7 °C Budapest

Mekkora az MTV kára? - Mindenki mást mond

Pénzcentrum
2006. szeptember 26. 06:50

A múlt hétfői televízió székházban történt rongálások részleges kárszemléje megtörtént. Az MTV rendelkezett vagyonbiztosítással, azonban az, hogy az egyik legnagyobb hazai biztosító fizet-e, és mennyit, az a kárrendezés jelen szakaszában még kérdéses.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint azt egy korábbi cikkünkben már megemlítettük az európai biztosítási gyakorlat az, hogy a vagyonbiztosítási feltételek kizárási oknak tekintik a háborús és terrorcselekményeken túl a tömegmegmozdulás, tüntetés, felvonulás, zavargás során keletkezett károkat is, tehát ezek nem minősülnek biztosítási eseménynek.

A kizárások oka, hogy ezek a cselekmények a biztosítás hagyományos eszközeivel (kockázatok számítása, azok szétporlasztása) nem kezelhetők, nem előre látható eseménynek és a viszontbiztosítók sem vállalják be ezeket a rizikókat

Azonban a hazai társaságoknak lehetősége van arra, hogy egyedi elbírálással kezeljék az ügyeket és méltányossági alapon (ha már ismert a végleges kárösszeg) térítésk a károkat.

Az MTV esetében tudomásunk szerint egy kicsit más a helyzet. A televízió ugyanis tudomásunk szerint All risk biztosítással rendelkezik a Generali-Providencia biztosítónál. Ez a fajta kötvény minden káreseményre térít, kivéve néhány előre mghatározott kivételt. Ebből adódik a legfontosabb kérdés, hogy a zavargások okozta károkat kizárták-e a biztosítás hatálya alól.

A hazai társaságok esetében a bevett gyakorlat, hogy az ilyen nívós intézményeket nem "tömegkonstrukciók" keretein belül biztosítják, hanem egyedi szerződések jönnek létre. Tehát valószínűleg az ilyen esetekre is vonatkozik a megkötött szerződés, legalábbis ami a vagyontárgyakat illeti. A Generali esetében valószínűleg a bécsi központ által alkalmazott szerződések adják az alapot, melyek a tartalmazhatnak effajta kizárásokat.

A kifizetés mellett szól az a tény is, hogy a társaság részéről egy effajta gesztusnak igen jelentős PR értéke van. Meg persze nem szeretnének elveszíteni egy jelentős ügyfelet...

Megkezdődött a kárfelmérés, előzetes becslések alapján mintegy 50-60 millió forintos a kár. Ez jelentősen elmarad a kedd reggeli híradások 100 millió forintot meghaladó kárösszegétől.

A pontos összeg és az, hogy a Generali vállalja-e a kifizetést, a akkor fog eldőlni, amikor a döntéshez szükséges információk (tényleges kárigény, hatósági iratok) a Biztosító rendelkezésére állnak. Azonban a fent említett okok miatt a kifizetés igen valószínűnek tűnik. A kár értékében viszont még lehet eltérés a két fél között.

Annál is inkább, lehetnek gondok mert az MTV által kiadott közleményben az áll, hogy A Magyar Televízió támadásakor keletkezett károk - az MTV és a munkatársak személyes tulajdonában lévő gépjárművek, az informatika, a létesítményüzemeltetés, a biztonsági rendszerek, a rendszertechnika és az archívum sérülése, vagy megsemmisülése miatt - becsült pótlási értéke: 231.730.000 forint.

Természetesen a vagyonbiztosítás nem vonatkozik a munkatársak személyes tulajdonában álló eszközökre. Arról pedig nem szól a közlemény, hogy ezek nélkül, mennyire becsülik a felmerült károkat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?