21 °C Budapest

Mekkora az MTV kára? - Mindenki mást mond

Pénzcentrum
2006. szeptember 26. 06:50

A múlt hétfői televízió székházban történt rongálások részleges kárszemléje megtörtént. Az MTV rendelkezett vagyonbiztosítással, azonban az, hogy az egyik legnagyobb hazai biztosító fizet-e, és mennyit, az a kárrendezés jelen szakaszában még kérdéses.

Mint azt egy korábbi cikkünkben már megemlítettük az európai biztosítási gyakorlat az, hogy a vagyonbiztosítási feltételek kizárási oknak tekintik a háborús és terrorcselekményeken túl a tömegmegmozdulás, tüntetés, felvonulás, zavargás során keletkezett károkat is, tehát ezek nem minősülnek biztosítási eseménynek.

A kizárások oka, hogy ezek a cselekmények a biztosítás hagyományos eszközeivel (kockázatok számítása, azok szétporlasztása) nem kezelhetők, nem előre látható eseménynek és a viszontbiztosítók sem vállalják be ezeket a rizikókat

Azonban a hazai társaságoknak lehetősége van arra, hogy egyedi elbírálással kezeljék az ügyeket és méltányossági alapon (ha már ismert a végleges kárösszeg) térítésk a károkat.

Az MTV esetében tudomásunk szerint egy kicsit más a helyzet. A televízió ugyanis tudomásunk szerint All risk biztosítással rendelkezik a Generali-Providencia biztosítónál. Ez a fajta kötvény minden káreseményre térít, kivéve néhány előre mghatározott kivételt. Ebből adódik a legfontosabb kérdés, hogy a zavargások okozta károkat kizárták-e a biztosítás hatálya alól.

A hazai társaságok esetében a bevett gyakorlat, hogy az ilyen nívós intézményeket nem "tömegkonstrukciók" keretein belül biztosítják, hanem egyedi szerződések jönnek létre. Tehát valószínűleg az ilyen esetekre is vonatkozik a megkötött szerződés, legalábbis ami a vagyontárgyakat illeti. A Generali esetében valószínűleg a bécsi központ által alkalmazott szerződések adják az alapot, melyek a tartalmazhatnak effajta kizárásokat.

A kifizetés mellett szól az a tény is, hogy a társaság részéről egy effajta gesztusnak igen jelentős PR értéke van. Meg persze nem szeretnének elveszíteni egy jelentős ügyfelet...

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megkezdődött a kárfelmérés, előzetes becslések alapján mintegy 50-60 millió forintos a kár. Ez jelentősen elmarad a kedd reggeli híradások 100 millió forintot meghaladó kárösszegétől.

A pontos összeg és az, hogy a Generali vállalja-e a kifizetést, a akkor fog eldőlni, amikor a döntéshez szükséges információk (tényleges kárigény, hatósági iratok) a Biztosító rendelkezésére állnak. Azonban a fent említett okok miatt a kifizetés igen valószínűnek tűnik. A kár értékében viszont még lehet eltérés a két fél között.

Annál is inkább, lehetnek gondok mert az MTV által kiadott közleményben az áll, hogy A Magyar Televízió támadásakor keletkezett károk - az MTV és a munkatársak személyes tulajdonában lévő gépjárművek, az informatika, a létesítményüzemeltetés, a biztonsági rendszerek, a rendszertechnika és az archívum sérülése, vagy megsemmisülése miatt - becsült pótlási értéke: 231.730.000 forint.

Természetesen a vagyonbiztosítás nem vonatkozik a munkatársak személyes tulajdonában álló eszközökre. Arról pedig nem szól a közlemény, hogy ezek nélkül, mennyire becsülik a felmerült károkat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm