Izraeli légicsapások érték a Gázai övezetet, mintegy 8 rakéta célzott egy helyszínt a Gázai övezet északi részén. Monther Rasheed felvétele. (Fotó: Monther Rasheed/Getty Images)

Súlyos kijelentést tett egy Hamász-tisztviselő: senki sem tudja, hány izraeli túsz él még Gázában

2024. június 14. 15:15

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő nyilatkozata szerint a csoport nem tudja, hány izraeli túsz él még Gázában, miközben az izraeli-Hamász tárgyalásokat nehezítő ellentétes álláspontok fenyegetik a tűzszüneti megállapodás esélyét, amit mindkét fél előfeltételekhez köt - jelentette a The Guardian.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő, Oszama Hamdan a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szervezet nem rendelkezik információval arról, hogy a tavaly Gázában elfogott 120 izraeli túsz közül hányan élnek még. Izraeli becslések szerint a túszok legalább egyharmada már nem él. Hamdan hangsúlyozta, hogy a Hamász egyértelmű állásfoglalást vár Izraeltől a tűzszünet elfogadására, a Gázából való teljes kivonulásra és a palesztinok önrendelkezésének tiszteletben tartására vonatkozóan. Emellett kiemelte az újjáépítés és az izraeli blokád megszüntetésének fontosságát.

Izraeli tisztviselők szerint a Hamász korábban pozitívan állt hozzá a tűzszüneti javaslathoz, de jelenleg úgy tekintik, mintha elutasították volna azt. Joe Biden amerikai elnök szerint a Hamász jelenti a legnagyobb akadályt egy újabb tűzszünet előtt. A Biztonsági Tanács szavazása után kevés jel mutat arra, hogy bármelyik fél kompromisszumos megoldást keresne.

Az olaszországi G7-csúcstalálkozón Biden kifejtette, hogy bár mind az ENSZ Biztonsági Tanácsa, mind az izraeliek támogatták az általa felvázolt megközelítést, eddig nem sikerült megvalósítani azt. A Haaretz szerint Izrael nem küld delegációt további tárgyalásokra, mivel a Hamász olyan módosításokat javasolt, amelyek alapjaiban változtatták meg az eredeti tervet.

A konfliktus politikai hatása is érezhető Izraelben. Benny Gantz lemondása után Benjamin Netanjahu miniszterelnök népszerűsége növekedett. Közvélemény-kutatások szerint Netanjahu Likud pártja 21 mandátumot szerezne egy esetleges választáson.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gázai konfliktus következményei súlyosak: több mint 37 000 halottja van, többségük civil. Az infrastruktúra romokban hever, éhínség fenyegeti a területet. Az ENSZ Világélelmezési Programja biztonsági aggályok miatt felfüggesztette egy amerikai építésű móló használatát segélyszállítmányokhoz. Az ENSZ humanitárius főnöke hangsúlyozta az óvatosság fontosságát további értékeléseknél és következtetéseknél.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm