25 °C Budapest
Hand of man fueling up a vehicle with a yellow gas pump. cimlapi

Helyzetjelentés a magyar kutakról: már most árat kéne emelni, mi lesz itt februárig?

2021. november 15. 10:29

A nagy kúthálózatok nem zártak be töltőállomást Magyarországon, és valamennyi egységnél kaphatóak a 480 forintos literenkénti áron maximalizált üzemanyagok - közölte kérdésünkre a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Eközben az eheti üzemanyagár-előrejelzésből kiderült, hogy ha nem lenne ársapka a 95-ös benzinen és a gázolajon, akkor ezen a héten ismét jókora áremelést kéne eszközölni a benzinkutakon.

A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatai nem zártak be töltőállomást a 480 forintos hatósági benzin- és gázolajár bevezetése miatt, és valamennyi kúton kaphatóak a díjszabás hatálya alá eső üzemanyagok - tájékoztatta a Pénzcentrumot Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára.

A legnagyobb hazai kúthálózatokat tömörítő szervezet hivatalos állásfoglalása kitér arra, hogy az országban működő mintegy 2000 üzemanyag töltőállomás több mint 15000 dolgozót foglalkoztat, többsége kisvállalkozások által üzemeltetett.

A MÁSZ véleménye szerint szükséges lett volnaa döntés előtt egyeztetéseket folytatni az iparág képviselőivela megvalósítás lehetőségeiről és a bevezetés feltételezhető hatásairól

- írták a hivatalos kommunikációban, majd hozzátették, hogy a tagvállalatok tiszteletben tartják a magyar kormány döntését.

Az ármaximálás megválasztott szintje hatással lehet a vállalkozások éves teljesítményére. Az elszenvedett veszteségek pedig kihathatnak a tervezett beruházások megvalósítására, legyen az saját döntés, vagy éppen jogszabályi kötelezettség (környezetvédelem, energiahatékonyság). Kiemelendő az a tény, hogy az eddig ismertté vált részletek alapján, a döntés számításon kívül hagyja az árszintre szintén ható és a kormányzat hatáskörébe tartozó elemek,mint az üzemanyag árakban érvényesített, mindenki által ismert jövedéki adó, MSZKSZ díj és ÁFA esetleges csökkentése

- közölte a MÁSZ, akik szerint azt is meg kell említeni, hogy a legtöbb érintett vállalat a társadalmi szolidaritás jegyében már az olajvállalatokra az elmúlt évben kiterjesztett kiskereskedelmi adó, illetve a rendkívüli energia adó és az energiahatékonysági kötelezettség alanya is.

A szövetség tagvállalatai őszintén remélik, hogy a bevezetésre kerülő jogszabály gazdasági hatásait a kormányzat folyamatosan követni fogja és kész lesz egyeztetéseket folytatni a piaci szereplőkkel a szükségessé váló módosításokról, az intézkedés kivezetésének időpontjáról és feltételeiről, melyben a MÁSZ-ra partnerként tekinthet

- zárták.

A héten 3-5 forintos áremelés is lehetne, padlón a forint

A holtankoljak.hu szerint bár a kiskereskedelmi árak fixálva vannak, viszont a nagykereskedelmi árak tekintében lehet változás. Az erre a hétre vonatkozó előrejelzésükben azt írják, a Brent olaj hordónkénti ára az előző héten komoly kilengéseket mutatott. A hét elején a 83 dolláros szintről indulva egészen 85 dollárig emelkedett, vasárnapra viszont 82 dollárra süllyedt, ami 2 százalékos csökkenést jelent. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A forint történelmi szintre gyengült a dollárral szemben, 320,7 forintot kell fizetnünk a dollárért, ami néhány nap alatt 3 százalékos változást jelent (a hét elején még 311 forint volt az amerikai fizetőeszköz árfolyama). 

Leginkább a forint nagymértékű gyengülése miatt lenne szükség az árak emelésére, ennek mértéke akár 3-5 forint is lehetne a portál számításai szerint.

Korábbi cikkünkben mi is foglalkoztunk azzal, hogy mi történne, ha februárig elszállna az üzemanyagok ára. Kérdés, hogy 3 hónap múlva mit léphet a kormány, ha még mindig 500 forint felett lennének a literenkénti árak az ársapka nélkül: újabb 3 hónappal kitolják az intézkedést, vagy ráengedik a magyarokra a rekordárú benzint és gázolajat. Az áprilisi választásokra is tekintettel nem lehet kizárni, hogy ez az ársapka február 15. után is megmarad, ha az olajárak, vagy a forint árfolyama továbbra is 500 forint feletti fogyasztói üzemanyagárat indokolna. 

A kisebb kutaknak fájhat a hatósági ár

Látható tehát, hogy a nagy kútláncokat egyelőre nem érintette az, amitől a Pénzcentrum a múlt heti bejelentés után tartott. Akkori számításaink szerint a kötelező árcsökkentéssel akár az is előfordulhat, hogy egy töltőállomás nem keres semmit az árstopp hatálya alá eső üzemanyagokon, sőt, még veszteséges is eladni ezeket - hiszen a nagykerárak, mint láthattuk, ettől még nőhetnek az árstopp alatt. Ez a kisebb, jellemzően magánkézben lévő töltőállomásoknak jelenthet nehézséget. Ám a részletszabályok számukra is megnehezítették a trükközést.

Forrás: Portfolio
Forrás: Portfolio

A hétvégén megjelent részletszabályokból ugyanis az is kideült, hogy a szolgáltatóknak nyilatkozniuk kell, hogy a hétfőtől érvénybe lépő 480 forintos hatósági árkorlátot betartják, és emellett vállalják a benzinkutak üzemeltetését. Aki ezt nem vállalja, üzemszünetet rendel el, vagy drágábban adja az üzemanyagot, azt törlik a nyilváltartásból. Üzemszünetet csak akkor lehet elrendelni, ha a vásárlókat egy héten belül nem tudják kiszolgálni 48 órán át.

 Forrás: Portfiolio
Forrás: Portfiolio

Az adóhatóság ellenőrizheti, hogy a kutakon betartják-e a szabályozásokat, és amennyiben jogsértést tapasztalnak 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak. Ismétlődő jogsértés esetén a benzinkút üzemeltetőjének összes töltőállomását bezárhatja egy napra, de akár fél évre is.

Forrás: Portfolio
Forrás: Portfolio

Ahogy a Portfolio körképéből kiderült, a Shell 480-ra, a Mol és az OMV a 479,99-re változtatta az út menti ároszlopokkra kiírt tarifákat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?