11 °C Budapest
Directly above view taken with drone of a charging station for electric and hybrid cars using solar panels to generate electricity to charge cars battery while are parked in the city.

Nesze neked újautó vásárlás: így nem kapsz kocsit akkor sem, ha millióid állnak benne

2023. március 17. 10:15

Egy pórul járt vállalkozó 2021 végén rendelt egy új villanyautót, többször tologatták a határidőt, kifizetett kétmillió forint előleget, de az egészből mára nem lett semmi, mindenki mossa a kezeit, az ellátási lánc egyik szereplője sem hibás az autókereskedő szerint – írja a Telex.

A portál arról számol be, hogy egy olvasójuk megkereste őket, még 2021 végén rendelt egy új Hyundai villanyautót, és kifizetett kétmillió forint előleget egy hivatalos márkakereskedésnek. A cég azonban többször arról tájékoztatta a vásárlót, hogy csúszások lesznek, és haladékot kértek az átadásra. Az utolsó ilyen szerint 2023 közepén már megkapta volna az autót, pár hete viszont a márkakereskedés lemondta a megrendelést.

Az előlegét visszakapja, illetve a kereskedő globális összefüggéseket vázolt, ebben leírta, hogy a lemondás hátterében a Hyundai Motor Holding Kft., tehát a magyarországi importőr döntése áll, amellyel a Hyundai Motor Europe GmbH, a dél-koreai márka európai központja közölte a rossz hírt. A lemondó levélben az is szerepelt, hogy nem ez a cég a felelős a történtekért, és még csak nem is a megrendelt Ioniq 5 First Edition gyártását modellváltás miatt törlő gyártó, hanem a koronavírus-járvány, továbbá az orosz-ukrán háború és ennek az alkatrészellátásra, illetve a gyárak működésére gyakorolt hatásai. A fentiek értelmében egyébként a kereskedő nem tart megalapozottnak a szállítás késlekedése vagy a szerződés meghiúsulása miatt benyújtott vásárlói kártérítési igényeket.

A portál ez és egy másik eset kapcsán is kikérte egy szakjogász véleményét, aki elmondta, a nemteljesítés szerződésszegést jelent, ugyanakkor, teszi hozzá, nagyon fontos jogilag, hogy a megrendelésben milyen kikötéseket fogadtattak el a vásárlóval a módosítására. A szakjogász szerint elképzelhető az is, hogy egy szerződés teljesítése szakszóval élve lehetetlenül, és ilyenkor a szerződés megszűnik. Ilyen esetnek minősülhet, amikor a kereskedő felé az importőr és a gyártó – a rendelés felvétele ellenére – ténylegesen nem szállít. Ezt persze a kereskedőnek igazolnia kell. A tanulság tehát a lap szerint az, hogy

nagyon alaposan el kell olvasni minden újautó-megrendelési szerződést, különösen azokat a részleteket, amelyek a kereskedés és a vásárló elállására, illetve az időközi ármódosításra vonatkoznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem