Nyaralás bakik nélkül - Amihez nem elég a bankkártya...

Pénzcentrum
2007. április 24. 05:55

A nyaralás jó dolog. Sokan el is indulnak, hogy kipihenjék az egész évben felgyülemlett munkahelyi fáradalmaikat. Sőt, egyre többen kötnek utasbiztosítást is (bár még mindig nem elegen), valamint rendelkeznek olyan bankkártyával, amely a kellemetlen helyzetekre is fedezete tartalmaz. De még mielőtt azt gondolnánk, hogy ezáltal kivédtünk minden kockázatot, ne feledjük: a bankkártya nem svájci bicska! Akadhatnak még gondok bőven.

Azért, hogy jobban rávilágítsunk, hogy egy esetleges baleset vagy koccanás mellett még milyen problémákkal szembesülhetünk a nyaralás alkalmával, elmesélünk egy történetet.

A nyári kalandokra vágyó utazó, egy országos hálózattal rendelkező, nemzetközileg is elismert utazási irodában befizetett 2 fő részére egy utat. A katalógus szerint, a választott szállás a strandtól mindössze 150 m távolságra található. Ez azért volt elsődleges szempont kalandorunk számára, mert felesége gyermeket várt és nem akartak minden nap hosszan gyalogolni a strandfelszereléssel. A szállásra megérkezve azonban azt tapasztalták, hogy a szállás és a part távolsága majdnem 2 km, amit minden nap saját gépjárművükkel kellett megtenniük, mivel busz ezen a szakaszon nem közlekedett.

Turistánk panaszával hazaérkezést követően azonnal megkereste az utazási irodát, akik elismerték a hibájukat és összesen 6.000 Ft díjvisszatérítést ajánlottak fel. Ezt Ő természetesen nem fogadta el, mert az utazás értékéhez képest (150.000 Ft volt 2 főre) méltánytalanul alacsonynak találta, így a jogvédelmi biztosítójához fordult segítségért. A biztosító jogásza a hibás teljesítésből fakadó szavatossági igényt peren kívül érvényesítette az utazási irodával szemben. A többszöri egyeztetés eredményeként az utazási iroda az utazási díj 30%-át visszafizette az ügyfél számára.

Ebből a rövid esetből kiderül, hogy bizony jogi vitákba is bonyolódhatunk egy-egy kellemesnek induló időtöltésből kifolyólag. Éppen ezért szükségünk van jogvédelmi biztosításra is, amelyről az alábbi linken részletesebben olvashatnak:

Egy biztosítás, amelyet még kevesen ismernek

Segítség, nem csak szóban

A következő szolgáltatás amelyre szükségünk lehet az az assistance tevékenység.

Ez jelenleg még kevéssé ismert a hazai biztosítási piacon. A hazai társaságok még elsősorban csak a gépjármű-biztosításokkal és a külföldre utazóknak kínált biztosításokkal összefüggésben ajánlanak segítségnyújtási szolgáltatásokat.

A segítségnyújtási szerződés egy különleges szerződés, amely egyaránt hasonlóságot mutat a biztosítási szerződéssel és a vállalkozási szerződéssel. A biztosításhoz való viszony vonatkozásában a legtöbb ismertető, a pénzbeli és a természetbeni szolgáltatás megkülönböztetését emeli ki. A segítségnyújtás nem egy pénzösszeg megfizetésében, hanem egy (természetbeni) szolgáltatás teljesítésében áll.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A biztosítás és a segítségnyújtás között ugyancsak eltérés tapasztalható a biztosítási és a segítségnyújtási szolgáltatás teljesítésére irányadó határidőket illetően. A segítségnyújtás esetében gyakorlatilag azonnali teljesítésről van szó, míg a biztosítási szolgáltatás adott esetben csak jóval - sokszor hónapokkal - a biztosítási esemény bekövetkezése után kerül teljesítésre.

Ha nem jön össze az utazás...

Sokan voltunk már úgy, hogy befizettünk egy utazásra, heteket-hónapokat készültünk rá, hogy a jól megérdemelt pihenésünket eltöltsük akár vízparton, akár hegyekben, külföldön vagy itthon kinek-kinek kedve szerint. Aztán az utolsó pillanatban közbejött valami ami miatt nem tudtunk elutazni, ilyenkor nem elég a bosszúság, hogy az egész nyaralás egy füstbe ment terv, de még az addig befizetett összegeket is elveszítjük. Ne essünk pánikba, létezik megoldás, hogy az utazás díját vagy legalább egy részét visszakapjuk, enyhítve ezáltal az otthonmaradás fájdalmát.

Ez a megoldás nem más, mint az útlemondás egyéni vagy csoportos biztosítása, amely azt a célt szolgálja, hogy utazásképtelenség esetén (a biztosítási szabályzat pontosan rögzíti ezeket az eseteket, pl. a biztosított vagy közeli hozzátartozójának betegsége, halála, baleset vagy betörés miatt bekövetkező utazásképtelenség) az utas az önrész levonása után - ez 10 vagy 20% - visszakapja a biztosítótól a befizetett ÁFA nélküli részvételi díjnak vagy díj előlegnek azt a részét, amit az utazási iroda nem térít vissza az általa alkalmazott lemondási díj miatt ( ez a díj annál magasabb minél közelebb van az útlemondás időpontja az indulás időpontjához).

Nézzük meg az útlemondási biztosítás lényegét egy példán keresztül! Tegyük fel, hogy: befizettünk egy nettó 100.000 Ft-os utazásra, és az utazási szerződés szerint, ha lemondjuk az utat, akkor az utazási-iroda ebből visszatéríti az utazás díjának 50 százalékát (ez 50.000 Ft, a többi a lemondási díj). Ha azért nem tudunk elutazni mert megbetegedtünk, vagy balesetet szenvedtünk az utazás előtt - és ezt orvosi papírokkal alátámasztjuk, valamint kitöltjük a kárbejelentőt az utazási irodában - akkor a biztosító megfizeti számunkra a lemondási díj 80 százalékát (40.000 Ft) és így csak a 20 százalék biztosítási önrészről kell lemondanunk (10.000 Ft). Tehát a 100.000 Ft-os utazásunk lemondása nekünk 10.000 Ft-unkba került ami azért jóval kevesebb mintha az egész lemondási díjat (ami a példánkban 50.000 Ft.) veszni hagynánk.

Összességében elmondható, hogy mind az egyéni, mind pedig a csoportos útlemondás-biztosítást olyan utazási irodák értékesítik, amelyeknek erre vonatkozóan megállapodása van valamelyik ilyen szolgáltatást művelő biztosítóval. Útlemondási biztosítás megkötésére az utazásra történő jelentkezéssel egyidejűleg van mód, és az esetlegeses útlemondásból származó kárigényünket is az utazási irodában, és a biztosítótársaság irodáiban tudjuk bejelenteni.

Tehát egy nyaralás előtt nem elég naptejet vásárolnunk és rábízni magunkat a bankkártyánkhoz kapcsolódó, illetve egyénileg megkötött utasbiztosításokra. Különben rengeteg kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25