Bukhatnak a nagyok - biztosítási csalás kicsit másképp

Pénzcentrum
2006. december 11. 08:45

Múlt héten kérdésünkre még nem erősítették meg hivatalosan, hogy a kampány során kartellgyanú merült volna fel néhány hazai társasággal kapcsolatban. A Világgazdaság írása szerint, mára azonban változott a helyzet, ugyanis súlyos bírsággal számolhatnak a gépjármű-biztosítási kartellel meggyanúsított biztosítók, márkakereskedők és alkuszok, ha a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa megállapítja a jogsértést.

A szakemberek szerint sajátos szövetkezésről van szó, amelyben az iparág több vertikuma is érintett, és amely a különböző versenypozícióban lévő felek érdekeit egyaránt szolgálja. Az ügy komplexitására jellemző, hogy mintegy másfél száz oldalt tett ki az előzetes álláspont, és ennek kétszeresét is jóval meghaladta az érintettek írásbeli reagálása.

Az Allianz Hungária, a Generali, a Mabisz és a Gémosz, valamint három alkuszcég ellen tavaly nyáron indított eljárást a GVH. A gyanú szerint az érintettek 2002 és 2005 között évente egyeztettek és meg is állapodtak a casco és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások alapján rendezendő károk kapcsán alkalmazott rezsióradíjakról. Átlagosan az inflációt meghaladó, 10 százalék fölötti egységes javítói óradíj emeléséről döntöttek. Ezt kiegészítették különböző feltételekkel, ügyeltek például arra, hogy az adott területen működő márkakereskedéseknél a rezsióradíjak összhangban legyenek. Feltételezhetően a két biztosító külön is megállapodott a márkakereskedésekkel való egységes tárgyalásról és azonos óradíjak alkalmazásáról.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?