Mit tegyünk, ha jön a vihar?

Pénzcentrum
2007. május 30. 13:00

Az elmúlt napokban ismét pusztított a vihar. Falak omlottak le, tetőket fújt el a szél és jégeső rongált meg több autót. Ezek az események mindig felkeltik a média figyelmét és egyre inkább előtérbe kerülnek a biztosító társaságok is. Egy átlagos lakás- és autóbiztosítással fedezhetjük az esetlegesen bekövetkező kárainkat, azonban nem árt néhány dologgal tisztában lennünk...

A legelső és legfontosabb dolog, hogy akkor számíthatunk bármilyen kártérítésre, ha van biztosításunk. Ezt azért fontos kihangsúlyoznunk, mert a magyarországi lakások egyharmada semmilyen lakásbiztosítással nem rendelkezik. Valamint, hazai piacon nagymértékben jel van az alulbiztosítottság, ami azt jelenti, hogy a szerződő felek, csak a fizetendő díj nagyságát tartják szem előtt és nem törődnek olyan dolgokkal, mint a megfelelő fedezet választása.

Legjellemzőbb károk, legfontosabb biztosítások

A lakásbiztosításoknál továbbra is épület beázások, a vihar által elsodort cserepek, kitört ablakok, elöntött pincék valamint a kidőlt fák által okozott épület rongálási károk és a villámcsapás okozta elektromos meghibásodások a jellemzőek. Ezekre lakás- vagy társasház biztosítás alapján lehet kártérítést igényelni. Ezen konstrukciók részleteiről, az alábbi linkeken olvashat:

Milyen egy biztonságos lakás? - Nem csak nézőpont kérdése

Lakásbiztosítás: mit ne szúrjunk el kárbejelentéskor?

Nagy számban érkeznek kárbejelentések megrongálódott gépkocsikról is. Ezek rendezése casco biztosítás alapján történik. A casco-ról bővebben itt olvashatnak:

Koccanásos baleset- Hogyan töltsük ki a kárbejelentőt?

Személyi sérülések térítése több alapon is lehetséges:

• Az élet és balesetbiztosítások fedezetet nyújtanak az ilyen balesetekre,
• Egyes lakásbiztosítások is tartalmaznak személyi sérülésre vonatkozó kártérítési lehetőséget,
• Számos bankkártya tartalmaz olyan biztosítást, amely kiterjed az ilyen balesetekre,
• Egyre több munkáltató is köt alkalmazottaira olyan biztosítást, amely fizet egy ilyen baleseti sérülés esetében.

A fentiek alapján akkor is érdemes a sérülteknek tájékozódniuk, hogy rendelkeznek-e olyan biztosítással, amely alapján kártérítésre jogosultak, ha erre először nem is gondoltak.

Kárbejelentés

A biztosítók, a különösen veszélyes nyári időszakban fokozottan, felkészülnek az ügyfelek "rohamára".

A kárbejelentés történhet, telefonon, Interneten, ügyfélszolgálatokon keresztül. Azonban minden esetben jó, ha velünk van a szerződésszámunk. A kisebb károk esetében a kárügyintéző is kiutalhatja kárösszeget, illetve egy egyszerű üvegkár esetében (10 ezer forint alatti) elég, ha a számát nyújtjuk be a biztosítóhoz. Nagyobb értékű eseményeknél azonban egy kárszakértő is megtekinti helyszínt, ez a bejelentést követően néhány napon belül megtörténik. Villámkárok esetében a megrongálódott műszaki cikkről szakvéleményt kell kérni egy szervizben, valamint a vélemény áráról is jó, ha kérünk számlát a saját nevünkre (ezt is megtéríti a biztosító).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor tény, hogy amikor tömegesen érkeznek a kárbejelentések, a kárfelméréseket nem "érkezési sorrendben" végzik a szakértők: ilyenkor a szemle szempontjából előnyben részesítik azokat az eseteket (például a beszakadt tetőket), amelyekben a gyors helyreállítás nélkül az újabb várható viharok nyomán további súlyos károk érnék a tulajdonosokat.

Az egyszerű, kisebb összegű károk lezárása néhány napot vesz igénybe, míg a nagyobb, időigényesebb károk rendezési ideje átlagosan 15 nap körüli a piacon.

Némi turpisság

A pusztítás nyomait szemlélve, többször előfordul az az eset, hogy sok háztulajdonos nagyobbnak véli kárát mint az valójában és megrohamozzák a biztosítókat előleget követelve.

Valamint a szemle nélküli kárkifizetéseken felbuzdulva sokan gondolják úgy, hogy egy picit nagyobb kárt jelentenek, mint ami valójában történt. További biztosítási csalásokról itt olvashatnak:

Biztosítási csalók- Egy autón négyszer "kaszálnak"

Gazdagodj meg a lakásbiztosításodon! - A jól bevált trükkök...

Hogyan fizettesd a hiteled a biztosítóval? - Lehet trükközni!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07