31 °C Budapest

Mekkora az MTV kára? - Mindenki mást mond

Pénzcentrum
2006. szeptember 26. 06:50

A múlt hétfői televízió székházban történt rongálások részleges kárszemléje megtörtént. Az MTV rendelkezett vagyonbiztosítással, azonban az, hogy az egyik legnagyobb hazai biztosító fizet-e, és mennyit, az a kárrendezés jelen szakaszában még kérdéses.

Mint azt egy korábbi cikkünkben már megemlítettük az európai biztosítási gyakorlat az, hogy a vagyonbiztosítási feltételek kizárási oknak tekintik a háborús és terrorcselekményeken túl a tömegmegmozdulás, tüntetés, felvonulás, zavargás során keletkezett károkat is, tehát ezek nem minősülnek biztosítási eseménynek.

A kizárások oka, hogy ezek a cselekmények a biztosítás hagyományos eszközeivel (kockázatok számítása, azok szétporlasztása) nem kezelhetők, nem előre látható eseménynek és a viszontbiztosítók sem vállalják be ezeket a rizikókat

Azonban a hazai társaságoknak lehetősége van arra, hogy egyedi elbírálással kezeljék az ügyeket és méltányossági alapon (ha már ismert a végleges kárösszeg) térítésk a károkat.

Az MTV esetében tudomásunk szerint egy kicsit más a helyzet. A televízió ugyanis tudomásunk szerint All risk biztosítással rendelkezik a Generali-Providencia biztosítónál. Ez a fajta kötvény minden káreseményre térít, kivéve néhány előre mghatározott kivételt. Ebből adódik a legfontosabb kérdés, hogy a zavargások okozta károkat kizárták-e a biztosítás hatálya alól.

A hazai társaságok esetében a bevett gyakorlat, hogy az ilyen nívós intézményeket nem "tömegkonstrukciók" keretein belül biztosítják, hanem egyedi szerződések jönnek létre. Tehát valószínűleg az ilyen esetekre is vonatkozik a megkötött szerződés, legalábbis ami a vagyontárgyakat illeti. A Generali esetében valószínűleg a bécsi központ által alkalmazott szerződések adják az alapot, melyek a tartalmazhatnak effajta kizárásokat.

A kifizetés mellett szól az a tény is, hogy a társaság részéről egy effajta gesztusnak igen jelentős PR értéke van. Meg persze nem szeretnének elveszíteni egy jelentős ügyfelet...

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megkezdődött a kárfelmérés, előzetes becslések alapján mintegy 50-60 millió forintos a kár. Ez jelentősen elmarad a kedd reggeli híradások 100 millió forintot meghaladó kárösszegétől.

A pontos összeg és az, hogy a Generali vállalja-e a kifizetést, a akkor fog eldőlni, amikor a döntéshez szükséges információk (tényleges kárigény, hatósági iratok) a Biztosító rendelkezésére állnak. Azonban a fent említett okok miatt a kifizetés igen valószínűnek tűnik. A kár értékében viszont még lehet eltérés a két fél között.

Annál is inkább, lehetnek gondok mert az MTV által kiadott közleményben az áll, hogy A Magyar Televízió támadásakor keletkezett károk - az MTV és a munkatársak személyes tulajdonában lévő gépjárművek, az informatika, a létesítményüzemeltetés, a biztonsági rendszerek, a rendszertechnika és az archívum sérülése, vagy megsemmisülése miatt - becsült pótlási értéke: 231.730.000 forint.

Természetesen a vagyonbiztosítás nem vonatkozik a munkatársak személyes tulajdonában álló eszközökre. Arról pedig nem szól a közlemény, hogy ezek nélkül, mennyire becsülik a felmerült károkat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 14:16
A 444.hu egyedüli magyar híroldalként felkerült az orosz külügyminisztérium most kiadott tiltólistáj...
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm