14 °C Budapest

Mekkora az MTV kára? - Mindenki mást mond

Pénzcentrum
2006. szeptember 26. 06:50

A múlt hétfői televízió székházban történt rongálások részleges kárszemléje megtörtént. Az MTV rendelkezett vagyonbiztosítással, azonban az, hogy az egyik legnagyobb hazai biztosító fizet-e, és mennyit, az a kárrendezés jelen szakaszában még kérdéses.

Mint azt egy korábbi cikkünkben már megemlítettük az európai biztosítási gyakorlat az, hogy a vagyonbiztosítási feltételek kizárási oknak tekintik a háborús és terrorcselekményeken túl a tömegmegmozdulás, tüntetés, felvonulás, zavargás során keletkezett károkat is, tehát ezek nem minősülnek biztosítási eseménynek.

A kizárások oka, hogy ezek a cselekmények a biztosítás hagyományos eszközeivel (kockázatok számítása, azok szétporlasztása) nem kezelhetők, nem előre látható eseménynek és a viszontbiztosítók sem vállalják be ezeket a rizikókat

Azonban a hazai társaságoknak lehetősége van arra, hogy egyedi elbírálással kezeljék az ügyeket és méltányossági alapon (ha már ismert a végleges kárösszeg) térítésk a károkat.

Az MTV esetében tudomásunk szerint egy kicsit más a helyzet. A televízió ugyanis tudomásunk szerint All risk biztosítással rendelkezik a Generali-Providencia biztosítónál. Ez a fajta kötvény minden káreseményre térít, kivéve néhány előre mghatározott kivételt. Ebből adódik a legfontosabb kérdés, hogy a zavargások okozta károkat kizárták-e a biztosítás hatálya alól.

A hazai társaságok esetében a bevett gyakorlat, hogy az ilyen nívós intézményeket nem "tömegkonstrukciók" keretein belül biztosítják, hanem egyedi szerződések jönnek létre. Tehát valószínűleg az ilyen esetekre is vonatkozik a megkötött szerződés, legalábbis ami a vagyontárgyakat illeti. A Generali esetében valószínűleg a bécsi központ által alkalmazott szerződések adják az alapot, melyek a tartalmazhatnak effajta kizárásokat.

A kifizetés mellett szól az a tény is, hogy a társaság részéről egy effajta gesztusnak igen jelentős PR értéke van. Meg persze nem szeretnének elveszíteni egy jelentős ügyfelet...

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megkezdődött a kárfelmérés, előzetes becslések alapján mintegy 50-60 millió forintos a kár. Ez jelentősen elmarad a kedd reggeli híradások 100 millió forintot meghaladó kárösszegétől.

A pontos összeg és az, hogy a Generali vállalja-e a kifizetést, a akkor fog eldőlni, amikor a döntéshez szükséges információk (tényleges kárigény, hatósági iratok) a Biztosító rendelkezésére állnak. Azonban a fent említett okok miatt a kifizetés igen valószínűnek tűnik. A kár értékében viszont még lehet eltérés a két fél között.

Annál is inkább, lehetnek gondok mert az MTV által kiadott közleményben az áll, hogy A Magyar Televízió támadásakor keletkezett károk - az MTV és a munkatársak személyes tulajdonában lévő gépjárművek, az informatika, a létesítményüzemeltetés, a biztonsági rendszerek, a rendszertechnika és az archívum sérülése, vagy megsemmisülése miatt - becsült pótlási értéke: 231.730.000 forint.

Természetesen a vagyonbiztosítás nem vonatkozik a munkatársak személyes tulajdonában álló eszközökre. Arról pedig nem szól a közlemény, hogy ezek nélkül, mennyire becsülik a felmerült károkat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem