2020. július 6. hétfő Csaba

Teszt: vajon a Prímában vagy az Auchanban kapható a legpocsékabb forralt bor?


Már kész forralt bort is lehet kapni az üzletekben, ezért nyakunkba vettük a várost, végigjártuk a szupermarketeket, és az összes általunk fellelt bort megkóstoltattuk a tesztközönségünkkel. Ők véleményt mondtak, amely alapján összeállítottunk egy ranglistát, melyek a legjobbak a piacon.

Ma már nehéz elképzelni a karácsonyt forralt bor nélkül, olyan szerves részévé vált az ünnepnek, mint a bejgli. Egy adventi vásár forralt bor nélkül olyan lenne, mint kürtős kalács és sült gesztenye nélkül. De nemcsak a vásárban iszogatjuk a forralt bort, hanem nagyon sokan otthon készítik el. Az interneten rengeteg jó receptet lehet találni, vannak, akik családi hagyományok szerint készítik, vannak, akik inkább teret engednek a kreativitásuknak, és addig fűszerezik, és borítják bele a gyümölcsöket, amíg át nem megy a kóstolási teszten.

A karácsony előtti hajtásban viszont nincs mindenkinek ideje, kedve, vagy már ereje arra, hogy kiválassza az ideális bort, beszerezze a fűszereket, és utána még el is készítse. A szupermarketek azonban őket sem hagyják cserbe, már lehet előre elkészített forralt borokat is kapni. Csak leveszed a polcról, otthon beleöntöd a bögrébe, néhány perc mikrózás, és már lehet is inni. A választáson persze sok múlik. Éppen ezért, hogy időt spóroljunk neked a karácsonyi készülődésben, nyakunkba vettük a fővárost, bejártuk a nagyobb szupermarketeket, mindenhol vettünk az összes kapható forralt borból, és tesztelés alá vetettük őket a kollégáink segítségével.

A tesztlapok értékelése közben azonban teljesen egyértelművé vált, hogy nagyon eltérő ízlésű kollégákkal vagyunk megáldva, mert míg egyikük ácsingózott a kedvencéért, hogy csak annak az egy bornak a kilétét áruljam el (ugyanis vaktesztet szerveztünk, nem tudták a kollégák, hogy hol vettük a bort, mennyiért, és még a csomagolását sem látták), addig más torzult arccal hevesen integetett, hogy ugye visszaköpheti a pohárba a bort. Sőt, még egy "hogy tehetted ezt velem" nézést is kaptam a tesztlap átadása mellé. Szóval elég vegyesen fogadták a kedves kollégák a borokat, véleménye persze mindenkinek volt, és ezt most meg is osztjuk veletek.

Összesen 9 féle bort kóstolt a 15 tesztelő, az ízről és az illatról kellett véleményt mondaniuk, és 1-től 5-ig pontozniuk.

Íz alapján a Prímában vásárolt vörösbor kapta a legjobb értékelést, második helyen az Aldiban vásárolt forralt bor végzett, és csak fél ponttal maradt le tőle a Lidl bora. Az utolsó helyen az Auchan üveges vörös bora végzett.

Ez azért is meglepő - ha az előítéletekből indulunk ki -, mert két műanyag flakonos forralt bort is beszereztünk az Auchanban, és mindkettő jobban ízlett a kollégáknak, mint az üveges (igaz nem sokkal, mert a 8. és 7. helyen végeztek).

Illat alapján a Sparban vásárolt forralt bor tetszett a legjobban a kóstolóknak, egyetlen ponttal maradt le tőle az Auchanban vásárolt műanyagflakonos bor, a harmadik helyen pedig a Príma vörös bora végzett. Legkevésbé az Auchanban vásárolt műanyagflakonos fehér bor illata tetszett a tesztelőknek.

Lehet, hogy többeknek feltűnt, de a Tescóból nem kóstoltunk bort. Ennek egyik oka, hogy a nagy bevásárlókörutunk során abban a Tescóban, amelyikbe betévedtünk,  nem találtunk forralt bort, és az egyébként kedves eladó is csak annyit tudott nekünk segíteni: "Nem tudom hol van a forralt bor, kedvesem, nézzen szét." Félórás keresés, és többszöri kérdezgetés után feladtuk.

Nem szabad szem elől téveszteni, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a teszt eredménye egy 15 fős társaság szuverén véleménye. Ezt jól alátámasztja az is, hogy volt egy nagyon megosztó bor is: az Aldi borát vagy imádta a társaság, vagy utálta, 3-ast egyáltalán nem kapott. És a tesztelő közönség ugyan remek társaság volt, kóstolás szempontjából a kisembert képviselik, vagyis egyikük sem borszakértő - legalábbis papíron.

Árak szempontjából nem volt jelentős eltérés, legfeljebb 200 forintos különbségeket láttunk.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 milliós hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 11,08%), de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (THM: 11,53%) és az MKB Bank (THM 11,78%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, az ERSTE Bank, a Cetelem, illetve a Cofidis és a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS