fentiek alapján akkor is érdemes a sérülteknek tájékozódniuk, hogy rendelkeznek-e olyan biztosítással, amely alapján kártérítésre jogosultak, ha erre először nem is gondoltak.

Kárbejelentés

A biztosítók, a különösen veszélyes nyári időszakban fokozottan, felkészülnek az ügyfelek "rohamára".

A kárbejelentés történhet, telefonon, Interneten, ügyfélszolgálatokon keresztül. Azonban minden esetben jó, ha velünk van a szerződésszámunk. A kisebb károk esetében a kárügyintéző is kiutalhatja kárösszeget, illetve egy egyszerű üvegkár esetében (10 ezer forint alatti) elég, ha a számát nyújtjuk be a biztosítóhoz. Nagyobb értékű eseményeknél azonban egy kárszakértő is megtekinti helyszínt, ez a bejelentést követően néhány napon belül megtörténik. Villámkárok esetében a megrongálódott műszaki cikkről szakvéleményt kell kérni egy szervizben, valamint a vélemény áráról is jó, ha kérünk számlát a saját nevünkre (ezt is megtéríti a biztosító).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor tény, hogy amikor tömegesen érkeznek a kárbejelentések, a kárfelméréseket nem "érkezési sorrendben" végzik a szakértők: ilyenkor a szemle szempontjából előnyben részesítik azokat az eseteket (például a beszakadt tetőket), amelyekben a gyors helyreállítás nélkül az újabb várható viharok nyomán további súlyos károk érnék a tulajdonosokat.

Az egyszerű, kisebb összegű károk lezárása néhány napot vesz igénybe, míg a nagyobb, időigényesebb károk rendezési ideje átlagosan 15 nap körüli a piacon.

Némi turpisság

A pusztítás nyomait szemlélve, többször előfordul az az eset, hogy sok háztulajdonos nagyobbnak véli kárát mint az valójában és megrohamozzák a biztosítókat előleget követelve.

Valamint a szemle nélküli kárkifizetéseken felbuzdulva sokan gondolják úgy, hogy egy picit nagyobb kárt jelentenek, mint ami valójában történt. További biztosítási csalásokról itt olvashatnak:

Biztosítási csalók- Egy autón négyszer "kaszálnak"

Gazdagodj meg a lakásbiztosításodon! - A jól bevált trükkök...

Hogyan fizettesd a hiteled a biztosítóval? - Lehet trükközni!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem