6 °C Budapest

Veszélyes termékek a boltokban: rengeteg magyar dől be a filléres ajánlatoknak

2019. július 7. 07:01

Az egyik legfontosabb érzékszervünk a szemünk, melynek védelmére nyáron fokozott figyelmet kell fordítanunk: a megnövekedett fényterhelés kiszűrése, és a biztonságos nyári sportolás, vezetés érdekében fontos a megfelelő napszemüveg kiválasztása. A Pénzcentrum utána jár, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választáskor, és hogy a drága napszemüvegek jobban védik-e a szemünket.

Nyáron a napszemüvegek forgalma jelentősen megnő az optikákban, sportboltokban, drogériákban és ruházati üzletekben, bizsuboltokban. Sokan az aktuális trendek szerint választanak napszemüveget, vagy egy-egy márkát részesítenek előnyben, miközben a szakemberek szerint a szemünk érdekében más szempontokat kell figyelembe vennünk. Urgasz Andrea, a Vision Express hálózat értékesítési vezetője elmondta a Pénzcentrumnak, hogy érthető, hogy sokaknak az esztétikai szempontok jelentik az elsődleges döntési tényezőt egy napszemüveg kiválasztásakor, mivel ez a termék nem csak védelem a szemnek, hanem egy olyan kiegészítő, amely arcunk díszítésére is szolgál.

A különböző fej- és arcformákhoz más-más alakú keret illik, szerencsére a gyártók számos különböző alakú keretet terveztek meg, így mindenki megtalálhatja a hozzá legjobban illő darabot 

- mondta el a szakértő. Vas Gábor, a Decathlon országos túrasport-igazgatója pedig, akit a sportnapszemüvegekkel kapcsolatban kerestünk meg, arról tájékoztatta lapunkat, hogy idén is jelentősen nőtt a kereslet az elmúlt hetek napfényes időjárásának is köszönhetően a napszemüvegek iránt.

Nem ritka hogy ilyenkor akár a tavalyi év mennyiségének dupláját is el tudjuk adni egy-egy igazán nyári napon. Azonban szerencsére a tudatos vásárlók, felhasználók köre is egyre inkább bővül. Sokan már jóval előbb is gondoskodnak a szemük védelméről

- mondta el Vas Gábor, és hozzátette, hogy a legnépszerűbb modelljeik általában az úgynevezett 3. kategóriás lencsével rendelkezők, amelyek csupán a fény 8-18 százalékát engedik át, ezzel is csökkentve a szem terhelését. Az áruházi kínálatban minden szemüvegük polikarbonát lencsével rendelkezik, amely rendkívül strapabíró, és emiatt sportoláshoz kiválóan alkalmas.

Urgasz Andrea azt is elmondta, hogy tapasztalataink szerint a nyári szezonban többen döntenek napszemüveg vásárlás mellett, a népszerű kiegészítőt jellemzően ki-ki a saját ízlésének megfelelően, stílusához igazítva választja ki. A világmárkák iránt mutatott kereslet is folyamatosan növekedik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyári szezonban náluk folyamatosak az akciók, így a webshopban vásárlók a dekoratív napszemüveg megszerzése mellett, pénzt is megtakaríthatnak.

Hogyan válasszunk napszemüveget?

Urgasz Andrea felhívta a figyelmet, hogy a napszemüveg kiválasztásakor az esztétikum mellett kifejezetten fontos, hogy a termék funkcionális hasznosságát is figyelembe vegyük: 

az UV sugárzás a szemeket is súlyosan károsíthatja, a nem megfelelő minőségű napszemüvegek pedig nem képesek a szükséges védelem biztosítására. Ezért elengedhetetlen, hogy 100%-ig megbízható forrásból szerezzük be a napszemüvegeket.

A kifejezetten sportoláshoz választott napszemüvegek esetében Vas Gábor szerint a tartósság érdekében a polikarbonát lencse választása mellett fontos az ergonomikus kialakítás is, amely sportonként különbözhet. Más-más forma ideális például a kerekpározáshoz, futáshoz, túrázáshoz ahhoz, hogy a legjobb szellőzést, kényelmet es természetesen látást biztosítsa mozgás közben.

Azon sportok esetében ahol nagyobb az esélye a szórt fénynek, mindenképpen javasoljuk a polarizált lencsét, amely kiszűri a visszatükröződő fényt. Emellett léteznek cserélhető lencséjű szemüvegek, amelyek lehetővé teszik a látási viszonyokhoz leginkább megfelelő lencse választását. 

