Mekkora az MTV kára? - Mindenki mást mond

Pénzcentrum
2006. szeptember 26. 06:50

A múlt hétfői televízió székházban történt rongálások részleges kárszemléje megtörtént. Az MTV rendelkezett vagyonbiztosítással, azonban az, hogy az egyik legnagyobb hazai biztosító fizet-e, és mennyit, az a kárrendezés jelen szakaszában még kérdéses.

Mint azt egy korábbi cikkünkben már megemlítettük az európai biztosítási gyakorlat az, hogy a vagyonbiztosítási feltételek kizárási oknak tekintik a háborús és terrorcselekményeken túl a tömegmegmozdulás, tüntetés, felvonulás, zavargás során keletkezett károkat is, tehát ezek nem minősülnek biztosítási eseménynek.

A kizárások oka, hogy ezek a cselekmények a biztosítás hagyományos eszközeivel (kockázatok számítása, azok szétporlasztása) nem kezelhetők, nem előre látható eseménynek és a viszontbiztosítók sem vállalják be ezeket a rizikókat

Azonban a hazai társaságoknak lehetősége van arra, hogy egyedi elbírálással kezeljék az ügyeket és méltányossági alapon (ha már ismert a végleges kárösszeg) térítésk a károkat.

Az MTV esetében tudomásunk szerint egy kicsit más a helyzet. A televízió ugyanis tudomásunk szerint All risk biztosítással rendelkezik a Generali-Providencia biztosítónál. Ez a fajta kötvény minden káreseményre térít, kivéve néhány előre mghatározott kivételt. Ebből adódik a legfontosabb kérdés, hogy a zavargások okozta károkat kizárták-e a biztosítás hatálya alól.

A hazai társaságok esetében a bevett gyakorlat, hogy az ilyen nívós intézményeket nem "tömegkonstrukciók" keretein belül biztosítják, hanem egyedi szerződések jönnek létre. Tehát valószínűleg az ilyen esetekre is vonatkozik a megkötött szerződés, legalábbis ami a vagyontárgyakat illeti. A Generali esetében valószínűleg a bécsi központ által alkalmazott szerződések adják az alapot, melyek a tartalmazhatnak effajta kizárásokat.

A kifizetés mellett szól az a tény is, hogy a társaság részéről egy effajta gesztusnak igen jelentős PR értéke van. Meg persze nem szeretnének elveszíteni egy jelentős ügyfelet...

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megkezdődött a kárfelmérés, előzetes becslések alapján mintegy 50-60 millió forintos a kár. Ez jelentősen elmarad a kedd reggeli híradások 100 millió forintot meghaladó kárösszegétől.

A pontos összeg és az, hogy a Generali vállalja-e a kifizetést, a akkor fog eldőlni, amikor a döntéshez szükséges információk (tényleges kárigény, hatósági iratok) a Biztosító rendelkezésére állnak. Azonban a fent említett okok miatt a kifizetés igen valószínűnek tűnik. A kár értékében viszont még lehet eltérés a két fél között.

Annál is inkább, lehetnek gondok mert az MTV által kiadott közleményben az áll, hogy A Magyar Televízió támadásakor keletkezett károk - az MTV és a munkatársak személyes tulajdonában lévő gépjárművek, az informatika, a létesítményüzemeltetés, a biztonsági rendszerek, a rendszertechnika és az archívum sérülése, vagy megsemmisülése miatt - becsült pótlási értéke: 231.730.000 forint.

Természetesen a vagyonbiztosítás nem vonatkozik a munkatársak személyes tulajdonában álló eszközökre. Arról pedig nem szól a közlemény, hogy ezek nélkül, mennyire becsülik a felmerült károkat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 1. 20:26
Bennfentes iparági szakértők becslései szerint nagyjából évi 9-11 millió euróba, meccsenként lebontv...
Bankmonitor  |  2023. június 1. 16:31
2023. július 1-től a megtakarításos élet- és nyugdíjbiztosításokat az eddigi 15 százalékos személyi...
Kiszámoló  |  2023. június 1. 10:53
Magyarország költségvetése nagyon nagy bajban van, nagyjából ezer sebből vérzik. Idénre másfél száza...
Holdblog  |  2023. június 1. 09:36
Viszonylag alacsony részvényhányaddal, mérsékelt kockázattal sikerült az utóbbi tíz év legjobb abszo...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 2. péntek
Kármen, Anita
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?