12 °C Budapest

Nyaralás bakik nélkül - Amihez nem elég a bankkártya...

Pénzcentrum
2007. április 24. 05:55

A nyaralás jó dolog. Sokan el is indulnak, hogy kipihenjék az egész évben felgyülemlett munkahelyi fáradalmaikat. Sőt, egyre többen kötnek utasbiztosítást is (bár még mindig nem elegen), valamint rendelkeznek olyan bankkártyával, amely a kellemetlen helyzetekre is fedezete tartalmaz. De még mielőtt azt gondolnánk, hogy ezáltal kivédtünk minden kockázatot, ne feledjük: a bankkártya nem svájci bicska! Akadhatnak még gondok bőven.

Azért, hogy jobban rávilágítsunk, hogy egy esetleges baleset vagy koccanás mellett még milyen problémákkal szembesülhetünk a nyaralás alkalmával, elmesélünk egy történetet.

A nyári kalandokra vágyó utazó, egy országos hálózattal rendelkező, nemzetközileg is elismert utazási irodában befizetett 2 fő részére egy utat. A katalógus szerint, a választott szállás a strandtól mindössze 150 m távolságra található. Ez azért volt elsődleges szempont kalandorunk számára, mert felesége gyermeket várt és nem akartak minden nap hosszan gyalogolni a strandfelszereléssel. A szállásra megérkezve azonban azt tapasztalták, hogy a szállás és a part távolsága majdnem 2 km, amit minden nap saját gépjárművükkel kellett megtenniük, mivel busz ezen a szakaszon nem közlekedett.

Turistánk panaszával hazaérkezést követően azonnal megkereste az utazási irodát, akik elismerték a hibájukat és összesen 6.000 Ft díjvisszatérítést ajánlottak fel. Ezt Ő természetesen nem fogadta el, mert az utazás értékéhez képest (150.000 Ft volt 2 főre) méltánytalanul alacsonynak találta, így a jogvédelmi biztosítójához fordult segítségért. A biztosító jogásza a hibás teljesítésből fakadó szavatossági igényt peren kívül érvényesítette az utazási irodával szemben. A többszöri egyeztetés eredményeként az utazási iroda az utazási díj 30%-át visszafizette az ügyfél számára.

Ebből a rövid esetből kiderül, hogy bizony jogi vitákba is bonyolódhatunk egy-egy kellemesnek induló időtöltésből kifolyólag. Éppen ezért szükségünk van jogvédelmi biztosításra is, amelyről az alábbi linken részletesebben olvashatnak:

Egy biztosítás, amelyet még kevesen ismernek

Segítség, nem csak szóban

A következő szolgáltatás amelyre szükségünk lehet az az assistance tevékenység.

Ez jelenleg még kevéssé ismert a hazai biztosítási piacon. A hazai társaságok még elsősorban csak a gépjármű-biztosításokkal és a külföldre utazóknak kínált biztosításokkal összefüggésben ajánlanak segítségnyújtási szolgáltatásokat.

A segítségnyújtási szerződés egy különleges szerződés, amely egyaránt hasonlóságot mutat a biztosítási szerződéssel és a vállalkozási szerződéssel. A biztosításhoz való viszony vonatkozásában a legtöbb ismertető, a pénzbeli és a természetbeni szolgáltatás megkülönböztetését emeli ki. A segítségnyújtás nem egy pénzösszeg megfizetésében, hanem egy (természetbeni) szolgáltatás teljesítésében áll.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A biztosítás és a segítségnyújtás között ugyancsak eltérés tapasztalható a biztosítási és a segítségnyújtási szolgáltatás teljesítésére irányadó határidőket illetően. A segítségnyújtás esetében gyakorlatilag azonnali teljesítésről van szó, míg a biztosítási szolgáltatás adott esetben csak jóval - sokszor hónapokkal - a biztosítási esemény bekövetkezése után kerül teljesítésre.

Ha nem jön össze az utazás...

Sokan voltunk már úgy, hogy befizettünk egy utazásra, heteket-hónapokat készültünk rá, hogy a jól megérdemelt pihenésünket eltöltsük akár vízparton, akár hegyekben, külföldön vagy itthon kinek-kinek kedve szerint. Aztán az utolsó pillanatban közbejött valami ami miatt nem tudtunk elutazni, ilyenkor nem elég a bosszúság, hogy az egész nyaralás egy füstbe ment terv, de még az addig befizetett összegeket is elveszítjük. Ne essünk pánikba, létezik megoldás, hogy az utazás díját vagy legalább egy részét visszakapjuk, enyhítve ezáltal az otthonmaradás fájdalmát.

Ez a megoldás nem más, mint az útlemondás egyéni vagy csoportos biztosítása, amely azt a célt szolgálja, hogy utazásképtelenség esetén (a biztosítási szabályzat pontosan rögzíti ezeket az eseteket, pl. a biztosított vagy közeli hozzátartozójának betegsége, halála, baleset vagy betörés miatt bekövetkező utazásképtelenség) az utas az önrész levonása után - ez 10 vagy 20% - visszakapja a biztosítótól a befizetett ÁFA nélküli részvételi díjnak vagy díj előlegnek azt a részét, amit az utazási iroda nem térít vissza az általa alkalmazott lemondási díj miatt ( ez a díj annál magasabb minél közelebb van az útlemondás időpontja az indulás időpontjához).

Nézzük meg az útlemondási biztosítás lényegét egy példán keresztül! Tegyük fel, hogy: befizettünk egy nettó 100.000 Ft-os utazásra, és az utazási szerződés szerint, ha lemondjuk az utat, akkor az utazási-iroda ebből visszatéríti az utazás díjának 50 százalékát (ez 50.000 Ft, a többi a lemondási díj). Ha azért nem tudunk elutazni mert megbetegedtünk, vagy balesetet szenvedtünk az utazás előtt - és ezt orvosi papírokkal alátámasztjuk, valamint kitöltjük a kárbejelentőt az utazási irodában - akkor a biztosító megfizeti számunkra a lemondási díj 80 százalékát (40.000 Ft) és így csak a 20 százalék biztosítási önrészről kell lemondanunk (10.000 Ft). Tehát a 100.000 Ft-os utazásunk lemondása nekünk 10.000 Ft-unkba került ami azért jóval kevesebb mintha az egész lemondási díjat (ami a példánkban 50.000 Ft.) veszni hagynánk.

Összességében elmondható, hogy mind az egyéni, mind pedig a csoportos útlemondás-biztosítást olyan utazási irodák értékesítik, amelyeknek erre vonatkozóan megállapodása van valamelyik ilyen szolgáltatást művelő biztosítóval. Útlemondási biztosítás megkötésére az utazásra történő jelentkezéssel egyidejűleg van mód, és az esetlegeses útlemondásból származó kárigényünket is az utazási irodában, és a biztosítótársaság irodáiban tudjuk bejelenteni.

Tehát egy nyaralás előtt nem elég naptejet vásárolnunk és rábízni magunkat a bankkártyánkhoz kapcsolódó, illetve egyénileg megkötött utasbiztosításokra. Különben rengeteg kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?