- mondta el a túrasport-igazgató. Hozzátette, hogy vannak kifejezetten vízisportokra tervezett napszemüvegek is, melyek kialakításuknak köszönhetően nem süllyednek el a vízben. Viszont azt tanácsolja, ne feledkezzünk sportolás közben a napszemüveg-kiegészítőkről sem, mint például a nyakpánt, a tisztítókendő vagy a védőtok, amelyek meghosszabbítják a szemüvegek élettartamát.

A nem megfelelő napszemüveg károsíthatja a szemet

Urgasz Andrea elmondta, hogy az erős napsugárzás nem csak a bőrt, de a szemet is károsíthatja:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sugárzás ártalmas hatásai relatív lassan és fájdalommentesen jelennek meg, és vezethetnek a látás romlásához és különböző szemészeti problémákhoz. Egy UV védelem nélküli napszemüveg nem képes ellátni az égészség megőrzéséhez szükséges feladatokat. 

Vas Gábor kifejtette, hogy mivel sportolás közben a szemünk néha extrém igénybevételnek van kitéve, a Decathlon kiemelten fontosnak tartja a speciális napszemüvegek kifejlesztését, és egyes sportok esetében az annak megfelelő napszemüveg használatát javasolja. Az áruház kínálatában található napszemüvegek közül mind 100 százalékos UV szűréssel rendelkezik, és a szakember elmondása szerint az adott sportot űző szakértői csapat fejleszti, teszteli es véleményezi, hogy a végül az áruházakba érkező termék tökéletesen megfeleljen a sport es a felhasználók igényeinek. Vas Gábor kiemelte:

Gyakori hiba szokott lenni, hogy gyermekeknek is felnőtt szemüveget választanak.

A gyermekek számára készített napszemüvegek esetében hamarabb találkozhatunk silány minőséggel, amely inkább játéknak, mint szemvédő eszköznek minősül. Pedig a gyermekek szeme fokozott védelmet igényelne. Vas Gábor ezzel kapcsolatban elmondta:

Nálunk külön csapat foglalkozik a legkisebbekkel, és a gyerek napszemüvegekkel, hogy nekik is tokéletes legyen a sportélmény. Gyermekek számára érdemes a 4. kategóriából választani, amely csupán 3-8 százalékát engedi át a fénynek.

A drága napszemüveg a jó napszemüveg?

Urgasz Andrea elmondta, hogy a jellemzően olcsóbb napszemüvegek anyaghasználata és összeszerelése is gyengébb minőségű, valamint a legtöbb esetben a fényvédelem is alacsonyabb hatásfokú ezen termékek esetében. Ráadásul az olcsóbb napszemüvegek könnyebben karcolódhatnak és sérülhetnek, így a védelem hatékonysága is csökkenhet.

A legnagyobb tradícióval és tapasztalattal rendelkező gyártók, akik jellemzően a magasabb árkategóriában szerepeltetik termékeiket, kifejezetten fontosnak tartják, hogy a stílusos megjelenés mellett, a napszemüvegekkel szemben támasztott, minőségi elvárásoknak is megfeleljenek. Ezek a termékek rendszerint hosszabb élettartammal rendelkeznek, anyaghasználatuk és professzionális kialakításuknak köszönhetően hosszú éveken át színesíthetik tulajdonosaik megjelenését és vigyázhatnak szemeik egészségére

- tájékoztatott a szakértő.

Milyen napszemüveget válasszon, aki eleve szemüveges?

Nyáron a szemüvegeseknek is fokozottan ügyelniük kell a fokozott fényterhelésből adódó veszélyekre. Számukra is már többféle megoldás létezik, ha napszemüvegről van szó:

léteznek már dioptriás napszemüvegek, a dioptriás lencsék a szemüveg, illetve napszemüveg keretekbe is beilleszthetőek. A kontaktlencsét használók körében is egyre elterjedtebb a hagyományos napszemüveg viselete, a párhuzamos használatot nem gátolja semmi. A polarizált, illetve a fényre sötétedő lencsék is virágkorukat élik

- mondta el Urgasz Andrea, aki arról is tájékoztatott, hogy a napszemüvegek terén is cél a technikai fejlesztés és innováció, többek között a kutatások és hozzá kapcsolódó fejlesztések eredményeként jelentek meg és terjedhettek el egyre szélesebb körben például a dioptriás napszemüvegek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm